Gala Hop 2013 sau despre frăţia reformată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gala Hop 2013
Gala Hop 2013

Regretatul Cornel Todea care a condus Gala Hop până anul trecut îi numea pe fideli, mangaloizi . Din vara asta când Gala s-a mutat la Costineşti  sub directoratul înnoitor al regizorului Radu Afrim şi am putea vorbi de o frătietate reformată între concurenţi, juriu şi participanţi, cu toţii aderând la un mesaj mai ofensiv menit să impună şi nu să constate, să evidenţieze şi nu să integreze (tânăra generaţie).

De la Mangalia, unde se desfăşura gala, Gala a revenit de altfel la locul de unde a pornit acum mulţi ani.

Cum concurenţii veniţi în număr foarte mare (vreo 200 la preselecţie) şi în formă artistică optimă, pot sugera un moment de bun augur, acest mesaj transmis în cele câteva zile de concurs poate modifica viziunea cu privire la impunerea pe piaţa teatrală a tinerilor actori.

Afrim le-a cerut concurenţilor prin sloganul Galei, să fie spectaculoşi. Iar participanţilor să le întindă o mână de sprijin real. Contracte, proiecte, într-un cuvânt, oportunităţi de manifestare. Pe tineri i-a ajutat în acest sens propunându-le la tema obligatorie să întruchipeze un idol al scenei publice (aici s-au şi departajat, de altfel), aşa încât ne-am delectat cu sosii ale unor vedete internaţionale ca Liza Minelli, Patricia Kaas, Frank Sinatra, Kenedy, Frida Kalo, Chaplin şi câţi alţii, precum şi cu români de notorietatea unor Toma Caragiu sau Margareta Pâslaru.

Tot noul director a dat liber şi la comunicarea dintre membrii juriului şi concurenţi, ba le-a organizat chiar o confruntare  directă la lumina zilei. Suficiente motive pentru ca Oana Pellea, preşedinta juriului, actriţă îndrăgită şi respectată de tineri, după cum s-a văzut, să-i acorde un premiu de excelenţă purtând numele tatălui ei, marele actor Amza Pellea omagiat la 30 de ani de la dispariţie. Iubiţi şi admiraţi au fost şi ceilalţi membrii ai juriului, actorii Marius Manole, Ada Milea, Ion Rizea (director artistic la T NTimişoara), dramaturgul Radu Macrinici sau vedetele poposite la Gală: Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, care s-au alăturat tinerilor într-un admirabil spectacol final creat de muzicianul Vlaicu Golcea, cu prelucrări după muzica Mariei Tănase.

Militând împreună pentru îmbunătăţirea condiţiei de front a actorului tânăr din zilele noastre, noua frăţie de la clubul Vox Maris din Costineşti s-a angajat în numele ideii că viitorul trebuie cucerit nu aşteptat (apropo de generaţia asteptată). Şi presedintele Uniter, Ion Caramitru, le-a fost alături cerându-le participanţilor sugestii pentru o mai bună funcţionare a proiectelor Uniunii între care şi Gala aceasta. Totul a fost posibil însă datorită saltului produs în valoarea concurenţilor şi a demonstraţiilor făcute în concurs. A fost pentru prima dată de multă vreme când serile de concurs au fost veritabile competiţii în care s-au întrecut nu doar talente venite din cele mai bune şcoli de teatru (Bucuresti, Cluj, Iaşi, Târgu Mures), ci şi moduri diferite de a înţelege meseria de actor şi cerinţa Galei.

Şi dacă ar fi să răspundem acum la sfârşit la întrebarea ce înseamnă pentru un tânăr actor să fie spectaculos cred că am putea invoca datorită celor mai aplaudate momente, câteva adjective ajutătoare, respectiv: armonios cu sine, prietenos şi fermecător pentru ceilalţi, deci comunicativ, actual (apropo de texte), entuziast (cu referire la tonus), având orgoliul talentului (sigur pe el) dar şi umilinţă în a se eshiba.

Am întâlnit aceste calităţi la cei mai spectaculoşi dintre spectaculoşi, la fermecătoarea Emoke Pal de la Cluj, la Simona Arsu şi Alexandra Caras tot de la Cluj (poate cea mai bună şcoală de teatru), la Aida Avieriţei de la UNATC, la Ionuţ Toader, şi la Patricia Kaas - alias Ilona Brezoianu de un jemanfişism dezarmant-, la exploziva suprapoderală Ruxandra Maniu (marele premiu), la câţiva băieţi frumoşi, delicaţi şi sensibili precum Raul Ciocan, Rareş Andrici, Anghel Damian sau la reprezentantul stilului macho Ioan Paraschiv, aproape toţi purtând azi câte un trofeu din cele vreo 14 oferite în total de Gală şi de cei care au vrut să-i remarce şi să-i gratuleze cu câte un cadou în bani, contracte sau obiecte. Am menţionat doar unele nume, merită să-i cunoaşteţi însă, pe toţi ceilalţi chemaţi de directorul Galei pe podium, conform tradiţiei, pentru o frumoasă reverenţă şi bineînţeles aplauze. Să sperăm că proiectul acesta păstorit cu atâta grijă şi efort de UNITER va da roade şi că entuziasmul nostru nu va rămâne între zidurile de verdeaţă ale minunatului ansamblu hotelier de la Vox Maris unde un domn bogat şi generos ne-a îngăduit să aruncăm, la acest început de septembrie o privire, făcându-ne că nu vedem mizeria din jur, adică din ce-a mai rămas din Costineştiul boem de odinioară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite