Femeile nasc, bărbații conduc?

0
0
Publicat:

Au loc femeile la masa „bărbaților” politici? Legea cotelor de gen, rătăcește de un an prin sertare!

Se împlinesc 95 de ani de când femeile din România au primit dreptul de a vota și dreptul de a fi alese! Se împlinește, însă, un an de când se plimbă prin comisiile parlamentare legea cotelor de gen în politică. Egalitatea de șanse în politică, în administrație și chiar în afaceri nu trebuie să se oprească imediat după vorbele mari. 

Dintotdeauna, pot spune fără să greșesc, doamnele duc o luptă, nedreaptă de multe ori, pentru a-și face loc la masa deciziilor. În ultimii 30 ani, femeile au fost „împinse” mai mult spre posturile din eșalonul doi sau trei, iar pentru toate acele locuri considerate bărbătești a fost nevoie de luptă, aproape la baionetă, cu domnii. 

De curând, am citit o analiză privind prezența femeilor în politică realizată de Ionela Băluță, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București. Concluzia a fost ceea ce știm deja de mai multă vreme noi doamnele din politică, dar despre care se vorbește mai mult pe la colțuri: în politică nu există încă semnul egal între femei și bărbați. Cu toate că femeile reprezintă mai bine de jumătate din populația României, rolul lor în societate nu este pe măsură și este mult loc de mai bine.

În urmă cu un an, Senatul României a făcut un pas foarte important și a aprobat propunerea pe care am făcut-o de introducere a cotelor de gen în politică. Mai exact, majoritatea senatorilor vota ca la următoarele alegeri locale femeile să ocupe minimum 30% dintre locurile de pe listele electorale. Adică din 10 locuri, minimum 3 să fie pentru doamne. Așa au făcut și marile țări europene pentru a asigura egalitatea de șanse între femei și bărbați sau accesul femeilor în posturi de decizie la nivel local. 

PLX 80/2023 a ajuns la comisiile parlamentare ale Camerei Deputaților și sunt convinsă că pentru actuala conducere a Camerei Deputaților și pentru toți ceilalți colegi deputați va fi o prioritate acest proiect.  

Sigur că unele partide nu așteaptă o lege care să le impună cote de gen și promovează femeile în posturi cheie. Dar să nu uităm imaginile de după întâlnirile partidelor care au devenit celebre și sunt un exemplu clar de „așa nu”, doar cu bărbați în prim-plan. 

Nu este vorba doar de niște numere! Istoria recentă este cea mai bună dovadă că acolo unde au fost și doamnele implicate, deciziile au fost mai aproape de nevoile oamenilor, a familiilor – tradiționaliste sau moderne. Fără vreo intenție de a jigni domnii, femeile sunt mai adaptate vieții de zi cu zi, doar pentru că sunt altfel plămădite sau poate pentru că îndeplinesc mai multe roluri în același timp. Femeile sunt în paralel mame, soții, surori, fiice, colege, chiar șefe, iar toate aceste poziții trebuie îndeplinite cu succes. Sigur că nici femeile nu pot fi singure și au nevoie de bărbați înțelegători și puternici lângă ele pentru a lua cele mai bune decizii. Mereu e nevoie de o echipă, iar acolo unde responsabilitatea a fost împărțită în mod egal comunitățile au devenit mai prietenoase cu membrii săi. Celebra zicală spune că „omul sfințește locul”, dar mai cred că și echipa femeie-bărbat face același lucru.  

La alegerile locale din 2020, doar 2 femei au fost obținut funcția de președinte de consiliu județean și doar 173 de localități, din aproape 3.200, au un primar femeie. La finalul anului trecut, aveam doar 4 doamne care ocupau o funcție de prefect și 18 de subprefect. 

Anul 2024 poate fi o dovadă clară a susținerii femeilor în politică. Partidul din care fac parte are printre prioritățile naționale și europene drepturile femeilor și egalitatea de șanse. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite