Lipsa subiectelor naşte monştri informaţionali. Efectul hipnotizant al unei dezmoşteniri simbolice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii sunt în vacanţă. Nemeritată, aş spune, având în vedere că au lucrat, în acest an, circa 39 de zile, raportat la un program de opt ore pe zi. Victor Ponta e în vacanţă, acum cu un picior în Miami şi altul în Tbilisi, ambele plimbate periodic în Turcia. Lipsa poantelor, a hârjonelilor, a declaraţiilor inepte ori a şchiopătatului în ale legilor, a lăsat un vid informaţional umplut cu ştiri care altminteri ar fi fost non-ştiri.

Lăsat fără titlul de „Principe al României” şi fără calificativul „Alteţă Regală”, principele Nicolae a devenit, preţ de două zile, „simbol al continuităţii monarhiei în România”, „tânără speranţă a ideii de monarhie”, „june care poate menţine vie ideea de monarhie” şi alte apelative măgulitoare, dar cernute parcă de orice simţ al realităţii.

Subiectul este în mod cert demn de menţionat, motivele merită poate aflate – de dragul consemnării istorice, dar de aici până la extazul comunicaţional care a roit în jurul Casei Regale, e cale lungă. Ce-i drept, atitudinea „cumpănită” menţionată în comunicatul dat de Secretariatul Casei Regale, anonim, îi lipseşte tânărului Nicolae. Dar, pe drept vorbind, ştim şi alte exemple de prinţi neastâmpăraţi, care nu sunt îndepărtaţi de la tron. Fie el şi simbolic.

Episodul ar fi fost poate subiectul unei ştiri de câteva minute la TV şi de câteva articole în presă. Acum, când parlamentarii îşi odihnesc oasele lângă agoniselile de-un mandat sau mai multe, când Victor Ponta dă declaraţii în pauzele dintre vacanţe, când stânga românească este muribundă, iar dreapta mai degrabă absentă ca forţă a opoziţiei, anunţul a făcut înconjurul ţării, a trezit monarhiştii din amorţeală şi a generat subiecte demne de tabloid. Pare un subiect fabricat în detaliu de Edward Bernays, părintele relaţiilor publice, cel care a arătat că masele pot fi manipulate în societăţile democratice şi lăsate să creadă că deţin controlul. Spun asta pentru că momentul a fost bine ales, suspansul a fost creat, declaraţiile se cer facute şi publicul pare insaţiabil.

În realitate, titlul are o însemnătate redusă, având în vedere că România este o republică. Însă românii asociază familia regală cu eleganţa şi demnitatea care le lipsesc politicienilor.

Subiectul nu a fost ignorat nici de publicaţiile străine. Iată ce scrie Washington Post la o zi după decizia Regelui Mihai:

„Puşi în faţa unei declaraţii criptice, românii au speculat că o rudă invidioasă a căutat să îl îndepărteze pe Nicolae de la succesiune. Popularitatea acestuia a crescut după ce a fost făcut anunţul neaşteptat, iar pagina lui de Facebook a ajuns la 23.000 de like-uri (…) În realitate, titlul are o însemnătate redusă, având în vedere că România este o republică. Însă românii asociază familia regală cu eleganţa şi demnitatea care le lipsesc politicienilor”.

Cu alte cuvinte, mult zgomot pentru nimic. Multe taste bătute pentru un subiect care nu ar avea de ce să suscite un asemenea interes. Au fost şapte. Au mai rămas şase. Coroana e una singură. Urzeala tronurilor continuă.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite