Lecţia pe care România o dă Europei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În campania electorală preşedintele României a declarat că va susţine proiectul unionist dacă românii de dincolo de Prut îi vor cere acest lucru. Sute de tineri din Republica Moldova au plecat pe jos spre Bucureşti, în condiţii grele, fie de caniculă, fie de precipitaţii abundente.

Proiectul Unionist s-ar putea să fie unul salvator într-o Europă dezbinată, un model pe care factorii politici europeni îl pot propune.

Germania ridică problema banilor atunci când vorbeşte de unitatea Europei, uitând de situaţia în care s-a aflat în 1989. În loc să formuleze soluţii, nemţii au decis că este mai bine să pună condiţii, cât mai multe.

Dar răspunsul vine din Estul Europei, acolo unde prin politicile duse cele două state româneşti se duc cu paşi rapizi spre Reunire. Iar România oferă un exemplu ce ar trebui urmat de întreaga Europă, un exemplu de solidaritate dincolo de bani.

Confruntată în Republica Moldova cu un grad ridicat de corupţie, România a căutat şi găsit soluţii pentru ca investiţiile sale să se ducă direct către cetăţeni. Ba mai mult, a renunţat la condiţiile care ar fi izolat şi mai mult pe românii moldoveni de România şi Europa, şi a decis să se implice prin recomandări şi modele în reformarea administrativă a celui de al doilea stat românesc.

Acest lucru se face inclusiv în domeniul justiţiei, acolo unde parteneriatul dintre DNA şi CNA va dovedi cel mai probabil că ajutorul real vine nu din condiţii.

În timpul campaniei electorale preşedintele Klaus Johannis a declarat că va susţine Reunirea dacă moldovenii îi vor cere acest lucru.  Sute de tineri au plecat duminica trecută de la Chişinău şi au ajuns la Bucureşti ieri la amiază. În Bucureşti au fost întâmpinaţi de mii de bucureşteni ce i-au condus către palatul Cotroceni, acolo unde au fost întâmpinaţi de Administraţia Prezidenţială în Sala Unirii. Un gest simbolic ce arată faptul că mesajul tinerilor a fost corect perceput.

Românii adunaţi ieri în Piaţa Universităţii nu erau interesaţi defel de costuri. Ei nu vor unirea pentru vreun beneficiu material, ba tocmai invers, consideră că Unitatea şi solidaritatea este mai importantă decât orice.

Avem o Europă din ce în ce mai dezbinată nu doar de curente separatiste ci şi de neînţelegerile dintre naţiuni. În loc să vedem ceea ce poate să ne aducă împreună, unii preferă să accentueze ceea ce ne separă.

Inevitabila Reunirea a României cu Republica Moldova va da un suflu nou Uniunii Europene şi va oferi un model de solidaritate, unul în care banii nu contează ci unitatea. Unirea Republicii Moldova cu România va reprezenta în realitate o Unire a Europei cu Republica Moldova, una făcută pe alte căi, mai puţin administrative şi mai mult sufleteşte, o unire reală în sânul unei naţiuni europene.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite