Israelul îngrozește: Parlamentul European cere excluderea țării din sport, din cauza „măcelului“ din Fâșia Gaza
0Trăim într-o lume în care viața oamenilor valorează diferit în funcție de naționalitatea lor. De aceea, Fâșia Gaza s-a transformat într-un Auschwitz al zilelor noastre. Și aici, cam totul e permis, iar orice crimă poate fi justificată și ignorată.
Doar că totul are o limită! Inclusiv toleranța pentru „măcelul“ israelian, ca răspuns la atacul terorist lansat de descreierații de la Hamas. Prețul pentru această ciocnire violentă îl plătesc oamenii nevinovați de ambele părți ale baricadei. Teroriștii de la Hamas au ucis 1.200 de israelieni, iar guvernul lui Netanyahu a ținut să demonstreze că poate depăși cu mult această cifră. Și a reușit! Potrivit unui articol din Deutsche Welle (DW), până la această oră, 28.000 de oameni și-au pierdut viețile în Fâșia Gaza.
În fața acestei tragedii, mai mulți membri ai Parlamentului European au reacționat, semnând o scrisoare prin care se cere excluderea Israelului din sportul internațional. Exact după modelul aplicat Rusiei, un alt stat agresor care ucide cu sânge rece, însă în Ucraina. Irlandezul Chris McManus, europarlamentar, a și distribuit scrisoarea semnată de el și de mai mulți colegi, prin care FIFA și UEFA sunt îndemnate să excludă Israelul de la Euro 2024. Naționala acestei țări urmează să joace, luna viitoare, mai precis pe 21 martie, primul play-off de calificare, la Budapesta, cu Islanda. În caz de victorie, Israelul va ajunge la barajul decisiv, în deplasare, cu învingătoarea meciului Bosnia – Ucraina.
Rămâne de văzut însă cum va evolua situația geopolitică până atunci și dacă forurile internaționale vor reuși să facă „scut“ în jurul Israelului din punct de vedere sportiv. Președintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin (56 de ani), a admis că, deocamdată, organizația sa „n-are un răspuns final privind problema israeliană“. De asemenea, Ceferin a recunoscut că UEFA „primește tot mai multe întrebări“ despre eventuala excludere a Israelului de la Euro 2024.
Și presiunile pentru pedepsirea guvernului israelian, pe linie sportivă, curg din toate direcțiile! Confederația Fotbalistică din Vestul Asiei (WAFF), cu 12 țări afiliate, a solicitat acest lucru, în mod oficial. Apoi, a venit scrisoarea semnată de mai mulți europarlamentari. Și, concomitent cu acest demers, a fost începută și o petiție online pentru excluderea Israelului din sportul internațional. În doar câteva ore, această petiție a strâns peste 70.000 de semnături. Și, ca să înțelegem cum se manifestă revolta împotriva Israelului prin sport, jurnaliștii de la Deutsche Welle ne-au oferit un exemplu concret.
Meciul Israel – Irlanda (87-57), contând pentru calificările Eurobaschet feminin 2025, a fost precedat de un fiasco! Mai multe sportive din Irlanda au cerut boicotarea întâlnirii. După ce federația din această țară a fost amenințată cu o suspendare drastică, în cazul boicotării, mai multe jucătoare au refuzat să facă deplasarea, la Riga (Estonia), pentru meciul cu Israel. Printre ele s-a numărat și Rebecca O'Keefe. Aceasta și-a argumentat decizia de a refuza întâlnirea cu naționala Israelului „pentru a transmite un puternic mesaj de solidaritate cu poporul palestinian, pus într-o situație groaznică“.
Un dublu-standard revoltător
Problema israeliană a fost comentată și de Katarina Pijetlovic, juristă de meserie și specialistă în spețe sportive. Potrivit Deutsche Welle, Pijetlovic s-a referit la un dublu-standard revoltător.
„Guvernul israelian trebuie să fie presat cu toate pârghiile disponibile. Inclusiv cele sportive. Au murit deja peste 14.000 de copii palestinieni în această agresiune militară, în Fâșia Gaza. Și nu vedem nicio reacție. FIFA, UEFA și CIO privesc ce se întâmplă fără nicio reacție. Lucrurile au stat cu totul altfel, când a fost vorba de Rusia. Observ că, în cazul Israelului, se cere ca sportul și politicul să nu fie amestecate. Iar asta e poziția oficială a unor oameni care au avut un discurs foarte diferit în cazul rușilor“, a spus Pijetlovic.
Aceasta și-a încheiat declarațiile, amintind că, la ora actuală, prezența sportivilor israelieni prezintă și un risc foarte mare pentru competițiile de anvergură, cum sunt Euro 2024 (Germania, 14 iunie – 14 iulie) și Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).