Liviu Dragnea rămâne preşedintele PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis vineri să îi dubleze pedeapsa d-lui Liviu Dragnea, inculpat în dosarul „Referendumul”. Dosar deschis la solicitarea DNA. Aşa încât preşedintele PSD a primit o pedeapsă de condamnare la închisoare cu suspendare de 2 ani în loc de unul, cum primise anterior.

Iată însă că atât dl. Dragnea cât şi ceilalţi lideri ai partidului au trecut şi peste şoc, şi peste emoţie, şi peste revoltă, şi peste sentimentul că d-lui Dragnea i se face o imensă nedreptate. Cel care în 2012 era secretar general al PSD şi care s-a folosit de datele personale ale cetăţenilor nu doar pentru a-i îndemna să meargă la vot, ci şi pentru a le falsifica votul rămâne, în consecinţă, pe mai departe preşedinte al PSD. Aşa a decis dl. Liviu Dragnea însuşi, iar colegii domniei-sale din conducerea PSD au consimţit că au decis bine. Doar domnul Valeriu Zgonea a făcut vineri părere separată, însă are timp până luni pentru clarificări interioare. Se presupune că dacă ele nu vor interveni sau dacă vor fi diferite de certitudinile colegilor săi din conducerea PSD, dl. Zgonea riscă excomunicarea. Oricum, nimeni nu îl mai prea iubeşte în partid.

Acum, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, nici dl. Dragnea, nici prietenii politici ai domniei-sale nu prea puteau lua o altă hotărâre.

Mai întâi fiindcă chestiunile de morală – ştim foarte bine lucrul acesta - nu sunt din cale afară de preocupante pentru mai marii PSD. Hotărârea lor nu face decât să arate că au avut şi au dreptate toţi acei comentatori care au susţinut că povestea codurilor de integritate, adoptate de PSD după modelul PNL, e sinonimă poveştii cu cocoşul roşu.Într-un editorial recent publicat pe adevărul.ro reafirmam acest lucru, iar realitatea confirmă ceea ce scriam atunci. La urma urmei, de ce ar fi oare mai drastici liderii de la centru ai PSD cu dl. Liviu Dragnea decât sunt cu candidaţii din teritoriu? Care mai de care mai plin de dosare penale, de acuze de necinste, de furt şi deturnări de fonduri, iar cei mai „intelectuali” dintre ei dispunând şi de o „onorantă” învinuire de plagiat.

În al doilea rând, dl. Dragnea nu putea arunca prosopul fiindcă, în acest moment, o plecare din funcţie a domniei-sale, ar fi putut avea consecinţe incalculabile pentru partid. Putea să îl arunce în aer ori să îl plaseze în zona instabilităţii periculoase. Cu Liviu Dragnea la timona PSD rămâne pe mai departe în zona echilibrului fragil. Dl. Dragnea nu a fost defel mâna de fier ce se anunţa a fi în primele zile după ce, dejucând planul predecesorul său, dl. Victor Ponta, a preluat şefia partidului, înlocuind-o preferata fostului prim-ministru, d-na Rovana Plumb. Se prea poate ca problemele cu justiţia să îl fi timorat pe fostul cadrist şef al PSD. Dar, cum spuneam, plecarea sa din fruntea PSD cu doar câteva zile înaintea începerii campaniei electorale, ar fi aruncat partidul în haos, într-o cumplită luptă pentru putere care nu e deloc exclus să îl fi făcut mai vulnerabil chiar decât este la acest moment PNL.

E drept, că nici rămânerea d-lui Dragnea nu este chiar foarte avantajoasă. Şi aceasta fiindcă, având o astfel de condamnare la activ, dl. Dragnea va sufla şi în iaurt. Nu va fi defel bătăios. Unde mai pui că PSD va avea probleme în zona socialiştilor europeni. Ceea ce mă face să cred că după alegerile parlamentare va interveni totuşi o schimbare de personal la vârful PSD.

În al treilea rând, se poate aprecia că electoratul tradiţional, electoratul de bază al PSD, este mai degrabă pregătit, deschis să îl compătimească pe dl. Liviu Dragnea după dublarea pedepsei decât să îl dispreţuiască. În fond şi la urma urmei, dl. Dragnea a făcut ce a făcut pentru a-l înlătura de la putere pe „tiranulTraian Băsescu. A cărui imagine a fost ţinută vie, ba încă şi mai demonizată de televiziunile care ba au continuat atacurile la adresa fostului preşedinte, ba l-au tot poftit prin studiouri. În calitate de analist politic ori de responsabil cu divertismentul. După caz.

În aceste condiţii, PNL a mai dat o dată dovadă de inadecvare, cerând, prin vocea d-lui Cezar Preda, demisia d-lui Liviu Dragnea de la şefia PSD. Dl. Preda uită prea repede ori se face că uită ceea ce o imensă majoritate a electoratului nu uită. Şi anume că în 2012 o consistentă parte a PNL-ului de atunci, regăsibilă în PNL-ul de azi era de partea d-lui Liviu Dragnea şi se dădea peste cap pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Traian Băsescu.

Unde mai pui că dl. Preda uită şi că PNL-ul de azi are de rezolvat propriile lui probleme de morală, ale partidului, ale conducătorilor şi ale candidaţilor acestuia. înainte de a se arăta preocupat de imoralitatea cruntă, incontestabilă, a PSD şi a şefilor acestuia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite