Doi eliberatori: Stalin şi Gorbaciov

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu încape îndoială că Mihail Gorbaciov a fost unul dintre marii oameni politici ai secolului XX.

Unii îl consideră cel mai mare, pentru că a pus capăt Războiului Rece într-o manieră admirabilă. A evitat un război atomic şi tradiţionala baie de sânge care însoţeşte dezmembrarea unui imperiu. Alţii zic să fim mai precauţi: secolul XX n-a avut doar Războiul Rece, ci şi două conflagraţii mondiale, fiecare cu eroii ei.

A fost, într-adevăr, un om providenţial. Sunt voci care spun: comunismul se prăbuşea şi dacă nu era Gorbaciov; în locul lui venea altul care făcea la fel. Fals! Dacă în 1985 ajungea „la butoane" unul ca Brejnev, Uniunea Sovietică îngheţa pentru încă treizeci de ani. Iar odată cu ea, întreaga Europă de Est. Am fi păşit în mileniul III ca nişte iobagi ai unei dictaturi sinistre. Ceauşescu ne-ar fi condus până la moarte şi chiar dincolo de ea. Rolul providenţial jucat de Gorbaciov nu-l fereşte însă de interpretări subiective sau de-a dreptul neadevărate.

La întâlnirea de la Clubul Diplomaţilor i-am pus o întrebare cu bătaie dublă. Am zis aşa: „Domnule preşedinte Gorbaciov, după cel de-Al Doilea Război Mondial, propaganda comunistă din România avea o lozincă favorită: «Stalin şi poporul rus / Libertate ne-au adus», ceea ce e un fals istoric. În decembrie 1989, nimeni nu a scandat «Gorby şi poporul rus / Libertate ne-au adus», deşi dacă ar fi făcut-o, n-ar fi fost departe de adevăr. Ne puteţi spune ce legătură există între această libertate şi faptul că în decembrie 1989 au intrat în România de două ori şi jumătate mai mulţi «turişti» sovietici decât în decembrie 1988?"

Gorbaciov s-a făcut mai întâi că nu înţelege tâlcul întrebării. I-am oferit şi cifre: cu 35.000 de „turişti" sovietici mai mulţi în decembrie 1989 decât în decembrie 1988. Talonat de Ion Iliescu, care-i şoptea în urechea stângă minciunele de intrigant bătrân, Mihail Gorbaciov a spus: „Ajung multe lucruri false. Şi dumneavoastră ţineţi cont de aceste falsuri?". Credeam că se referă la decembrie '89, dar bătea în altă parte: „Vreţi ca ruşii şi soldaţii care au eliberat Europa Centrală de ocupaţie să renunţe la ceea ce au făcut şi la acele jertfe pentru eliberarea Poloniei? Noi nu vom renunţa la ceea ce am făcut".

E clar: mândria imperialistă nu se vindecă niciodată! Marele Mihail Gorbaciov, eliberator al popoarelor est-europene şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, apără până în pânzele albe un mare fals istoric, elogiindu-l indirect pe Stalin. E adevărat, armata sovietică a contribuit la eliberarea multor ţări de sub ocupaţia nazistă. Dar a înlocuit-o cu ocupaţia bolşevică. I-au alungat pe nemţi şi s-au instalat ei, nenorocind o jumătate de continent.

Nu i-am spus toate astea lui Mihail Sergheevici Gorbaciov, pentru că şi-aşa era obosit şi iritat, dar adevărul este că Armata Roşie a nenorocit România pe termen lung. A inaugurat Gulagul într-o ţară care nu cunoscuse aşa ceva. Chiar şi Ceauşescu, cel atât de hulit în 1989, era produsul sistemului instalat cu forţa de sovietici.

În privinţa întrebării despre „turiştii" din decembrie 1989, Gorbaciov, după câteva secunde de gândire, a găsit răspunsul perfect: „Scrieţi-mi o scrisoare şi vă voi răspunde". Aşa voi face. Sunt convins că se va ţine de cuvânt.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite