La Operetă, s-a reluat musicalul „Romeo & Julieta”

0
0
Publicat:

După mai bine de 15 ani, în montarea aceluiași KERO®, regizorul maghiar Miklós Gábor Kerényi, care a asigurat mizanscena și adaptarea versiunii originale franceze traduse în limba română de Ernest Fazekas. 

Dirijor Constantin Grigore
Dirijor Constantin Grigore

Este ceea ce austriecii numesc „Neueinstudierung”, „restudiere nouă”, adică din ambele puncte de vedere, muzical și scenic, un sistem aplicat în toate teatrele lirice ale Vienei ori de câte ori se consideră necesară readucerea pe afiș a unui titlu vechi, de succes. În același scop, anglo-saxonii folosesc uneori termenul de „Revival”. Practici bune,  nu prea intâlnite la noi.

La Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, patru spectacole consecutive cu „Romeo & Julieta” s-au dat la sfârșit de martie, dintre care l-am văzut pe ultimul, amintindu-mi și de cele din 2009. Ei bine, fără a face asocieri sau comparații, s-a cunoscut că musicalul lui Gérard Presgurvic a fost prezentat într-o stare refrișată, s-a simțit prospețimea. În mod cert avusese loc și un casting.

Succesul a fost nebun iar la sfârșit, după ce interpreții, corul, orchestra și baletul și-au primit binemeritatele aplauze, tot platoul s-a prins într-un rock îndrăcit out of show în bătăile cadențate din palme ale unui public entuziast ce ovaționa în picioare. Satisfacții pentru artiști, realizatori, manageri.

Echipa lui KERO® a fost formată din coregrafa Éva Duda, maestrul de dans Viktória Barta, scenograful decorurilor Béla Götz, scenografa costumelor Rita Velich, designerii luminilor Tibor Arpad Buzsinszki și Laszlo Attila.

Un spectacol de mișcare frenetică, tinerească, percutantă, plină de culoare și expresie. Coregrafia, dansul au fost performante, spectaculoase, dinamice, antrenante. S-au simțit dăruirea, pasiunea, eleganța, vigoarea, într-un cuvânt totul, ce a transpus în cadențe moderne drama shakespeariană.

 Remarcabile realizări au avut soliștii, prin cânt și ritm potrivit genului, pigmentat cu expresivitate și atitudini magnetice asociate mișcării de care aminteam.

Romeo a fost junele tenor Andrei Mihalcea, un adevărat Hamlet trăitor în lumea lui, dar profund metamorfozat de iubirea pentru Julieta foarte tinerei soprane Dumitrița Sinița, o eroină atipică du chair et du sang, al cărei lirism vocal a cucerit în scena finală.

Glasul profund și plăcut timbrat al basului Florin Ganea a adus un contur adecvat Părintelui Lorenzo, crochiat la început destul de… sportiv. Voci bune și actori pe măsură, Theodor Andrei și Dragoș Ioniță, au interpretat rolurile prietenilor lui Romeo, Mercutio și Benvolio. Întruparea orgoliosului și colericului Tybalt a revenit excelentului Laur Drăgan.

De admirat au fost și Cătălin Petrescu (Prințul de Verona), Ernest Fazekas (Paris), alături de Amelia Antoniu (Lady Capulet), Andrea Plopeanu (Lady Montague), Anton Zidaru (Capulet) sau Ana-Maria Racu (Doica).

 Distribuția a fost completată însuflețitor în rolurile secundare de Relu Dobrin (Amantul), Eugenia Stoian (Roza), Alexandru Vasile (Grăjdarul), Carmen Anghel (Spălătoreasa), George Olar (Vicenzo), Cristian Grigorescu (Peter), Marius Merdicos (Servitorul lui Tybalt).

Fără îndoială, ședințele de casting fuseseră profesionist și pretențios  desfășurate, altfel nu s-ar fi ajuns la excelența cvartetului cânt- declamație-teatru-dans, cu unic scop de a crea atmosferă spontană, naturală, captivantă. Teatralizare maximă. Până și respirațiile cântăreților și dansatorilor, amplificate de lavalierele electronice, s-au transmis în sală ca impulsuri de energie și tensiune emoțională.

Remarc prestația corului pregătit de Aurel Muraru și a orchestrei dirijate scânteietor de Constantin Grigore.

Au plăcut și costumele, decorul a fost simplu și stilizat, turnanta și-a îndeplinit funcțiunea, iar luminile au avut sarcina de a evidenția în primul rând eroii și mișcarea enormă din scenă.

O remarcă se cuvine a fi făcută pentru ținuta luxoasă a programelor de sală, a fluturașilor zilnici cu distribuțiile. Există săli de spectacole și concerte bucureștene în care informațiile utile publicului se pot descărca doar pe smartphones după coduri QR sau nu există decât pe afișe. Parțial.

Spectacolul „Romeo & Julieta” de Gérard Presgurvic nu trebuie ratat la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite