Fake news pe social media: Vrea UE să "fure" economiile populației?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE ar vrea să ia banii economisiți de oameni fără știrea acestora și să-i investească în înarmare. Este o informație devenită virală pe social media. DW a verificat veridicitatea acestor alegații.

Depozitele private de economii sunt în siguranță în UE
Depozitele private de economii sunt în siguranță în UE

Două inițiative ale UE de săptămâna trecută au generat discuții aprinse în rețelele de socializare. Comisia Europeană a prezentat mai întâi cartea albă "Disponibilitate 2030", care ar facilita statelor membre investiții mai mari și mai rapide în apărare. Pe de altă parte, Comisia a prezentat noua sa strategie privind Uniunea de economii și investiții. Aceasta ar urma să stimuleze investițiile prin crearea, de exemplu, a unor fonduri europene care să permită cetățenilor să își investească banii în domenii diferite, precum protecția mediului, digitalizare, dar și apărare

Afirmație: În rețelele de socializare circulă mai multe afirmații potrivit cărora noile planuri ale UE ar reprezenta un pericol la adresa economiilor private ale cetățenilor din Europa. Un utilizator a scris pe X următoarele: "Comisia Europeană vizează preluarea a 10 miliarde de euro din economiile cetățenilor pentru a le investi în apărare. Este sinucidere economică. Ridicați-vă banii din băncile europene. Altfel o să vă ia banii din conturi."

Această postare are între timp (la 27.03.2025) peste 725.000 de vizualizări. Mesaje pe X cu formulări identice au fost răspândite și de alți utilizatori.

Pe YouTube și Telegram circulă de asemenea videouri cu mesaje cu conținut amenințător: "UE vrea să ne ia economiile! Sub pretextul "apărării" ar urma ca miliarde din economii private să ajungă în înarmare. Democrația a fost ieri – acum decid Bruxellesul și Ursula von der Leyen ce se întâmplă cu banii noștri. Investiții forțate pentru război?" 

Postări false, potrivit cărora UE ar vrea să folosească economiile private pentru înarmare
Postări false, potrivit cărora UE ar vrea să folosească economiile private pentru înarmare


Verificarea faptelor DW: Fals

Are UE acces direct la averile private ale celor care economisesc bani?

Uniunea de economii și investiții, prezentată pe 19 martie, este o versiune nouă a proiectului uniunii pieței de capital, despre care se vorbește deja de mai mulți ani. "Este încercarea de a crea o piață de capital comună pentru Europa, de armonizare a legislației, de a înlătura granițele și de a pune bazele unor posibilități de investiții europene comune pentru investitori", explică Florian Heider, director științific la Institutul Leibniz pentru Cercetarea Piețelor Financiare din Frankfurt pe Main. 

"Avem un mare necesar de investiții în Europa, care nu poate fi acoperit doar de state, ci avem nevoie și de investitori privați", spune Carsten Brzeski, economist-șef la ING. "Avem multe economii în Europa, bani care stau în depozite bancare cu dobânzi mici. Întrebarea este: nu am putea folosi acești bani lichizi adormiți pentru investiții sporite în economia reală?" 

Potrivit UE, în depozitele bancare din Europa s-ar afla aproximativ zece miliarde de euro. UE vrea să stimuleze populația să investească acești bani în piețele de capital, de exemplu în fonduri de pensii. Pe de altă parte, firmele mici și mijlocii ar urma să primească un acces mai ușor la capital, la nivel comunitar. Aceste oferte sunt însă percepute de unii utilizatori din social media drept tentativă de deposedare. Ce-i face să creadă asta? 

"Banii sunt ai oamenilor. Există o singură posibilitate pentru stat să ajungă la banii cetățenilor, anume prin impozite", spune Florian Heider. El crede că propunerile UE ar fi o încercare de a crea mai multă transparență și înțelegere a piețelor financiare: "Nu știți oricum ce face banca cu banii ținuți de dumneavoastră în depozitele de economii. Nu știți, de exemplu, căror firme le împrumută bani banca dumneavoastră. Dacă alegeți să investiți în piața de capital, puteți decide singuri unde doriți să vă plasați banii. UE vrea doar să vă ofere un spațiu de manevră extins, este exact opusul unei deposedări forțate."

Poate UE să investească în înarmare banii economisiți de populație?

O altă acuzație este că UE vrea să investească economiile din depozitele private în înarmare. Multe postări pe X se bazează în acest sens pe o relatare a agenției ruse de știri TASS - și răspândesc fragmente din aceasta pe social media. În relatarea originală din 5 martie 2025 se spune chiar la început: "Comisia Europeană estimează la 10 miliarde de euro economiile nefolosite ale cetățenilor comunitari și vrea să găsească moduri de mobilizare a acestor bani pentru planurile ei de militarizare a Europei și de finanțare a complexului militar-industrial european."

Se sugerează deci că noua uniune de economii și investiții are ca obiectiv folosirea economiilor populației în scopuri militare, fără a cere acordul oamenilor și fără știrea lor. "Este un exemplu clar de manipulare rusească. Cetățenii europeni se bucură de libertatea absolută de a investi conform bunului plac: vor păstra mereu controlul complet asupra destinațiilor banilor lor", a precizat purtătorul de cuvânt al Uniunii,  Olof Gill, la solicitarea DW.

Pe scurt: cine vrea să investească în înarmare, poate să o facă. "Nimenu nu poate însă obliga oamenii să facă cu banii lor ceva ce nu doresc", spune și Carsten Brzeski.

Se creează frică prin scenarii amenințătoare

Unele postări pe rețelele sociale pledează chiar pentru retragerea capitalului privat din UE. Pentru Florian Heider de la Institutul Leibnitz, astfel de alegații sunt dezinformare intenționată: "În spatele acestor tentative se ascund intențiile de slăbire a Europei. Dacă acești bani nu mai sunt în Europa, atunci pot fi folosiți de alte țări. Sigur că se poate investi și în țări terțe. Dar avantajul zonei Euro este siguranța legislativă, există garanții și nu există risc de curs valutar." 

Sunt avantaje recunoscute și de investitori străini, motiv pentru care nu lipsesc în prezent investițiile noi pe piețele europene: "Observăm o tendință care merge tocmai în sens opus. Vine capital din SUA în Europa, acesta este motivul pentru care bursele europene au avut rezultate atât de bune în ultimele 2-3 săptămâni. Mulți investitori s-au reorientat – din SUA spre Europa", arată Carsten Brzeski.

Conform dreptului comunitar, UE nu are acces deloc la economiile private. Dimpotrivă: există numeroase prevederi comunitare care protejează banii din depozitele de economii ale oamenilor. Un exemplu este sistemul de asigurare a depozitelor, care prevede despăgubirea titularului de cont în cazul unui faliment bancar.

Rayna Breuer - Deutsche Welle

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite