Essay Competition, de la visul unei adolescente la realitatea unor tineri talentati

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

4000 de tineri pasionati de scris si limba engleza. Peste 500 de localitati din absolut toate judetele tarii. Cam asa se rezuma, in cifre, cel mai mare concurs national de creatie in limba engleza: "Shakespeare School Essay Competition", ajuns anul acesta la cea de a cincea editie.

4000 de tineri pasionaţi de scris şi limba engleză. Peste 500 de localităţi din absolut toate judeţele ţării. Cam asa se rezuma, in cifre, cel mai mare concurs national de creatie in limba engleza “Shakespeare School Essay Competition”, ajuns anul acesta la cea de a cincea editie.

Insa putini stiu ca Shakespeare School ESSAY COMPETITION a pornit de la un vis al unei adolescente, care a muncit enorm, a avut curajul sa participe la un concurs international de eseuri si a castigat. In 2009, Irina Alionte a reprezentat Romania in cadrul competitiei internationale “CIPE Youth Essay Competition” si a castigat premiul intai la categoria Reforma in Educatie.

Castigarea concursului i-a dat Irinei multa incredere in sine, fapt pentru care in anii care au urmat concursului, in calitate de marketing manager la Shakespeare School, a devenit inspirata sa initieze un concurs similar si la Shakespeare School. Irina a avut o sansa grozava de a se afirma, de a-si folosi creativitatea si limba engleza, pentru a se exprima si a-si afirma parerile pe plan international. Si a dorit sa ofere exact aceeasi sansa tinerilor romani de pretutindeni.   

A inceput deci sa adune sponsori pentru a oferii premii atat in carti si cursuri de vara la Shakespeare School, dar mai ales premiul cel mare: o tabara de limba engleza in tara lui Shakespeare. Asta urma sa ii ajute pe castigatori sa isi schimbe perspectiva, ceea ce s-a si intamplat cu toti premiantii care au ajuns sa traiasca doua saptamani intr-un campus universitar in Anglia. Multi dintre ei au hotarat sa se intoarca acolo pentru a deveni  studenti mai tarziu, aratand inca o data cum simpla participare la un concurs poate deschide tinerilor noi orizonturi. Si marturii sunt multe, toti premiantii au povestit pe blog ce a insemnat pentru ei o asemenea sansa.

Cinci ani mai tarziu, Irina declara "Sper cu adevarat ca in anii ce vor urma, aceasta competitie va continua sa ofere tinerilor din Romania sansa de a straluci, de a-si atinge potentialul". In prezent, ea este presedinta Asociatiei Shakespeare School pentru Educatie, asociatie care a luat fiinta tocmai din dorinta de a da mai mult educatiei in Romania: mai multe sanse, mai multe perspective, ocazia de a se afirma.

Essay Competition, burse oferite copiilor talentati, dar cu posibilitati materiale reduse, precum si proiectul “Engleza pentru viata” adresat copiilor din centrele sociale sunt doar cateva din proiectele asociatiei aflate in plina desfasurare. Asociatia Shakespeare School pentru Educatie doreste astfel sa faca un impact si mai mare, largind accesul copiilor si tinerilor la oportunitatea de a-si perfectiona limba engleza.

Ca dovada, ambitia, curajul si visele ei se implinesc acum pe pamantul lui Shakespeare insusi, unde Irina a absolvit un master la prestigioasa University of Warwick si a pornit de una singura in a-si creea propria firma, propriul brand, de la zero, asa cum si-a vazut mama facand la fel cu Shakespeare School. Inca o dovada ca optimismul, pozitivismul si multa munca, pasiunea cu care faci ceva, sunt toate ingrediente de baza ale succesului.

Nu a fost usor sa declanseze aceasta minirevolutie locala. Ideea a fost doar inceputul bataliei. Organizarea Shakespeare School Essay Competition a presupus parteneriate cu institutii ca British Council, Asociatia Profesorilor de Engleza din Romania, ca sa popularizeze concursul, precum si parteneriatele media cu cei care aveau sa scrie despre proiect. La inceput au fost cei de la Wall Street Journal, Radio Romania Cultural, www.studentie.rowww.jurnale.ro, iar acum dupa cinci ani, s-au alaturat Radio KissFM, TVR2, DigiTV, CityTV, VIVA, BRAVO etc.

Rezultatele excelente au facut ca in anii urmatori, locul doi sa nu mai primeasca doar carti si cursuri, ci inca o tabara in Marea Britanie. Anual sunt primite mii de eseuri, de la participanti din toata tara, care de altfel calatoresc ore in sir, din Baia Mare, Arad, sau Iasi, ca sa ajunga la interviul final din Bucuresti.  

Visul Irinei a devenit realitate, doar pentru ca a crezut in ceea ce face si nu a abandonat lupta atunci cand poate a devenit mai greu. Nu va abandonati niciodata visele, luptati pentru ele pana devin realitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite