Este China în criză economică? Vestul, da. China, ba! China la zi
0În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol publicat de Global Times pe data de 1 martie 2023, cu privire la creșterea economică a Chinei din anul 2023.
Ziarul New York Times relata în august 2023 că Președintele Biden avertiza că „luptele Chinei cu șomajul ridicat și forța de muncă îmbătrânită fac din țara o „bombă cu ceas” în centrul economiei mondiale și o potențială amenințare pentru alte națiuni”. „Când oamenii răi au probleme, fac lucruri rele”, a mai spus președintele american. Era un semnal limpede că Vestul se pregătea pentru o scădere economică a Chinei. Președintele Biden a spus, în ziarul citat, că încearcă să se asigure că Statele Unite au o „relație rațională cu China”, dar a semnalat că continuă să vadă Beijingul drept cel mai mare competitor economic al Americii. „Nu vreau să rănesc China, dar mă uit”, a spus Biden.
Foreign Policy vorbește despre faptul că China a început noul An Chinezesc cu o „mahmureală economică”, marcată de probleme și cu perspective incerte. Iar The Economist din 7 martie 2024 descria situația astfel: „Acestea sunt vremuri anxioase și confuze pentru chinezii obișnuiți. O economie, odată de neoprit, încetinește. Încrederea consumatorilor este slabă. Economiile multor chinezi, în special ale celor care dețin proprietăți, își pierd valoare. Tinerii trebuie să muncească noaptea pentru a intra în școli bune, dar acum se luptă să își găsească un loc de muncă când vor absolvi. Călătoriți în aproape orice colț al Chinei și aceeași plângere se aude din nou și din nou - shenghuo yali tai da, viața a devenit stresantă”.
În ciuda acestor semnale tot mai evidente, Beijingul se străduie să convingă lumea internă și, mai ales, exteriorul, că lucrurile stau altminteri. Cel puțin în perspectivă. În această perspectivă, ce trebuie subliniat este că China a avut creștere economică mai mare decât în anii precedenți, mai importantă decât a competitorilor și mai sănătoasă. Presa din China convoacă experții pentru a da semn despre aceste evoluții și de a transmite lumii mesajul că ceea ce se întâmplă în China din punct de vedere economic este pozitiv și de salutat.
Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:
Economia Chinei și-a consolidat creșterea. Chiar mass-media americană titrează: „Unele industrii din China sunt «în plină expansiune»”
Pe 29 februarie 2024, Biroul Național de Statistică al Chinei a lansat „Buletinul statistic privind dezvoltarea economică și socială națională în 2023”, potrivit căruia, în 2023, economia Chinei a crescut constant, produsul intern brut (PIB) a depășit 126 de trilioane de yuani, înregistrând o creștere de 5,2% față de anul precedent, fiind astfel atins obiectivul preconizat de aproximativ 5%.
„Cifrele înregistrate în cele patru trimestre ale anului 2023 privind PIB-ul au fost 4,5%, 6,3%, 4,9% și 5,2%, respectiv un nivel scăzut, mediu, ridicat și stabil ”, a declarat Sheng Laiyun, directorul adjunct al Biroului Național de Statistică.
Din perspectiva indicatorilor relevanți, producția de energie electrică a Chinei a crescut cu 6,9% față de anul precedent, consumul total de energie cu 5,7%, iar volumul total al mărfurilor transportate cu 8,1%, creșterea economică anuală de 5,2% fiind susținută solid. Comparând pe verticală, creșterea a fost de 5,2%, cu 2,2% mai rapidă decât anul precedent și mai dinamică decât rata medie de creștere de 4,5% în cei trei ani de pandemie. Comparând pe orizontală, creșterea economică a Chinei este semnificativ mai dinamică comparativ cu cea de 2,5% a Statelor Unite ale Americii, de 0,5% a zonei euro și 1,9% a Japoniei, preconizându-se că va contribui cu peste 30% la dezvoltarea economică mondială și că va rămâne un motor important al creșterii economice mondiale.
În urma lansării comunicatului menționat mai sus, reporterii „Global Times” au intervievat mai mulți experți și cercetători pentru a afla opiniile lor.
„Cel mai important aspect legat de economia Chinei de anul trecut este că, în ciuda mediului intern și extern complicat , și-a păstrat un ritm ascendent ”, a declarat Yao Jingyuan, un cercetător special al Biroului Consiliului de Stat. Noile schimbări în economia Chinei au atras, de asemenea, atenția presei străine. Un articol publicat de site-ul american „Business Insider” pe data de 29 februarie afirma că „în ciuda unor provocări, unele industrii din a doua economie a lumii” (*China) sunt „în plină expansiune”.
Creșterea economică cantitativă și calitativă sub auspicii optimiste
Potrivit comunicatului, PIB-ul Chinei în 2023 a fost de 126.058,2 miliarde de yuani, ceea ce reprezintă o creștere de 5,2% față de anul precedent. Dintre acestea, valoarea adăugată a industriei primare a fost de 8.975,5 miliarde de yuani, o creștere de 4,1% față de anul precedent; a industriei secundare a fost de 48.258,9 miliarde de yuani, o creștere de 4,7%; iar cea a industriei terțiare a fost de 68.823,8 miliarde de yuani, o creștere de 5,8%. Valoarea adăugată a industriei primare a reprezentat 7,1% din PIB, valoarea adăugată a industriei secundare a reprezentat 38,3%, iar valoarea adăugată a industriei terțiare a reprezentat 54,6%. Cheltuielile de consum final au determinat creșterea PIB-ului cu 4,3%, formarea brută de capital a creșterii PIB-ului cu 1,5%, iar exporturile nete de bunuri și servicii cu 0,6 %. PIB-ul anual pe cap de locuitor a fost de 89.358 de yuani, o creștere de 5,4% față de anul precedent. Venitul național brut a fost de 125.129,7 miliarde de yuani, o creștere de 5,6% față de anul precedent. Productivitatea muncii a fost de 161.615 yuani/persoană, o creștere de 5,7% față de anul precedent.
„În ultimul an, redresarea economică mondială a fost imposibilă. Inflația rămâne ridicată la nivel global, efectele de propagare ale înăspririi politicilor monetare în marile economii au devenit proeminente, iar riscurile precum unilateralismul, protecționismul și geopolitica au crescut, mediul extern devenind mai complex și solicitant. Redresarea și dezvoltarea economică se confruntă cu multe dificultăți. Problemele ciclice și structurale se suprapun, iar procesul de redresare economică este fluctuant”. Sheng Laiyun a subliniat patru aspecte importante. China a consolidat conceptul de „stabilitate”, economia ei a rezistat presiunilor multiple și a obținut o creștere rezonabilă în ceea ce privește cantitatea. În ciuda fluctuațiilor existente, dezvoltarea sa economică a înregistrat o îmbunătățire calitativă și eficientă, depășind toate obstacolele. În plus, a continuat să înregistreze noi progrese în activitățile sociale și de trai ale populației. Și nu în ultimul rând, a aderat la dezvoltarea de înaltă calitate în noua eră și accelerează dezvoltarea de noi forțe de producție.
Conform comunicatului, importul și exportul total de mărfuri al Chinei în 2023 a fost de 41,8 trilioane de yuani, realizând o creștere pozitivă, exporturile crescând cu 0,6%. Comparând pe orizontală a fost mai bună decât cea a marilor economii orientate spre export, iar cota pe piața internațională a rămas stabilă. În timpul interviului cu reporterii Global Times, Yao Jingyuan a subliniat și acest aspect. Acesta a declarat că, în 2023, mediul extern pentru import și export, în special pentru export, nu a fost cel scontat. În ciuda multor supoziții potrivit cărora importul și exportul Chinei vor întâmpina mari probleme, au fost înregistrate totuși creșteri pozitive, și asta din mai multe motive. După trei ani de la izbucnierea pandemiei, China încă este țara cu cele mai complete lanțuri industriale și de aprovizionare din lume. Companiile chineze au capacități de producție puternice, iar guvernule locale le sprijină ferm în realizarea de contracte externe.
„În 2023, economia Chinei a avut, în general, o tendință de redresare stabilă, atât în ceea ce privește atingerea PIB-ului scontat, cât și în ceea ce privește tendința de consum stabil”, a declarat pe 29 februarie, Wan Zhe, cercetător la Institutul „Centura și Drumul” din cadrul Beijing Normal University, în timpul unui interviu cu un reporter de la Global Times. În opinia acesteia, comunicatul relevă două aspecte importante. Consumul total a atins un alt maxim și au apărut noi tendințe în optimizarea structurală economică. Creșterea ponderii consumului, modernizarea industrială și dezvoltarea industriilor moderne de servicii au impulsionat economia chineză. Exporturile celor „trei produse noi” (vehicule cu energie nouă, baterii cu litiu și produse fotovoltaice) au menținut o creștere ridicată timp de trei ani consecutiv.
Mass-media americană sensibilă la creșterea economică a Chinei
Sheng Laiyun susține că economia Chinei trece printr-o perioadă critică de transformare a modelului său de dezvoltare, optimizare a structurii economice și transformare a ritmului de creștere. O dezvoltare de înaltă calitate presupune să acordăm o mare atenție atât „cantității”, cât și „calității” acesteia. Multe mass-media din străinătate împărtășeșc același punct de vedere.
Un articol publicat de site-ul american „Business Insider” pe data de 29 februarie sublinia că, pentru o creștere continuă a economiei sale, China își fixează ca prioritare industriile verzi, producția industrială, turismul, consumul etc., care sunt „în plină expansiune”. Potrivit acestei publicații, chiar înainte de izbucnirea pandemiei, guvernul chinez conștientizase că economia chineză trebuie să scape de statutul de „a fi doar o fabrică ieftină a lumii”. „Pentru a avansa în lanțul valoric, Beijingul vizează în prezent producția de valoare mai mare, iar industriile care se concentrează pe dezvoltarea durabilă sunt domeniile cheie”. China dezvoltă puternic ceea ce este cunoscut sub denumirea de „cele trei noi industrii”. Într-un articol publicat pe 1 februarie, Louise Loo, economist șef la Oxford Economics, a scris că aceste noi industrii în creștere vor înlocui „cei trei vechi” piloni din economia chineză, respectiv mobilierul, îmbrăcămintea și electrocasnicele.
„Au făcut o treabă bună", a declarat „Business Insider”. China a devenit cea mai mare piață și producător de vehicule electrice din lume. Ele sunt exportate în prezent în Europa și în alte regiuni și se pregătesc, de asemenea, să intre și pe piața din S.U.A. China este, de asemenea, un producător major de baterii cu litiu, fier și fosfat care alimentează multe vehicule electrice, lăsând cele mai mari companii de baterii ale sale - BYD și CATL - cu aproximativ jumătate din piața globală.
„Credem că aceasta este într-adevăr o trecere de la un model de creștere cu efect de pârghie istoric la un model de creștere care seamănă mai mult cu alte economii din Asia de Est astăzi”. John Lin, analist la firma globală de management al investițiilor Alliance Bernstein, a declarat că Taiwan și Coreea de Sud s-au confruntat, de asemenea, cu situații similare, experimentând o tranziție „dureroasă” de la economiile de producție de calitate inferioară la economiile de producție de înaltă calitate.
Pe 29 februarie, cea mai mare mass-media din Indonezia, Compass, a publicat un articol intitulat „Oprirea economiei Chinei este ca și cum ți-ai tăia creanga de sub picioare”. Principala greșeală a SUA în încercarea de a îngrădi China este neconștientizarea faptului că situația economică a Chinei nu poate fi periclitată de alte state, cum ar fi SUA. De fapt, economia fiecărei țări depinde atât de activitățile de import și export, cât și de rolul consumului cetățenilor, al investițiilor private și al celor guvernamentale. Dezvoltarea economică a unei țări depinde și de cercetare și de inovare, iar China este lider global în acest sens. Investitorii globali, inclusiv SUA, nu au renunțat la oportunitățile atractive de pe piața chineză. De asemenea, companiile multinaționale nu vor să rateze rolul Chinei de principal pilon pentru rețelele de producție ieftine.
Ziarul „Lianhe Zaobao” din Singapore l-a citat pe economistul șef adjunct al Băncii Mondiale, Ayhan Kose, care, în cadrul unui dialog academic online la Forumul Financiar Internațional, a declarat că economia Chinei se confruntă cu o transformare a modelului său, trecând de la investiții și exporturi, la consum și servicii pentru a stimula creșterea economică și că, este esențial pentru guvern să consolideze în mod eficient încrederea consumatorului.
Mass-media străină acordă atenție problemelor economice în timpul celor două sesiuni
Cea de-a doua sesiune a celui de-al XIV-lea Congres Naţional al Poporului şi cea de-a doua sesiune a celui de-al XIV-lea Comitetului Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez se vor deschide pe data de 5 martie, respectiv 4 martie, la Beijing. Mass-media străină acordă, de asemenea, o atenție deosebită problemelor pe care China se va concentra în timpul celor două sesiuni din acest an și obiectivelor de creștere economică pe care le va stabili.
„Înainte de aceste întâlniri importante, bursa de valori din China a crescut în urma așteptărilor privind sprijinul politicii.” Pe 29 februarie, Reuters a declarat că bursa chineză a crescut semnificativ în acea zi. Reuniunea anuală de săptămâna viitoare a Congresului Național al Poporului va stabili un obiectiv anual de creștere și va stabili un plan pentru a-l atinge, oferind cea mai clară indicație a măsurilor de stimulare ale guvernului chinez. Potrivit unor mass-media, cele două sesiuni ale Chinei din 2024 se vor concentra pe stabilizarea ocupării forței de muncă și stimularea creșterii economice. Principalele măsuri pot include sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, formarea profesională și rezolvarea provocărilor îmbătrânirii populației, cum ar fi pensionarea târzie. Aceste strategii urmăresc să modeleze politicile economice și sociale ale Chinei pentru a obține o piață de muncă rezistentă și pentru a îmbunătăți competitivitatea globală. Conform unui articol din 29 februarie al South China Morning Post, din Hong Kong, Neil Thomas, un cercetător chinez în politică la Asia Society Policy Institute, un think tank american, a declarat că cele două sesiuni din acest an sunt foarte importante. Analiștii se așteaptă ca China să-și fixeze un obiectiv de creștere a PIB-ului de aproximativ 5%. Rămâne de văzut ce instrumente politice va folosi guvernul chinez pentru a atinge acest obiectiv.
Sursa: aici, 1 martie 2023
Material realizat de Paula Toma, cercetătoare la Centrul de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița” (FUMN).