Familie mare, nevoi mari! Cum putem susține familiile numeroase din România?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinții care își asumă mai mult de doi-trei copii sunt eroii moderni. Poate par vorbe grele, dar nu mai suntem în societatea de acum 30 – 40 de ani, poate chiar mai mult, când părinții își doreau cât mai mulți copii, fără să se gândească prea mult la situația materială, la carieră, la situația socială. Au trecut de mult vremurile bunicilor noștri când la masă se așezau chiar și 10 copii.

În zilele noastre, asumarea creșterii mai multor copii înseamnă curaj, simț de răspundere, un sistem de valori și credințe personale care ar trebui apreciate și susținute de stat, cu atât mai mult în condițiile problemelor demografice majore ale României.

Am susținut ca ministru al Familiei, după modele de succes din alte state europene, recunoașterea conceptului familiei numeroase și introducerea unui „card de reduceri pentru familiile numeroase”. Este un instrument utilizat în țări precum Polonia, Spania, Italia sau Franța. Este similar cardului european pentru tineret și va putea fi folosit de către familiile cu 3 sau mai mulți copii, pentru reduceri la cumpărături, restaurante sau librării.

Vreau să fac și două precizări necesare pentru că am văzut, de multe ori, o greșeală în mentalitatea sau percepția generală din societate.

În primul rând, o familie nu ajunge să aibă mai mulți copii doar din lipsă de educație, din greșeală sau din motive religioase. Din contra, mulți devin părinți de mai multe ori din iubire. În al doilea rând, cred că este datoria statului să prețuiască fiecare familie și fiecare nou-născut și să intervină cu politici de susținere a familiilor, în condițiile proiecțiilor alarmante privind evoluția demografică, cu o populație de numai 15 milioane până în 2050.

Ponderea nou născuților de rang 1 și 2, adică primul și al doilea copil al unei familii, reprezintă 82% din numărul total de nașteri în 2022. Conform datelor INS din 2022, doar 17.300 de copii, din cei peste 171.000 născuți în total, au fost al treilea copil într-o familie, adică 10%. Cât despre al patrulea copil într-o familie, au fost doar aproape 13.600 de nou-născuți, adică vreo 8% din totalul nașterilor.

Am susținut ca ministru al Familiei și susțin că trebuie clarificat conceptul de „familie numeroasă” și includerea familiei cu 3 copii în acest concept, pentru care statul să susțină aceste familii și să încurajeze nașterea celui de-al treilea copil. Nu este o discuție simplă: accentul trebuie pus deopotrivă pe responsabilitate individuală și intervenția statului, într-un moment special, marcat de natalitate redusă.

Din datele furnizare de Asociația Familiilor Numeroase din România, în anul 2022, erau 226.400 de familii cu trei sau mai mulți copii.

Politica recunoașterii familiei cu 3 copii ca fiind „familie numeroasă” trebuie să definească atent acel prag de la care intervenția statului este benefică și încurajatoare pentru un nivel de viață decent al copilului, statul intervenind alături de resursele financiare ale soților, pentru a impulsiona disponibilitatea pentru asumarea unei responsabilități mai mari prin nașterea celui de-al treilea copil sau chiar mai mult.

Familiile care își doresc mai mulți copii și care dovedesc că-și asumă și că înțeleg responsabilitatea uriașă trebuie felicitate și susținute. Ne fac tuturor un bine, în condițiile în care problemele demografice au consecințe asupra evoluției economice și a sistemului de pensii.

Un număr mai mare de copii într-o familie, deci mai multe persoane fără venituri, înseamnă cheltuieli medii individuale de consum mai mici decât pentru familiile cu 1 sau 2 copii.

Cardul pentru familii numeroase nu este o invenție și nu este „pomană”, ci este un instrument de încurajare a natalității în multe state din UE.

·       În Polonia, cardul face parte dintr-un program pentru susținerea familiilor sărace și pentru susținerea natalității în vigoare din 2015 și oferă reduceri la achiziția de bunuri.

·       În Spania, un astfel de card este în vigoare din 2003, poate fi solicitat de la nașterea celui de-al treilea copil și oferă reduceri la impozitul pe venit sau tarife reduse pentru grădinițe și beneficii la momentul obținerii unei locuințe sociale.

·       În Letonia, cardul se aplică din 2016, pentru familiile cu 3 sau mai mulți copii și oferă diverse reduceri de impozite (de ex, impozite pe bunuri imobiliare) sau reduceri la tarifele din transportul public și se extinde până la vârsta de 24 de ani, dacă tânărul este la studii.

Exemplele pot continua și nu trebuie nimeni să inventeze roata. Orice proiect european poate fi analizat și adaptat României, nevoile din țara noastră și realităților de aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite