Evaluarea naţională: 20 de recomandări pentru Matematică!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
matematica

Înainte de examenul la matematică, îmi scriu tinerii despre cum să-şi gestioneze emoţiile, ce să facă pentru a-şi păstra atenţia şi concentrarea, pentru a nu intra în panică („ştiţi eu sunt indecis, nesigur pe răspuns, grilele mă stresează foarte tare, vă rog un sfat”). Am întocmit o listă cu 20 de recomandări, vă invit să o citiţi, discutaţi şi să o completaţi.

Astăzi, cu o zi înainte de examenul la matematică îmi scriu tineri care mă întreabă cum să-şi gestioneze emoţiile, ce să facă pentru a-şi păstra atenţia şi concentrarea, pentru a nu intra în panică („ştiţi eu sunt indecis, nesigur pe răspuns, grilele mă stresează foarte tare, vă rog un sfat”). În primul rând psihologii nu sunt nişte magicieni care mereu au cele mai bune soluţii la îndemână şi care răspândesc liber sfaturi unor persoane pe care nici nu le cunosc (sau apar pe la TV/radio). Nici măcar nu-mi place expresia „sfatul meu”. Profesionalismul impune nişte limite.

În alt doilea rând, constat că mai ales în zilele premergătoare examenelor, elevii (şi părinţii) intră într-o panică mare. Elevii au nevoie de recomandări generale şi specifice cu mult timp înainte de examen, cu luni, atunci când încep să se pregătească. Mai mult, au nevoie de sesiuni cu profesorul coordonator sau consilierul şcolar despre tehnici de memorare şi învăţare eficientă, managementul timpului, managementul emoţiilor negative (stres, furie etc.). Ceea ce nu se întâmplă în şcoală, cu mici excepţii. Cel puţin nu în formă organizată. Parlamentarii dragi au rămas blocaţi în discuţia despre educaţie sexuală şi educaţie sanitară, ca acum 10 ani.

Surpriza plăcută, că mulţi foşti absolvenţi, unii dintre aceştia obţinând note de 10 la evaluarea naţională sau/şi la BAC oferă recomandări şi sugestii online. Youtube-ul şi TikTok-ul este plin. Sincer, ele sunt foarte utile, vin din partea unei persoane care a trecut prin examene, însă, recunosc nu întotdeauna sunt cele mai eficiente recomandări. Reprezintă în final o experienţă personală. Citind mai multe surse, completându-le am întocmit o listă cu 20 de recomandări pe care le consider utile acum, la mate. Invit elevii, părinţii şi profesorii să o citească cu o atenţie, să o discute (mai ales) să o distribuie şi să o completeze.

1. Citeşte cu atenţie cerinţele! Ştiu că toată lumea îţi spune asta (şi mama), dar există un motiv. Întrebările la mate, mai mult decât la orice altă materie, conţin cuvinte care, dacă nu le observi, te pot induce spre o rezolvare complet greşită şi să pierzi puncte. Nu vrei asta aşa-i ?

Repet, citeşte cu atenţie cerinţele, asigură-te că răspunzi la întrebarea care ţi se adresează. Deseori elevii ştiu cum să rezolve o problemă, dar citesc rapid sau interpretează greşit cerinţa. Timpul este întotdeauna suficient. Doamnele de la minister au calculat.

2. Nu fă calcule doar în minte (nici chiar şi pe cele simple). E tentant să faci. Dar e şi riscant. Mai bine să-ţi dedici câteva secunde pentru a calcula pe ciornă decât să greşeşti şi să pierzi 50 de sutimi. Nu?

3. Rezolvă subiectul 1 de cel puţin 2 ori. Astfel te asiguri că l-ai făcut corect.

4. Nu desena cu mana liberă (d-aia ţi-ai luat instrumente la tine).

5. Pentru demonstraţiile complexe, scrie pe ciornă fiecare pas pe care să-l urmezi spre rezolvare. Eviţi, astfel, lipsa unor date pentru a afla rezultatul final

6. Conceptualizează-ţi răspunsul înainte de a scrie (fă-ţi o imagine mintală şi practică pe hârtie cu paşi logici).

S-ar putea să ţi se pară simplu, dar este foarte posibil să întâlneşti dificultăţi în strategia de rezolvare dacă te gândeşti până la capăt, decât să te bagi rapid cu capul în scris şi să continui să scrii fără să te gândeşti. Un pic de timp la începutul subiectului, pentru a te asigura că ştii cum se rezolvă, care sunt paşii, te ajută să nu te blochezi pe parcurs.

7. Rezolvă subpunctele în ce ordine vrei. Nu te bloca pe ceea ce nu ştii.

Dacă rămâi blocat la o cerinţă, mergi mai departe! Acest lucru se întâmplă mai des la începutul examenului, atunci când eşti încă puţin nervos şi creierul tău nu a avut şansa să se relaxeze. Unora le place să răsfoiască foaia de examen şi să găsească un subiect simplu, preferat cu care să înceapă. Orice ar funcţiona pentru tine, nu pierde o grămadă de timp la o întrebare grea.

8. Când verifici lucrarea NU te uita pur şi simplu doar la rezolvări. Încearcă sa refaci pe o altă foaie tot exerciţiul. Gândeşte-te la ce ai putea omite. Şi fă asta de 2 ori. Timp e suficient.

10. Asigură-te că ai rezolvat toate exerciţiile. Nu lăsa nimic gol. Câteva calcule sunt mai bune decât nimic 😊

Practic.

11. azi, înainte de examen, repetă formulele pentru geometrie (aria bazei, aria laterală, volumul etc.) – ştiu că le-ai învăţat deja. La algebră, gândeşte-te ce tipuri de exerciţii se dau mai des şi recapitulează-le.

12. Orice ai face, încearcă să dormi mult în noaptea dinainte de examen, nu să citeşti pană târziu. Creierul tău are nevoie de timp de procesare pentru a rezolva toate informaţiile pe care le-ai inclus în timpul recapitulării, iar somnul, odihna şi relaxarea sunt cel mai bun mod de a realiza acest lucru.

Maxim la orele 18-19 să te opreşti din studiu. Urmează o cină sănătoasă (nu gigantă) şi plăcută şi o noapte liniştită. Nimic nu va dispărea din creierul tău şi toate informaţiile de care ai nevoie vor fi mult mai uşor de găsit dimineaţa. Şi, desigur, lasă deoparte telefonul cu Insta, Youtube, Tiktok, Snap şi mai ales nu te juca pe calculator jocuri video. Măcar acum.

13. Înainte de a ieşi din casă, asigură-te că ţi-ai luat toate instrumentele de calcul (şi de scris).

14. Nu pleca la şcoală fără sa mănânci. Fructele proaspete şi legumele sunt recomandate pentru ca reduc stresul. Şi apă, evident!

15. Plimbă-te înainte de examen. 20 de minute de mers creşte performanţa la examen. Una e să mergi repede cu maşina tatălui (şi el stresat, chiar dacă nu zice) direct la şcoală (dacă se poate, până în sala de examen) şi alta e să te plimbi relaxat. Vei avea o altă stare şi o altă performanţă. Nu e glumă. Dacă ai un parc în zonă, e f bine.

16. Fii atent cu cine vorbeşti înainte de examen, azi şi mâine! Când eram la liceu, aveam un prieten care era cel mai de treabă, cel mai bun în cea mai mare parte a timpului, dar când era vorba de examene, devenea insuportabil şi foarte negativist. Era stresat şi panicat, iar după ce am vorbeam cu el, deveneam şi eu foarte stresat şi panicat! Deci evită colegii... ca el.

17. Când ai ajuns la şcoală, ai intrat in clasă petrece acele minute înainte de venirea subiectelor cu înţelepciune. Stai calm si liniştit. Mintea ta are nevoie de concentrare. Gândeşte-te la ce îţi aduce bucurie... hm...

18. Dacă ai stres ridicat, centrează-ţi mintea pe „pot, voi reuşi, nu este dificil”. Gândurile precum „ce o să mă fac, nu mai am timp, daca o sa iau o nota mica, ce va crede mama, tata, nu intru la liceu”  duc la creşterea stresului si la scăderea performantei.

Când avem emoţii şi devenim speriaţi (anxiosi) de fapt începem să avem şi gânduri negative: nu ştiu să răspund, nu mai ştiu nimic, am uitat totul, dacă nu am timp?

          Spune invers: „Pot rezolva exerciţiul ăsta. Nu e chiar atât de greu”.

          Foloseşte un cuvânt, o idee care te poate ajuta, de ex. „calm, Mihai, relaxează-te.

Centrează-te pe ceva ce te relaxează (un gând, o amintire, o persoană)

19. Gândeşte-te la rezultatul final şi la bucuria de după test! Aceasta te va motiva! Gândeşte-te la cea mai frumoasă vară care urmează si faptul că vei intra la liceul dorit. Gândeşte-te ca ai scăpat si de examene. Gândeşte-te la libertate!

20. Asta e pentru părinţi, de la Vasi Rădulescu:

Fiţi alături de copiii voştri şi, indiferent de rezultate, nu treceţi cu ghetele alea butucănoase peste sufletele lor. Educaţia e un fir continuu al vieţii, nu e un examen.

Cât timp există educaţie continuă, bun simţ, respect, muncă, poftă de cultură, aplecare spre frumos, dorinţă de a cunoaşte versiuni superioare ale propriilor persoane, părinţi mişto, profesori excelenţi, copiii vor merge în direcţia bună şi vor ajunge bine de tot.

Sursa: tocilara ochelaristă, matrix.edu.au

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite