Exemplul contagios. După Dâmboviţa, şi organizaţia PSD Ialomiţa se desparte de Dragnea. Bulgărele s-a pornit!
0Evenimentele capătă o turnură neobişnuită pentru PSD. Întregi organizaţii judeţene se leapădă de „satana“, adică de Dragnea, lucru nemaiîntâlnit în PSD. După organizaţia judeţeană PSD Dâmboviţa, urmează astăzi organizaţia PSD Ialomiţa, care-şi declară „secesiunea“ faţă de centrul partidului. Şi cam în aceeaşi termeni. Cine urmează? Bulgărele odată pornit, este greu de oprit.
Iată ce scrie în comunicatul organizaţiei PSD Ialomiţa
„Preşedintele organizaţiei judeţene, Marian Neacşu, a primit în şedinţa Comitetului Executiv lărgit al PSD Ialomiţa votul de încredere al tuturor membrilor. De asemenea, a fost adoptată o Rezoluţie prin care parlamentării, primarii, consilierii judeţeni, consilierii municipali şi preşedinţii organizaţiilor locale PSD din judeţul Ialomiţa îl susţin fără rezerve pe preşedintele PSD Ialomiţa, Marian Neacşu şi se solidarizează cu toţi colegii din organizaţia PSD Dâmboviţa.“
Exact ca la Dâmboviţa, tot activul PSD Ialomiţa respinge decizia luată de CEx-ul lui Dragnea privind excluderea dlor Ţuţuianu şi Marian Neacşu. Situaţia este cu atât mai delicată, cu cât dl Neacşu are ca vina doar semnarea scrisorii adresate lui Liviu Dragnea de către circa 20 de importanţi membri ai conducerii PSD. Şi dintre toţi, doar el singur plăteşte, pentru că nu-l mai place Liviu Dragnea.
Iată fragmente din Rezoluţia adoptată în Comitetul Executiv lărgit al PSD Ialomiţa:
1.Considerăm că hotărârile C.Ex. privind excluderea domnilor Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu sunt neîntemeiate şi abuzive;
2. Avem încredere în deciziile domnului Marian Neacşu şi îl susţinem fără rezerve;
3. Poziţia pe care dumnealui a exprimat-o în Comitetul Executiv Naţional din 21 septembrie a exprimat poziţia întregii organizaţii care a fost consultată şi a aprobat-o.
4. Solicităm conducerii Partidului Social Democrat să dea dovadă de raţiune şi să revoce această hotărâre abuzivă de excludere a domnilor Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, care nu face altceva decât să genereze dezechilibru intern şi riscuri politice pentru următorul an electoral. Această hotărâre eronată a C.Ex. a declanşat un sentiment de îngrijorare în rândul tuturor membrilor P.S.D., cu privire la libertatea de exprimare în cadrul partidului;
5. Sprijinim toate iniţiativele pe care domnii Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu înţeleg să le întreprindă în continuare şi ne solidarizăm cu colegii din organizaţia P.S.D. Dâmboviţa în demersurile şi iniţiativele ce vor urma. Aceste demersuri nu vor viza unitatea şi / sau stabilitatea partidului său a Guvernului, ci doar repunerea lucrurilor în ordinea lor firească.
8. Considerăm că domnul Marian Neacşu este preşedintele ales legitim al P.S.D. Ialomiţa şi respingem o eventuală numire a altei persoane în această funcţie de către conducerea centrală a Partidului Social-Democrat. Organizaţia PSD Ialomiţa are maturitatea politică şi determinarea de a-şi alege singură conducerea, chiar şi interimară. Din acest motiv, nu vom participa la nicio acţiune politică convocată sau iniţiată de o conducere interimară a P.S.D. Ialomiţa, care ar putea fi impusă abuziv de C.Ex. Naţional, fără consultarea prealabilă a organizaţiei.
9. Respingem excluderea din partid pentru exprimarea de opinii, cu atât mai mult cu cât opiniile exprimate şi susţinute de domnul Marian Neacşu şi de colegii care au semnat scrisoarea prezentată în Comitetul Executiv Naţional din 21 septembrie sunt expresia transpunerii în fapte a Programului Politic al PSD şi a Programului de Guvernare
Din ambele rezoluţii, de la Dâmboviţa şi Ialomiţa, rezultă faptul că activul de partid din cele două organizaţii îşi dă seama de forţa pe care o are în funcţionarea partidului, şi că nu poate fi înlocuit cu alte persoane. Experienţa în organizarea alegerilor, relaţiile cu oameni şi instituţii, cunoaşterea organizaţiei judeţene, toate acestea sunt esenţiale în procese electorale, s-au construit în ani, şi nu pot fi reconstruite în câteva luni. Despre dizolvarea celor două organizaţii nu cred că poate fi vorba, ar fi un gest sinucigaş. Parlamentarii PSD de Ialomiţa, care au semnat rezoluţia, ce vor face în Parlament? Vor susţine necondiţionat iniţiativele legislative ale lui Dragnea? Rămâne de văzut.
Întrebarea este: cine urmează?
Decisivă va fi reacţia organizaţiei PSD Bucureşti. Cu Gabriela Firea, preşedinte al organizaţiei de Bucureşti, un critic vehement al lui Dragnea, cu 5 primari din 6 semnatari ai scrisorii din 21 septembrie, cu primarul Robert Negoiţă şi el un critic al lui Dragnea, lucrurile s-ar putea repeta după modelul Dâmboviţa şi Ialomiţa.
Dacă Paul Stănescu va fi dat afară la remaniere de la ministerul Dezvoltării, este posibil ca şi organizaţia PSD Olt să se alăture organizaţiilor „secesioniste“. Fiind organizaţii cu mare pondere electorală, cu rezultate excelente în alegerile anterioare, nu văd cum Liviu Dragnea mai poate face abstracţie de această situaţie.
Încă un front deschis de Dragnea şi apropiaţii săi, ca şi cum n-ar avea suficiente fronturi de luptă deschise. Numai că de data asta nu este vorba de statul paralel, de Iohannis sau de #rezist, ci de organizaţii importante din ţară ale PSD. Ceea ce este cu totul altceva.