Istoria care nu trebuia să se mai repete niciodată se repetă acum în Ucraina
0Războiul de agresiune din Ucraina este completat de agresorii ruşi cu acţiunile speciale de reţinere, filtrare şi deportare ale cetăţenilor ucraineni civili-bărbaţi, femei, copii- din zonele ocupate. Acţiunile sunt considerate încălcări ale drepturilor omului şi crime de război de către statele democratice ale lumii, care au luat atitudine şi cer Rusiei încetarea urgentă a acestor practice şi eliberarea imediată a civililor ucraineni.
Agenţia Naţională a Arhivelor Republicii Moldova a publicat, recent, Listele nominale a 99 % din persoanele care au fost deportate în Siberia din RSS Moldovenească în cadrul operaţiunii „Sud”, pe eşaloane şi vagoane.
Pe 6 iulie 2022 s-au împlinit 73 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste, din 1949.
Agenţia Naţională a Arhivelor a făcut public un document în care sunt prezentate numele tuturor basarabenilor deportaţi de către regimul sovietic în cel de-al doilea val de deportări din Basarabia în cadrul Operaţiunii „Sud” din 6-9 iulie 1949.
”Resimţim şi astăzi urmele acestor persecuţii politice.”- a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu :
”În ajunul zilei de 6 iulie, când comemorăm zecile de mii de victime ale deportărilor staliniste, Agenţia Naţională a Arhivelor a făcut publice, pentru prima dată, listele conaţionalilor noştri exilaţi în Siberia în 1949. Nume de femei şi bărbaţi, nume de bătrâni şi copii, dar şi numele staţiilor de tren de unde au pornit pe drumul calvarului. Peste 35 de mii de oameni, scoşi din case în miez de noapte şi, sub ameninţarea morţii, duşi la mii de kilometri distanţă.”
” Mulţi dintre ei nu s-au mai întors de acolo.”
”Pe aceste liste citim nume de oameni concreţi - despre unii i-am auzit vorbind în şoaptă pe părinţii noştri, unii sunt chiar rudele noastre. Istoria lor ne spune, peste decenii, că deportările nu sunt un fapt consumat, ci o rană care încă nu s-a vindecat. Pentru că ele ne-au distrus elitele intelectuale şi economice, dar şi orice încercare de gândire liberă. Resimţim şi astăzi urmările acestor persecuţii politice.”
”Mulţi ani memoria dramelor umane ale deportărilor a fost manipulată şi contrafăcută. Suntem datori să recunoaştem jertfa acestor oameni şi să avem grijă ca ea să nu se mai repete. Condamnăm discursul şi acţiunile celor care le neagă în continuare, căci la fel procedează şi acei care neagă astăzi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi victimele acesteia.”
Imediat după desecretizarea documentelor, mulţi urmaşi ai românilor deportaţi în Siberia au început să-şi caute rudele pe liste, descoperindu-le numele în tabelele respective.
„În total, în liste apar 35.144 de persoane. După un raport al poliţiei politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportaţi a fost de 35.796 de persoane, dintre care 14.033 de femei, 11.899 de copii şi 8.864 de bărbaţi. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conţin aproape 99% din cei care au fost deportaţi. Puteţi descărca toate listele în format pdf şi găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informaţia care vă interesează. Alternativ, puteţi folosi opţiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naştere”- a menţionat directorul Agenţiei Naţionale a Arhivelor, istoricul Igor Caşu.
Instaurarea regimului represiv sovietic în Basarabia, după ce de-al Doilea Război Mondial, a fost marcat de foamete, crime şi deportări pe criterii etnice şi de clasă. Sovieticii au distrus programatic intelectualitatea basarabeană şi familiile de ţarani înstăriţi prin trei valuri de deportări.
Listele menţionate pot fi accesate pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Arhivelor: arhiva.gov.md.
Istoria lumii a rămas marcată în special de milioanele de oameni deportaţi, selectaţi şi exterminaţi în lagărele naziste, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Acum, istoria deportărilor, filtrărilor, dispariţiilor, exterminărilor pare că se repetă în Ucraina, unde agresorii ruşi par să aplice aceleaşi tradiţionale metode din vremea deportărilor sovietice, staliniste. Operaţiuni de „filtrare” din Ucraina, dispariţii forţate şi deportări în masă ale cetăţenilor ucraineni
Războiul de agresiune din Ucraina este completat de agresorii ruşi cu acţiunile speciale de reţinere, filtrare şi deportare ale cetăţenilor ucraineni civili-bărbaţi, femei, copii- din zonele ocupate. Acţiunile sunt considerate încălcări ale drepturilor omului şi crime de război de către statele democratice ale lumii, care au luat atitudine şi cer Rusiei încetarea urgentă a acestor practice şi eliberarea imediată a civililor ucraineni.
Se estimează că de la începutul agresiunii până acum, au fost reţinuţi, interogaţi şi deportaţi cu forţa între 900. 000 şi 1, 6 ucraineni, dintre care circa 260. 000 de copii, după cu precizează un comunicat de presă al oficialului american ANTONY J. BLINKEN, SECRETAR DE STAT, dat publicităţii pe 13 IULIE 2022 :
” În ajunul Conferinţei de Responsabilitate a Ucrainei, Statele Unite solicită Rusiei să-şi oprească imediat operaţiunile sistematice de „filtrare” şi deportările forţate în zonele controlate şi deţinute de ruşi din Ucraina. Transferul şi deportarea ilegală a persoanelor protejate reprezintă o încălcare gravă a Convenţiei a IV-a de la Geneva privind protecţia civililor şi este o crimă de război. ”
”Autorităţile ruse trebuie să-i elibereze pe cei deţinuţi şi să permită cetăţenilor ucraineni îndepărtaţi cu forţa sau constrânşi să-şi părăsească ţara capacitatea de a se întoarce acasă prompt şi în siguranţă. Solicităm Rusiei să ofere observatorilor externi independenţi acces la aşa-numitele facilităţi de „filtrare” şi la zonele de relocare de deportare forţată din Rusia.”
”Estimări dintr-o varietate de surse, inclusiv guvernul rus, indică faptul că autorităţile ruse au interogat, reţinut şi deportat cu forţa între 900.000 şi 1,6 milioane de cetăţeni ucraineni, inclusiv 260.000 de copii, din casele lor în Rusia – adesea în regiuni izolate din Orientul Îndepărtat. . Acţiunile Moscovei par premeditate şi fac comparaţii istorice imediate cu operaţiunile ruseşti de „filtrare” din Cecenia şi alte zone. Operaţiunile de „filtrare” ale preşedintelui Putin separă familii, confiscă paşapoarte ucrainene şi eliberează paşapoarte ruseşti într-un efort aparent de a schimba structura demografică a unor părţi ale Ucrainei.”
”Rapoartele indică, de asemenea, că autorităţile ruse separă în mod deliberat copiii ucraineni de părinţi şi îi răpesc pe alţii din orfelinate înainte de a-i pune spre adopţie în Rusia. Martorii oculari şi supravieţuitorii operaţiunilor de „filtrare”, detenţii şi deportări forţate raportează ameninţări frecvente, hărţuiri şi incidente de tortură din partea forţelor de securitate ruse. În timpul acestui proces, se pare că autorităţile ruse captează şi stochează date biometrice şi personale, supun civilii la percheziţii şi interogatori invazive şi îi constrâng pe cetăţenii ucraineni să semneze acorduri pentru a rămâne în Rusia, împiedicându-le capacitatea de a se întoarce liber acasă.”