Împlinirea unei nobile recunoașteri Voievodale

0
0
Publicat:

În cel de-al nouălea an al bogatei sale Arhipăstoriri părintești, doctor Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, capitala întregii Oltenii de sub munte, a sfințit, în ziua de 20 iulie, noul paraclis al Arnotei Voievodale, ctitoria lui Matei Basarab, îndeplinind astfel cu noblețe recunoașterea gândului și faptei ctitoricești a Episcopului Gherasim Cristea.

Iată pisania săpată în piatră de Bașchioi deasupra ușii de intrare în noul paraclis.

„Pisanie

Cu voia Tatălui, cu lucrarea Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, în anul mântuirii 2022 s-au încheiat lucrările de pictură ale Paraclisului cu hramurile Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan, de la Mănăstirea Arnota.

Ctitoria domnitorului Matei Basarab dintre anii 1633- 1634, Mănăstirea Arnota a fost construită pe locul unei străvechi biserici de lemn, ridicată de Danciu Vel Vornic, tatăl binecredinciosului Voievod, care împreună se odihnesc întru nădejdea învierii în pronaosul bisericii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Biserica voievodală dovedindu-se neîncăpătoare, în anul 2004, la inițiativa și cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului, au început lucrările de construire ale unui Paraclis sub coordonarea domnului arhitect Aurel Botez.

Lucrările de pictură în tehnica fresco s-au desfășurat între anii 2009-2022, fiind realizate de către zugravul prof. Alexandru Nicolau și calfele sale.

Paraclisul a fost sfințit astăzi, 24 iulie, anul mântuirii 2022, de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în al nouălea an al păstoririi Sale în această istorică eparhie, înconjurat de către un sobor ales de preoți și diaconi, stareță fiind stavrofora Ambrozia Rucăreanu.

Binecuvântează, Doamne, pe ctitorii, binefăcătorii și închinătorii acestei sfinte mănăstiri!”

La sfințirea pomenită în Pisanie au fost de față peste 1000 de credincioși, veniți din toate satele și comunele Olteniei de sub Munte și din țară.

Cu acest prilej, stareța de azi a mănăstirii, stavrofora Ambrozia Rucăreanu a fost decorată de către Arhiepiscopul dr. Varsanufie cu înaltul ordin al Crucii Sfântului Calinic pentru sârguința și înțelepciunea cu care stavrofora a vegheat întreaga lucrare.

Îmi fac și eu o datorie de onoare să o felicit și să adaug la aceasta și recunoașterea devotamentului și științei cu care Maica Ambrozia Rucăreanu m-a ajutat să scriu – nevăzător fiind – după dictare, cele trei romane ale carierei mele scriitoricești: ”Ura din ochii vulpii”, ”Marele premiu la Monte Carlo” și ”Corrida”, roman în care am descris și portretul domniei sale.

Marea sărbătoare amintită a sfințirii Paraclisului s-a înscris odată cu reconstituirea pe o anume pagină de hrisov care se păstrează din acea zi în tezaurul Mănăstirii Arnota, întreaga istorie a mănăstirii cu voievodalele împliniri și adăugiri ale Domnitorilor Constantin Brâncoveanu și Barbu Știrbey, alături de care a fost pus cu merit voievodal și Arhiepiscopul Gherasim Cristea.

Hrisovul face o istorie complexă pentru prima dată a celor două monumente, înscriind „alergătorii”, cum se spune în cronici, ostenitori până la zi, fără a uita pe niciunul dintre aceștia, fără deosebire de locul pe care l-au ocupat.

De asemenea, hrisovul reproduce miniatural, cu o artă desăvârșită, întreaga iconografie a monumentelor amintite.

Este un act de istorie unic și cu valoare mărturisitoare admirabilă.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite