Horică atacă la persoană. Fizică, autorizată şi (cu profesie) liberală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cine nu ajuţi să moară nu te lasă să candidezi! Cât au fost în barca puterii, în afară de a le număra greşelile partenerilor, liberalii nu au dezamorsat minele anti-personal indezirabil lăsate în urmă de băsişti. Iar acestea împroaşcă acum cu lături pentru noii stăpâni, foştii aliaţi, convertiţi în coabitanţi. Este bine să ai încredere în justiţie, în instituţiile statului. Dar când acestea sunt măcar logice în acţiunile lor.

ANI a cam încurcat anii

Ultima listă de incompatibili făcută publică de ANI cuprinde 32 de parlamentari din care 17 sunt liberali. Şi să mai spui că PNL-ul nu e un partid mare! Privite din această perspectivă, lucrurile ar fi de râs dacă, inclusiv în ce priveşte libertăţile cetăţeneşti, n-ar fi de plâns.

Cel puţin în cazurile liberalilor Florin Ciurariu şi Petre Roman, deputaţi de Vaslui şi respectiv Braşov, ANI a dat-o-n bară urât de tot. Fiecare din cei doi este acuzat, conform comunicatului agenţiei conduse de Horia Georgescu, că „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012 întrucât deţine, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de titular întreprindere individuală”, respectiv „persoană fizică autorizată” în cazul fostului prim-ministru. Pentru necunoscători, diferenţele între ÎI şi PFA sunt aproape inexistente. Doar că ÎI apar pe site-urile cu firme iar PFA nu, din motive care ne scapă.

Astfel, la Florin Ciurariu, orice persoană familiarizată cu utilizarea Google, poate afla menţiunea „Stare societate : SUSPENDARE ACTIVITATE din data 30 iulie 2012”. Deci, ANI ne prosteşte de la obraz în cazul vasluianului, profesor de matematică, fost vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică. Din această funcţie, Ciurariu a fost demis recent, „la cerere” (!) de Victor Ponta după ce institutul a rectificat cu minus 20 de miliarde cheltuielile calculate pe 2011 rezultând astfel că în 2013 Guvernul ar trebui să facă economii pentru a se încadra în ţinta de deficit stabilită...

Lui Petre Roman i se impută calitatea de PFA deşi acesta susţine - şi trebuie crezut până la proba contrarie - că nici nu a mai avut activitate de prin 2010. Doar că cei de la ANI i-ar fi reproşat că nu şi-a „anulat” PFA-ul.

PFA în conducerea ANI?

Ca să activezi într-o profesie liberală, independentă sau dependentă, trebuie musai să fii PFA. Ori să ai o întreprindere individuală care e totuna, diferind tipurile de autorizări. Altfel nu poţi tăia chitanţă!

Diferenţa dintre persoanele fizice autorizate pe o profesie liberală şi cele care desfăşoară pure activităţi de comerţ e că primele fac „comerţ” cu propria ştiinţă/calificare, iar restul fac comerţ cu bunuri. Adică una e să fii traducător autorizat, medic într-un cabinet individual, artist, notar public, instalator, arhitect, designer,psiholog, expert, tocilar, avocat sau jurist independent şi alta e să fii aprozarist, vânzător de produse cosmetice sau negustor de mărţişoare.

Cu siguranţă, aceste lucruri sunt ştiute inclusiv de şeful ANI, dacă nu prin prisma minimelor cunoştinţe juridice pretinse de funcţie, cel puţin prin adjunctul său. Bogdan Stan, vicepreşedintele ANI, a prestat în 2011 şi 2012, conform propriei declaraţii de avere, servicii de traducere către firma Deco Partner! Ce traduceri o fi defăşurat Stan deşi nu apare în lista traducătorilor autorizaţi? Mai ales că dumnealui are calificare juridică, a venit în ANI din avocatură (Cunescu, Balaciu şi Asociaţii). Iar firma Deco Partner SRL din sectorul 1 face comerţ cu material lemnos şi obiecte sanitare, acţionarii acesteia deţinând şi La Fattoria, pe şoseaua Nordului dar şi pe plaja Mamaia IV... Şi cum o fi încasat banii pe traduceri Stan Bogdan? L-au angajat ca salariat? O fi tăiat chitanţă pe PFA?...

Ţara te vrea prost şi fără ocupaţie

Probabil că, în opinia celor de la ANI, unii parlamentari trebuie să vină în legislatură direct zombie şi fără ocupaţie. Cu ce sunt mai pătaţi profesionişti adevăraţi (nu aşa cum îi denumeşte, la învălmăşeală cu simplii comercianţi, noul Cod Civil), care şi-au păstrat calitatea (nu şi activităţile!) profesională pentru viaţa de după Parlament, faţă de cei care pot să nu aibă nicio meserie clară dar să deţină societăţi comerciale? Pe care şi le trec, precum săracul Ghiţă (Sebastian, de la PSD) în administrarea consorţilor şi rudelor (brusc calificate în decizii manageriale) şi trăiesc bine-merci din salarii sau dividende... Şi dac-ar fi legea aşa cum susţine ANI (dar nu e - incompatibilitatea n-are de-a face cu PFA şi ÎI dacă nu intră în conflict de interese cu statul, cum ar fi avocaţii în cauze penale) înseamnă că e o lege strâmbă, nu doar anti-europeană dar şi împotriva drepturilor omului!

Asta ca să nu mai spunem că este absolut o inepţie să-ţi anulezi un PFA în ideea că vei fi, a doua zi după alegeri, parlamentar sau altă formă de demnitar. Dincolo de faptul că asta nu se poate face de pe o zi pe alta, mai ales dacă te afli într-un litigiu, de exemplu, este şi absurd. Ce faci dacă nu prinzi loc eligibil? Te duci şi-l reînfiinţezi cu acelaţi CNP dar alt cod fiscal, alte chitanţiere, alt registru de casă pe acelaşi an fiscal, sau cum?

„La noi, când vine iarna” şi bate anticorupţia dinspre coabitanţi 

Părerea mea este că toată această listă a fost scoasă de ANI pentru a acoperi o mizerie gravă. Acea a ameninţărilor proferate ieri dimineaţă împotriva candidaturii lui Mircea Diaconu la parlamentare. Ca să acopere scandalul ce stă să se işte împotriva abuzului la care este supus bravul om de cultură, agenţia lui Horică şi-a scos încă o dată la mezat nimicnicia. Actorul-autor al romanului „La noi când vine iarna” a fost garnisit cu nişte „coledzi” de incompatibilitate, pentru a estompa printr-un abuz la nivel colectiv o lezmajestate. Şi nu oricum, ci lovind şi într-un vechi rival al lui Traian Băsescu, Petre cel (mai) Bun...

Fiindcă e absolut hilar să acuzi de „deţinere de calitate” nişte politicieni care trăiesc din salariul din salariul de parlamentar, eventual şi din prestaţii ca profesori, precum PFA-ul Petre Roman care doar în această calitate şi-ar putea deduce şi nişte cheltuieli aferente (benzină, cazare, birotică), când ai exemple precum „pesedeanul” Ghiţă. Sau Mihai Sturzu, care sigur nu cântă pe la vreo masă fără să taie chitanţă, nu? Sau PC-istul notar public Bogdan Ciucă care câştigă sute de mii de lei anual, conform propriei declaraţii de avere, şi a cărui activitate nu are cum să nu intre în conflict cu cea legislativă, fiindcă pe aceasta se bazează!

Horică clar o are mică

Stai şi te-ntrebi oare cât de jos te poţi coborî, cât de mică şi bicisnică trebuie să-ţi fie statura morală, ca şef la a mai europeană şi incoruptibilă instituţie, să faci asemenea abuzuri la adresa unor cetăţeni cinstiţi? Fiindcă, dacă o luăm pe logica ANI, nu doar unul ca Petre Roman este afectat, fie-i 'jde zecile de mii din salariu şi alte agoniseli sănătoase! Dar orice cetăţean onest, care nici n-a stat la mila unui angajator şi nici nu face evaziune, nu poate practic fi ales fiindcă riscă să devină delicvent pe persoană fizică autorizată! Asta dincolo de faptul că atacul lui Horică se vede de la o poştă că nu e doar unul la persoană fizică. Ci mai ales la persoane (cu profesii) liberale. Adică altele decât cele care stau cu mâna-ntinsă după o sinecură, ca foşti „specialişti” din DNA angajaţi fără diplomă de licenţă în Drept deşi au studiat la facultatea creştină şi privată a lui tata...

Ceea ce a făcut ANI, atât la adresa lui Mircea Diaconu, dar şi în bună parte din lista celor 32 frizează penalul. Eu unul, dac-aş fi vizat de un asemenea atac josnic la persoană, aş face plângere penală. Nominal, pentru abuz în serviciu, fiindcă e imposibil de conceput ca, în funcţiile lor, semnatarii deciziilor ANI să nu posede minime cunoştinţe juridice. Deci e clar că ceea ce fac e cu premeditare.

                                                                                 *

                                                                      *                    *

Pe de altă parte, aşa se întâmplă când nu-i ajuţi pe unii să „moară”. Nu te lasă să candidezi.Cât au fost în barca puterii, în afară de a le număra greşelile partenerilor, liberalii nu s-au preocupat să dezamorseze „minele anti-personal indezirabil” lăsate în urmă de aripa portocalie a rozaliilor postcomunişti contra celor care nu pot fi ghidonaţi sub şantaj cu dosare, turnătorii, găinării etc.

Iar aceste mine ambulante cu aparenţa unor mine inteligente, de intelectuali cu sau fără ochelari, împroaşcă acum cu lături pentru noii stăpâni, foştii aliaţi, convertiţi în coabitanţi. Este bine să ai încredere în justiţie, în instituţiile statului. Dar când acestea sunt măcar logice în acţiunile lor, ca să nu mai vorbim de legalitate, moralitate sau minim de bun-simţ. Când nu, taie-le capul ca să nu te muşte din altă parte...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite