Elena Lasconi preşedinte şi Ilie Bolojan premier, singura soluţie pentru eliminarea PSD de la guvernare
0Judecăm partidele după rezultatele guvernării. Acum, după 4 ani de guvernare PSD-Ciolacu-PNL-Ciucă rezultatele sunt ştiute.
1.Deficit bugetar 8% din PIB;
2.Datoria externă 53% din PIB;
3.Blocarea fondurilor europene;
4.Riscul să „îngheţe” investiţiile străine şi România să rămân nefinanțabilă, ca în 2010;
5.România Educată nu a produs niciun efect pozitiv în Educaţie;
6.Sănătatea nu are infrastructura şi cadre medicale suficiente. Cine are bani se duce la privat. Cei care nu au bani mor cu zile.
7.Clientela de partid a PSD şi PNL sifonează bani publici, pensiile speciale, salariile nesimţite din sistemul bugetar și cei 1,3 milioane de bugetari, dintre care 30% taie frunze la câini, blochează evoluţia României.
8.Ciolacu-PSD nu vor să reducă cheltuielile de funcţionare a statului, pentru a îmbogăți clientela de partid.
Odată la 4-5 ani românii sunt cei care decid viitorul ţării. Şi trebuie să o facă în cunoştinţă de cauză, nu manipulaţi de presa plătită cu bani grei de partidele aflate la guvernare.
Varianta Ciolacu preşedinte
Este cea mai probabilă acum, dacă este să ne luăm după sondajele de opinie. Pe lângă faptul că nu are o cultură minimală necesară unui preşedinte, nu ştie limba engleză, Ciolacu ştie doar filosofia cu care PSD câştigă alegerile: dăm bani la bugetari şi pensionari, că ei ne votează, iar după noi potopul.
Ciolacu are bube mari în cap de care nu ştie cum să scape. Afacerea Nordis în care este implicată Laura Vicol, şefa PSD a Comisiei juridice, soţia şefului Nordis. Vizita în Dubai a lui Ciolacu se pare că fost plătită de Nordis. Afacerile dubioase ale nepotului lui Ciolacu, cu banii din buget şi fonduri europene, şi cu protecţia instituţiilor statului.
Lista e mai lungă, probabil va fi distribuită în continuarea campaniei electorale.
Odată Ciolacu ajuns preşedinte, cum PNL s-a jurat că nu mai intră în alianţă cu PSD, PSD rămâne să guverneze singur, cumpărând parlamentari la bucată de la AUR, SOS, PNL, cu premier de la PSD. Va reuşi cumva un vot de legitimare a guvernului PSD în parlament, cu premier PSD, prin şantaj şi profitând de contextul extern, în care venirea lui Trump la Casa Albă va conta mult.
Ce consecinţe va avea această perspectivă? Ciolacu nu este în stare să ia înapoi banii pe care i-a dat bugetarilor şi pensionarilor, fără să dispună de bani în buget. Nu va reduce numărul ministerelor, instituţiilor subordonate, a celor 16.000 de ordonatori de credite.
Banii europeni vor rămâne blocaţi, iar riscul ca investitorii să nu mai împrumute România creşte. Vom intra, probabil, într-o criză ca în 2010, din care ne-a salvat FMI, cu preţul ştiut. Aşa se va întâmpla şi în 2025 cu Ciolacu preşedinte.
Varianta Ciucă preşedinte
Dacă Ciucă intră în turul al doilea şi îl bate pe Ciolacu, nu poate face o coaliţie de guvernare decât tot cu PSD. Deşi şi el se jură că nu va mai face coaliţie cu PSD. Stabilitatea în interes naţional și contextul extern vor fi iarăşi invocate pentru o alianţă de guvernare cu PSD.
Chiar dacă Ilie Bolojan va fi premier, este probabil ca PSD, câştigător al alegerilor parlamentare, să-şi impună miniştrii la ministerele importante, avizatoare ale deciziilor guvernului. Bolojan nu va accepta să fie manipulat de către Ciolacu-PSD, aşa încât tot PSD va da premierul, posibil pe Ciolacu.
Ciucă a fost servitorul lui Iohannis. A făcut ce i-a dictat acesta, inclusiv atribuirea „palatului împăratului”, din strada Aviatorilor 86. A pus în operă, împreună cu Ciolacu, România Educată, din care nu a rezultat nimic bun pentru educaţie. A plătit de la buget, împreună cu Ciolacu, deplasările scumpe, unele inutile, pe care Iohannis le-a efectuat cu avioane private.
Iohannis împreună cu premierul Cîțu au dat USR afară de la guvernare, şi au instituit coaliţia PSD-PNL, în numele stabilităţii politice, cu rezultatele prezentate mai sus.
Dacă ajunge preşedinte, Ciucă ar fi dispus să execute în continuare ordinele lui Iohannis, ca un militar conştiincios cum se pretinde. Eventual s-o menţină pe Ligia Deca ministru la Educaţie, deşi n-am văzut niciun progres în mandatul său.
PNL cu Ciucă în frunte i-a păstrat la Iaşi pe Alexe şi Chirica în funcţii de conducere, trimişi în judecată pentru grave acte de corupţie, fapt ce ilustrează înclinaţia PNL-Ciuca de a proteja corupţia în România.
Cum guvernul ar fi tot pe mâna PSD, nu se va schimba nimic în situaţia fiscal-bugetară dezastruoasă a României.
Varianta Elena Lasconi preşedinte
Este singura cale de a rupe coaliţia PSD-PNL de la guvernare. Dincolo de lipsa de experienţă în conducerea treburilor unui stat, Lasconi nu are un trecut legat de PSD şi PNL, nu are un partid format din clientelă politică, USR este autorul PNRR, un adevărat proiect de ţară pentru România.
Lasconi deja a anunţat că-l preferă pe Bolojan premier şi este posibil, ca odată intrată în turul al doilea, Lasconi să tracteze şi partidul la alegerile parlamentare, astfel încât USR să obţină un scor neaşteptat de bun.
Pe reţelele sociale foarte mulţi alegători spun că o vor vota pe Lasconi pentru intrarea în turul al doilea. Ceilalţi candidați nu au încrederea alegătorilor.
În al doilea tur de la prezidenţiale, votanţii non-PSD sunt mult mai mulţi decât cei de la PSD, şi Elena Lasconi are şanse mari să ajungă preşedintele României.
La guvernare va ajunge o coaliţie de dreapta, PNL-USR-UDMR-minoritati, cu Bolojan premier şi cu un cuvânt care atârnă greu de la preşedintele Lasconi.
Având un guvern cu o filosofie de guvernare de dreapta, primul lucru pe care-l va face Bolojan este să repete ce a făcut la Oradea şi la Bihor: să reducă numărul bugetarilor. A demonstrat că poate conduce în funcţiile avute şi cu jumătate din birocraţii pe care i-a găsit angajaţi.
UE şi partenerii străini vor privi altfel România, ieşită din sfera postcomunistă. Banii europeni vor fi din nou accesibili, dacă Bolojan va reduce mai repede deficitul bugetar, prin reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului.
Lasconi nu este legată de clientele de partid, învăţate să jumulească bugetul de stat în interese proprii. Poate propune şi miniştrii serioşi, cum ar fi Ştefan Pălărie la Educaţie, Ghinea la Fonduri Europene, Stelian Ion la Justiţie şi alţii.
Parlamentarii USR, în număr mai mare dacă Lasconi ajunge preşedinte, îşi vor pune amprenta pe activitatea parlamentului, blocând proiectele de lege care vin în contradicţie cu filosofia guvernării de dreapta.
Ne-am săturat să tot alegem răul cel mai mic
Dacă intră Simion în turul al doilea, şi alegătorii nu mai vor răul cel mai mic, ca în situaţia Vadim-Iliescu, există şi riscul ca Simion să ajungă preşedinte printr-un absenteism masiv de la vot. Alegătorii ar fi în situaţia: nu am cu cine vota, nu mă duc la vot. Nu mai vreau să mă oblige conjunctura politică să votez răul cel mai mic.
Nu este clar care este numărul românilor care văd în „suveranismul” lui Simion o soluţie pentru a avea o viaţă mai bună. Susţinerea „suveranistilor” din toate straturile societăţii îi pot asigura lui Simion victoria în faţa lui Ciolacu, mizând şi pe faptul că „suveranismul” lui Trump va ajuta România.
Mă aştept ca alegătorii să cântărească cu grijă argumentele din acest articol şi altele care descriu candidaţii la preşedinţie şi parlament, şi să ia decizia care convine intereselor lor şi copiilor lor.