Încă un pas crucial pentru independența energetică a Uniunii Europene

0
0
Publicat:

Comisia Europeană a anunțat astăzi lansarea unor norme detaliate propuse care să prezinte definiția pentru ceea ce constituie hidrogenul din surse regenerabile în UE, cu implicații semnificative pentru producătorii de combustibil atât din interiorul, cât și din afara Europei, întrucât UE intenționează să intensifice în mod semnificativ investițiile în surse de energie curată în următorii câțiva ani.

Două cisterne de hidrogen cu un electrolizor și un rastel pentru butelii
Stație de alimentare și depozitare hidrogen (Sursa: Shutterstock)

Ce propune Comisia și care sunt obiectivele regulamentelor?

Noile norme fac parte din cadrul larg de reglementare al UE pentru hidrogen, care include investiții în infrastructura energetică, norme privind ajutoarele de stat, precum și obiective legislative privind hidrogenul din surse regenerabile pentru industrie și sectoarele transporturilor. Se fac astfel pași importanți pentru sustenabilitate în industrii și transporturi. 

Una dintre cele mai stricte condiții propuse pentru ceea ce constituie hidrogenul regenerabil este principiul "adiționalității", impune ca electrolizoarele să fie conectate la o sursă nou instalată de energie electrică regenerabilă, asigurând o creștere a volumului de energie din surse regenerabile disponibilă pentru rețea în comparație cu ceea ce există deja. Normele includ, de asemenea, criterii care garantează că producția are loc numai în cazul în care este disponibilă suficientă energie din surse regenerabile. Normele propuse de UE privind hidrogenul din surse regenerabile se vor aplica atât producătorilor interni, cât și celor externi, cu un sistem de certificare pentru producători pentru a demonstra conformitatea și a comercializa hidrogen din surse regenerabile pe piața unică a UE.

Comisia a publicat, de asemenea, o metodologie propusă pentru calcularea emisiilor de gaze cu efect de seră pe durata ciclului de viață pentru combustibilii regenerabili de origine nebiologică (CRONB/RNFBO), inclusiv hidrogenul din surse regenerabile, contabilizarea emisiilor din amonte, a emisiilor asociate cu preluarea energiei electrice din rețea, prelucrarea și transportul acestor combustibili către consumatorul final.

Actele delegate

steaguri ale uniunii europene fluturând în dreptul clădirii comisiei
Steagurile Uniunii în dreptul clădirii Comisiei (Sursa: Adobe Stock)

Primul act delegat intrat în vigoare ieri definește combustibilii regenerabili de origine nebiologică (CRONB) sau renewable fuel of non-biological origin - RFNBO). În speță, când hidrogenul utilizat drept combustibil sau alți purtători de energie sunt considerați CRONB. Regulamentul specifică necesitatea ca acești combustibili să fie produși din energie regenerabilă adițională generată la același moment și în aceeași zonă de producție a combustibilului.

Al doilea act delegat și anexa elaborează metodologia de calcul a emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din CRONB și combustibili din carbon reciclați. Metotologia ia în calcul întreaga durată fe viață a combustibililor pentru a calcula emisiile și economia de emisii asociată. Stabilesc, de asemenea, faptul că economia de emisii de gaze cu efect de seră din utilizarea dioxidului de carbon reciclat din combustibili trebuie să fie de cel puțin 70%, comparativ cu combustibilii pe care alternativele îi înlocuiesc. 

Hidrogen "low carbon" din energie nucleară

țevi și robineți dintr-un complex de producție a energiei nucleare
Instalație industrială nucleară (Sursa: Adobe Stock)

La insistențele reprezentanților Franței, Comisia Europeană a propus și un set de noi norme în temeiul cărora hidrogenul produs cu energie nucleară trebuie considerat verde. Mai degrabă decât să fie etichetate ca "regenerabile", hidrogenul produs folosind energia electrică nucleară va fi numit "hidrogen cu emisii reduse de carbon".

Potrivit oficialilor UE, în speță reprezentanții Germaniei, nu există "loc" pentru energia nucleară atunci când se ia în discuție producția hidrogenului "regenerabil", chiar dacă această alternativă cu emisii scăzute de dioxid de carbon va fi permisă în mix. Germania a cedat la presiunile oficialilor francezi sub amenințarea renunțării la un proiect amplu de dezvoltare infrastructură pentru transportul hidrogenului din Portugalia, prin Franța, către Germania. Portugalia este un producător excedentar de energie regenerabilă din resurse fotovoltaice și eoliene. 

Energia fotovoltaică  mai mult dioxid de carbon decât cea nucleară

Cadrul, stabilit luni de Comisia Europeană, permite ca hidrogenul derivat din rețelele de energie electrică cu niveluri ridicate de energie nucleară să fie considerat verde, atât timp cât producătorul încheie un contract de furnizare, pe termen lung, (PPA) și pentru energie din surse regenerabile produsă în regiune. Scopul normelor este de a se asigura că hidrogenul nu este fabricat cu combustibili fosili murdari și de a stimula investițiile în sursele regenerabile de energie. Consumul de hidrogen produs din energie nucleară este, astfel, cel mai competitiv în materie de producție industrială și transporturi, ca și rezultat final în raportările non-financiare ale consumatorilor, aceștia având un avantaj competitiv critic în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la contabilizarea producției și lanțurilor de aprovizionare, conform CSRD. 

Asociația pentru Combustibili Sustenabili susține piața de hidrogen

Prin noul cadru legislativ, transpunerea Directivei RED II prin OUG163/2022 și anexele tehnice, tranziția la combustibili sustenabili devine o misiune cu ținte precise. 

ACS continuă să sprijine demersurile strategice naționale pentru propagarea hidrogenului ca nou standard de alimentare pentru industrii și transporturi. 

Asset 2 png

Noi linii de finanțare colosale pentru infrastructură

Clean Hydrogen Partnership a selectat 9 proiecte de pionierat "Hydrogen Valley" pentru o finanțare acumulată la 105.4 milioane EUR. 

Reprezentarea grafică a conceptului de Hydrogen Valley
Hydrogen Valley (Sursa: Clean Hydrogen Europa)

Leaderii de proiect vor începe acum negocierile pentru acordurile lor de grant, care se preconizează că vor fi încheiate înainte de vară. Proiectele se concentrează pe producția de hidrogen curat și abordează o varietate de aplicații în sectoarele energiei, transporturilor și industriei. Se preconizează că proiectele vor putea mobiliza investiții de cel puțin 5 ori mai mari decât finanțarea furnizată de UE sau de peste 0,5 miliarde EUR.

Hydrogen Valley (văile hidrogenului) contribuie la obiectivele REPowerEU prin extinderea producției de hidrogen verde, a ofertei și, în consecință, la satisfacerea cererii tot mai mari din partea industriei, a transporturilor și a altor sectoare. Comisia Europeană a alocat Parteneriatului pentru hidrogen curat încă 200 de milioane EUR prin intermediul REPowerEU, pentru a dubla numărul de văi ale hidrogenului din Europa până în 2025.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite