Federaţia Rusă a dat şah NATO în Estul Europei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele mişcări pe tabla de şah geostrategică din Estul Europei, ale NATO, implicit SUA, au determinat reacţia Moscovei, care prin vocea ministrului rus al Apărării, Serghei Soigu, a anunţat că va poziţiona trei noi divizii la frontiera cu NATO.

În ultimele săptămâni, oficialii foreign policy-ul occidental, în special american, au început să adopte poziţii ferme în faţa ultimelor acţiuni ale Moscovei, care conform diplomaţiei nord-atlantice vizează decredibilizarea articolului 5 din Tratatul NATO, acţiuni începute după summit-ul de la Bucureşti din 2008, când Federaţia Rusă, prin vocea lui Vladimir Putin, a impus ca Ucraina şi Georgia, foste ţări sovietice, să nu primească MAP.

Revenind la actualul concert politic est european, presărat cu tensiuni, ţări aflate în stare de război, echilibrări şi repoziţionări periodice atât ale nord-atlanticilor, cât şi ale ruşilor, puntea dialogului s-a îngustat Rusia a adoptat în ultimii ani tactica „războiului hibrid” (arie extinsă de activităţi ostile, dar în care componenta militară reprezintă doar o mică parte şi care sunt executate în concertare, o strategie flexibilă, cu obiective pe termen lung), sub ochii permisivi ai americanilor, însă şi sub „legitimitatea” realpolitik-ului, atât de folosit şi de către marile puteri ale vestului, în primăvara arabă şi recent, în Siria.

Răspunsul SUA la războiul „fantomelor” din estul Ucrainei.

Situaţia complicată din Ucraina, în care părţile combatante, fireşte, dau vina una pe alta, încalcă acordul de la Minsk şi aruncă răsăritul ţării într-un război al fantomelor, în care schimbul cotidian de focuri de artilerie a devenit o obişnuinţă funestă pentru locuitorii din regiunile separatiste Donetsk şi Lugansk, determinând SUA la o repoziţionare strategică în ţările răsăritene ale NATO.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Statelor Unite, a anunţat că doreşte efective NATO suplimentare în România, Polonia şi Ţările Baltice, ca să descurajeze acţiunile Rusiei.

Ieri, Ash Carter, ministrul american al apărării a completat mesajul transmis de Barack Obama, şeful Pentagonului apreciind pozitivă intenţia desfăşurării, sub egida NATO, a unui contingent militar german în Lituania: „Rusia continuă să violeze suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei, Moldovei, şi caută să-şi intimideze vecinii baltici”.

Blindatele NATO în Chişinău. Moldova, butoiul cu pulbere al Estului.

Tot marţi s-a mai întâmplat un eveniment inedit în imediata vecinătate a României: autovehiculele americane au intrat în Republica Moldova, pentru un exerciţiu militar, acestea fiind întâmpinate de protestatari din partidul socialistului pro-rus Igor Dodon, care au încercat să blocheze accesul forţelor NATO şi au strigat „Afară NATO!”, în condiţiile în care situaţia politică din Moldova este una fragilă, o mare parte a populaţiei este rusofonă, iar Transnistria rămâne un permanent pericol pentru ultimul avanpost al vestului şi totodată primul străjer al estului...

Rusia a dat şah NATO şi mobilizează trei divizii la graniţa cu Occidentul

În acest context, în această dimineaţă, oficialii de la Moscova au dat un şah NATO, prin ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, citat de Reuters, care a anunţat că Rusia va poziţiona trei noi divizii la frontierele vestice şi sudice, pentru a contracara creşterea influenţei NATO.

Trei noi divizii însemnând între 30.000 – 60.000 de soldaţi ruşi la graniţa cu NATO...

Patru întrebări fără răspuns izvorăsc însă din situaţiile prezentate mai sus:

  • Cât de mult se va adânci prăpastia între NATO şi Federaţia Rusă şi ce actor politic va reuşi să aplaneze această criză evidentă?
  • În ce măsură va influenţa acest nou episod al războiului rece campania electorală din SUA şi dacă această situaţie creează un avantaj politic pentru o retorică radicală, tip Donald Trump?
  • Care este poziţia României faţă de aceste evenimente recente?
  • Cât de mult influenţează tensiunile din estul Europei, deciziile pe care Estul şi Vestul le vor lua în Orientul Apropiat?
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite