Înşelătorii s-au înşelat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancnotă de 50 lei, falsificată
Bancnotă de 50 lei, falsificată

Duminica trecută, 9 Februarie, când preoţii tâlcuiau în biserică pilda vameşului şi a fariseului, unii creştini au ales să facă un păcat taman în Casa Domnului. Au cumpărat câteva lumânări cu o bancnotă de 50 lei, falsă (foto) .

Lucrurile sunt grave, nu doar prin încălcarea legilor lumeşti ce condamnă falsificarea bancnotelor, ci şi pentru că hoţii care au vrut să înşele s-au înşelat singuri. Nu poţi aprinde lumânări cu bani furaţi/nemunciţi, iar în faţa Domnului nu poţi să minţi, căci El ne cunoaşte gândurile şi ne judecă după faptele noastre.

Fireşte că iniţial nimeni nu a sesizat prezenţa ”falsului autentic”, abia pe la mijlocul acestei săptămâni, responsabilii parohiei când au făcut socotelile fireşti ale bisericii au depistat problema pe care au dat-o spre rezolvare autorităţilor. Cum într-un locaş divin nu se cade să cercetezi faţa omului, să-l judeci sau să-l iei la ochi pentru că ar fi prea bogat, ori prea sărac, prea bătrân ori prea zănatic nu putem preciza vreo bănuială asupra celui/celor care au dorit să înşele pangarul unei biserici.

bani falsi

Din primele constatări, bancnota falsificată pare a fi realizată la o imprimantă cu tehnologie inkjet. Infractorii sunt destul de organizaţi, chiar dacă nu au folosit materiale prea scumpe (ex: plastic), desenul a ieşit cu numeroase greşeli, imperfecţiuni, totuşi imitarea unelor elemtene de siguranţă ale bancnotei originale indică o anumită perseverenţă şi un grad destul de sofisticat al dedicării lor în această cauză greşită.

Prezint acest fals, pentru ca oamenii din biserici, din piaţă, bătrânii şi alte categorii de persoane vulnerabile să verifice mai atent banii pe care îi primesc (atenţie! ştim prea bine că ”banul e ochiul necuratului”), dar nu prea mult căci nu vrem să le ia minţile apoi!

Important e ca nimeni să nu mai fie păcălit prin această metodă şi ca faptuitorii unui asemenea delict să renunţe a mai merge pe căile fărădelegii! De reţinut că plasarea falsului a fost realizată în o biserică din Capitală, de pe Str. Griviţa intersecţie cu Str. Popa Tatu, o zonă locuită de mulţi oameni bătrâni şi aproape de Piaţa Matache (ce a mai rămas din ea).

Aşa cum amintita pildă ne învaţă să nu fim trufaşi, să nu ne considerăm mai drepţi decât alţii în sinea noastră sau în faţa Domnului, voi spune doar că fiecare este judecat după masura sa la Judecata Divină, chiar dacă pentru unele fapte poate părea că suntem scăpaţi, mai ales că justiţia laică uneori nu întrece melcul, în a face dreptate.

Iar potrivit Decalogului dat de Dumnezeu lui Moise pe când proorocul era la muntele Sinai, în această speţă următoarele porunci au fos încălcate:

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. – din păcate, ”antreprenorii” noştri au ales să-şi dedice mult timp în realizarea unei înşelăciuni (dacă ne gândim la orele investite în desenarea, copierea, conceperea ”matriţei” şi a bancnotei propriu-zise), în loc să se roage pentru ei, pentru cei apropiaţi şi pentru cele bune.

2.  Să nu-ţi faci chip cioplit, nici altă asemanare, nici să te închini lor. – din păcate, aceşti tineri îşi riscă libertatea şi liniştea celor din jurul lor pentru un pumn de arginţi, în loc să se gândească la fapte bune.

4.  Adu-ţi aminte de ziua Domnului şi o cinsteşte. – din păcate, în loc să asculte slujba falsificatorii au ales să păcătuiască.

8.  Să nu furi.

ban fals

Drept orice concluzie, reamintesc învăţătura lui Iisus Hristos despre cum un păstor de va avea o oaie pierdută îşi va lăsa turma sa pentru a aduce înapoi oaia cea rătăcită. Să sperăm că sufletele celor care acum rătăcesc între bine şi rău să înţeleagă că Mamona nu oferă decât deşărtăciune, iar adevărata bogăţie o vor găsi în inimile lor, în faptele lor bune, pline de credinţă.

PS: Goldoni a scris o comedie reuşită, ”Slugă la doi stăpâni”, restul sunt doar tragedii de viaţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite