Educaţia 2017: RETROGRADARE cu PREMEDITARE. Soluţia legal-imorală Grindeanu & Co.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 7 februarie, Parlamentul României a votat Bugetul de stat pe 2017. Acum e literă de lege. Am decis să... prorog (!) ex-post formularea vreunei opinii privind importanţa REALĂ, nu contrafăcută, acordată Educaţiei de actuala configuraţie politico-guvernamentală, majoritară beton. Pe texte de lege, nu pe fiţe artistice, Guvernul Grindeanu tocmai a setat un cinic precedent. Numele jocului otrăvit: OUG 9 / 2017.

Pentru conformitate, „retrogradarea„ din titlu are conotaţia decăderii din statutul financiar curent într-unul inferior, decise de agenţiile internaţionale de rating. Exemplu: „Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingul suveran al Turciei la categoria „junk” (nerecomandată pentru investiţii), [...]” etc.

Iată mai jos lucrarea ticăloasă, descompusă în factori primi legali.

I. BUGET.EDU.RO, sezonul 2017, în LEGALEZĂ. Specific, măsurabil (legaleză – termen fabulos, consacrat de de echipa Funky Citizens, aici.

I.1. Ce zice Legea Bugetului de stat pe 2017

Educaţie:

  • 25,02 miliarde de lei3,1% din PIB (procent estimat la 815 miliarde lei), mai mult cu 3,3 miliarde lei decât în 2016; la această sumă se adaugă 579,9 milioane lei, credite de angajament

Principalele obiective finanţate:

  • Finanţarea majorării cu 15% a salariilor din învăţământ
  • Demararea programului ”Masă caldă” pentru 29.695 de elevi din 50 de şcoli
  • Finalizarea a 15 grădiniţe şi 12 şcoli (48 mil. lei) – […] în bugetul ministerului dezvoltării există finanţare pentru construcţia a 2.000 de şcoli şi a 2.500 de creşe şi grădiniţe

I.2. Ce zice LEGEA ORGANICĂ

Legea educaţiei nationale. Legea nr. 1/2011

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 18 din 10 ianuarie 2011

Titlul I - Dispoziţii generale

[...]

Art. 8

Pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.

Titlul VII - Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 361

(1) Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

[…]

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):

[…]

e) măsura acordării a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut se aplică începând din anul 2013;

[…]

g) prevederile art. 8 intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2012.

I.3. Ce zice OUG 9/2017

OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative. Ordonanţa de urgenţă nr. 9/2017

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 79 din 30 ianuarie 2017

[...]

Art. 7

(1) Termenele prevăzute la art. 361 alin. (3) lit. e) şi g) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2018.

[...]

II. BUGET.EDU.RO, sezonul 2017, pe ROMÂNEZĂ

Dincolo de izul penalo-abramburistic al OUG 9 / 2017, descris cu ştaif, pe înţelesul p..., pardon, vulgului, de Sorin Ioniţă la RFI, mie făcătura îmi dă, din plin, măsura impotenţei cinice a Guvernului Grindeanu – şi, implicit, a sponsorilor săi politici – în materia relaţiei lor cu Educaţia.

Pe „româneză”, povestea tradusă din „legaleză” ar putea suna aşa (dialogurile, imaginare, sunt mai puţin relevante – le-om citi şi pe cele reale cândva, la desecretizarea stenogramelor aferente; în ambele cazuri, faptul consumat, de netăgăduit, e art. 7 din OUG 9 / 2017):

Grindeanu: Băi, nene, cât zice legea că tre’ să dăm la Educaţie? Da’ spuneţi-mi ce zice legea, nu mă aburiţi aiurea!...

Nuconteazăcinerăspunde: Şase la sută, şefu’, morţii lui de şase la sută, că văd negru în faţa ochilor numa’ când aud şase la sută!... Da’ oricum nu l-a dat niciun Guvern şi niciun Parlament până acum, aşa că...

Pavel Năstase„Este evident că ne dorim cu toţii ca Educaţia, ca domeniu prioritar, să fie foarte bine finanţată. Vrem 6% din PIB. Eu cred că şi 6% din PIB ar fi insuficient ca să rezolvăm toate problemele care sunt în sistemul de învăţământ din România. Sigur, aşa cum arată bugetul în momentul de faţă, grija noastră, a Ministerului Educaţiei Naţionale, este să gospodărim aceşti bani foarte bine şi banii să ajungă către aceste probleme care ard, care nu mai necesită nicio amânare.”

Grindeanu: Alea-alea – lasă, dom’le, textele, cu suficient-insuficient, că n-am timp de texte!... Povestea e ce facem: dăm şase, cum scrie legea? Mă rog, ce-or mai pune şi apelè-urile – da’ noi, noi dăm?

Nuconteazăcinerăspunde: Dăm pe dracu’ ghem – cum puii mei să dăm?! N-aţi pus în programu’ de guvernare bani gârlă la alte alea?!...

(comentariu de atmosferă, ex-post. Dacă azi, 9 februarie, distinsul domn profesor Mircea Coşea, care altminteri, ex-ante, a întâmpinat cu deschidere programul de guvernare al PSD - am auzit eu cu urechile mele feedback-ul încurajator formulat de domnia-sa -, zice că bugetul e de fapt nasol şi-l compară, ca periculozitate, cu otrăvita ordonanţă treişpe, înseamnă că treaba e chiar nasoală rău de tot. I-auzi ia, apud reputatul universitar:

[…]

3. Una dintre cele mai evidente caracteristici ale bugetului 2017 este lipsa criterilor de prioritate, adică inexistenţa unei scări de priorităţi, în funcţie de raportul viziune politică versus disponibilităţi bugetare.

Bugetul nu indică ce este obligatoriu, urgent, necesar sau posibil de realizat pentru Guvern pe parcursul exerciţiului bugetar în funcţie de sumele existente.

Impresia este că bugetul încearcă să realizeze câte puţin din fiecare obiectiv sau ce s-o putea să se facă din fiecare în parte. Trecând peste caracterul artizanal şi de bricolaj aritmetic al unei astfel de situaţii, concluzia este evidenta: bugetul nu are la bază o viziune de ansamblu asupra parcursului dezvoltării ulterioare a României.

Lipsa unei gândiri bazate pe priorităţi dezvăluie lipsa unei gândiri strategice, a unui adevărat proiect de ţară, căci un program electoral fără priorităţi bugetare nu este nimic altceva decât o listă de promisiuni.

Nu am convingerea că bugetul 2017 este realist şi nu cred că se va putea avea la mijlocul anului o rectificare pozitivă, dar cred că este important să realizăm încă de acum pericolul pe care acest buget îl reprezintă pentru viitorul ţării, indiferent dacă va fi sau nu va fi realizat.

Conceptul de guvernare care stă la baza lui este periculos pentru direcţia pe care dezvoltarea României ar trebui sa o aibă în viitor.„

Ouch! Ouch! Ouch!... Încheiat comentariul de atmosferă, ex-post.)

Revenim la castraveţii noştri din curtea buget2017.edu.ro.

Untimidmaicurajos: Şefu’, la Apărare am dat doi la sută – cu pistolu’n tâmplă, da’ am dat!... Adică la Educaţie de ce să nu ne spargem în figuri şi să dăm şase, aşa, cu sânge-n instalaţie, şi arătăm că ne pasă pe bune? Nu-i la fel de importantă Educaţia ca Apărarea?

Grindeanu: Ce faci, tată, aici? Răzmeriţă? Comentezi?!... Păi zbori de nu te vezi, nenicule, dacă mai deschizi gura o dată!...

Acelaşitimidacumtimoratrău: Am tăcut, şefu’, gata, nu mai suflu o vorbă!...

Grindeanu: Aşa!... Să revenim la ale noastre: băi, suntem penali – o dată în plus!... Ce facem, nene? Ne-am pus-o!...

Nuconteazăcinerăspunde: Şefu’, am o idee! Dăm cât vrea muşchii noştri – şi o facem legal, dom’le, şi dăm puie şi tuturor ălorlaţi dinaintea noastră!

Grindeanu: Serios? Ia zi, maestre!... Keep talking, Mousey (Aristocats, remember?!...)!...

Nuconteazăcinerăspunde: Şefu’, prorogăm prin oughè şi ne scoatem!... Zicem că suntem pe bune de la anu’, cu şase la sută, da’ acu’ dăm cât ziceţi matale, sau cine vreţi matale să zică cât. Prorogăm, şefu’, şi totu’ e legal: curat, parfum, boboc!... Şi, ca să nu fim penali (e pe nasoale cu art. 297 CP,  – că Legea Educaţiei e organică, în morţii ei de lege, zicem că...

Grindeanu: Bă, ai grijă, nu-njura de lege, că jar mănânci – ce dreacu’!...

Nuconteazăcinerăspunde: Sorry, Sir – nu mai fac!... Aşa, ziceam că o băgăm şi pe aia că scăpăm basma curată, că nu ni se aplică „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Pe asta de la urmă o dăm în alt oughè, nu în ăsta cu banii – şi-i spunem oughè treişpe!...

Grindeanu: Bă, fiţi atenţi să nu se prindă ăştia când citesc!...

Nuconteazăcinerăspunde: Nici vorbă, şefu’! Am avut grijă, dăm blatu’ pe fentă: îi trimitem în bălării, la art. 361, alin. 3, litera g din Legea Educaţiei, nu la art. 8, ăla unde scrie negru pe alb şase la sută – cine dreacu’ stă să dezbârlige îmbârligăturile noastre prea tari, de altfel?!...

Grindeanu: Ok. Aşa facem cu Educaţia anu’ ăsta. I-o dăm cu oughè-ul, din fentă!... Alte întrebări?!...

III. BUGET.EDU.RO, sezonul 2017. MORALA, ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Dacă îţi pasă pe bune de Educaţie, faci pe dracul în patru şi nu te laşi până nu pui în fapt ce scrie în Legea Organică, aşa cum a fost ea aprobată.

Dacă îţi pasă pe bune de Educaţie, nu te scoţi legal dintr-un O.U.G. mârşav, târând laş, sub preş, grotesca farsă politrucoidă a preocupării – vezi-doamne, ca nicicând altcândva!... –, printr-un artificiu conţopist care te scoate din raza sancţiunii de drept penal şi te aruncă, în schimb, în hăul dispreţului şi al delegitimării de drept moral.

Dacă îţi pasă pe bune de Educaţie, vorbeşti numai despre ea şi faci lucruri serioase din secunda învestiturii, în loc să legiferezi contra naturii, ducând naţia în pragul paroxismului prin obstinaţia smintită, a scăpării, cu orice preţ, a borfaşilor politici de drum mare. Pisica treişpe, otrepelor!

Voi, cei de acum, sunteţi la fel ca toţi ceilalţi care v-au precedat, doar un pic mai şmecheri şi mai cinici la legalizarea impotenţei voastre dovedite pe faţă. Recunosc, am rămas blocat când amicul Vlad Cherecheş mi-a semnalat prorogarea mârşavă ce vă dă în fapt pe voi, cei care aţi pus-o la cale. Mi-a luat ceva până am înţeles grozăvia până la capăt, apoi am făcut ochii mari: băi, deci voi sunteţi impostori de super-clasă, nene!... Sunteţi diabolici de geniu, dacă v-au dus minţile să mânăriţi tehnic atât de măiastru şi să vă bateţi joc în aşa hal de toată munca multora din cei care-şi scuipă plămânii de ani şi ani făcând pledoarie onestă unei Educaţii de secol XXI pentru o Românie de secol XXI, şi dând de pământ într-o clipită cu toţi şi cu toate. În esenţă, OUG 7 / 2017 spune, pe fond, aşa: dă-o-n mă-sa de Educaţie, cu tot cu Legea 1 / 2011; primeşte cât îi dăm noi şi punctum. Apropo, distinşi cititori, aţi auzit prin târg, în lunile din urmă, decembrie-ianuarie-februarie, vreo conversaţie serioasă, închegată şi cu noimă despre Educaţie, pornită de tovarăşii aflaţi acum în scaunele ministeriale de resort? Sau de şeful Guvernului însuşi, promotorul României „normale”? Domnule (încă) prim-ministru, eu numesc NORMALĂ o Românie cu un sistem public al Educaţiei de secol XXI, care, înainte de orice, cultivă VALORI şi mai face alte câteva lucruri, despre care am scris, in extenso, aici. Şi aici. Şi aici. Şi aici. Şi aici. Pe cale de consecinţă logică, o altfel de Românie – una cu o şcoală din alt veac, zbătându-se în neputinţele sale endemice maligne, ca acum – este, pentru mine, profund NE-NORMALĂ. De aceea zic: ROMÂNIA PE BUNE începe CU ŞCOALA PE BUNE. Dumneavoastră ce ziceţi de perspectiva asta asupra normalităţii României, Sir?

Nici nu ştiu cum să închei... Mi-e silă fără margini de voi, cei care guvernaţi şi care parlamentaţi acum, despre cum aţi arătat pe faţă, cu neobrăzare, cum nu vă pasă nici cât negru sub unghie ca România să intre în rândul lumii cu o Educaţie demnă de veacul în care suntem. De fapt, nu că nu vă pasă: nici în cur nu vă doare de Educaţie, pe niciunul dintre voi.

V-aş fi spus haideţi sictir – punând imperativul verbului la persoana a II-a plural, din politeţe scârbită. Dar mi-e că o luaţi personal şi-mi aud vorbe. De fapt, aţi făcut fix la fel ca toţi dinaintea voastră: aţi golănit, cinic, Educaţia. Doar că mai mafiot-legal un pic, pe blat din fentă. Numele fentei penale: OUG 9 / 2017 – Art. 7.

Vă zic, aşadar, doar atât, în limba română curată - vouă, care nu aveţi nimic sfânt în voi, legat în vreun fel de Şcoală:

Să vă fie ruşine.

La urmă, academic şi nu polemic, rămâne cum a zis domnul profesor Coşea:

„Nu am convingerea că bugetul 2017 este realist şi nu cred că se va putea avea la mijlocul anului o rectificare pozitivă, dar cred că este important să realizăm încă de acum pericolul pe care acest buget îl reprezintă pentru viitorul ţării, indiferent dacă va fi sau nu va fi realizat. Conceptul de guvernare care stă la baza lui este periculos pentru direcţia pe care dezvoltarea României ar trebui sa o aibă în viitor.”

Drept pentru care, o dată în plus, vă reiterez feedback-ul meu, în limba română curată:

Să vă fie ruşine!

N.B. Mulţumesc pentru sprijinul acordat documentării următorilor coechipieri de conversaţie pe Educaţie: Daniela Vişoianu, Andreea Neacşu, Vlad Cherecheş, Alex Bajdechi, Andrei Popa.

p.s. Aici am exprimat opinia mea pe secţiunea Educaţie a Programului de guvernare al PSD. I-am dat nota 6, din motivele detaliate în text.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite