„Dincolo de drama familiilor“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce sferele politicii par a fi (sau chiar sunt?!) mai înalte decât ale gândirii şi simţirii populare?

Pentru că, spun filosofii, în sferele politicii se întrunesc sume ale intereselor populare, idei care reprezintă aşteptări ale unor grupuri întregi de oameni. Există, în viaţa societăţii, şi momente luminoase când o persoană oarecare mai „de jos", numită generic „poporean", emite o idee ce răzbate mult deasupra celor politice. Când individul emite o teză relativ simplă şi luminează astfel întregul eşafodaj. Ei bine, atunci se poate spune că viaţa incandescentă şi înţelepciunea populară însufleţesc, purifică, întreaga societate. Şi atunci e mai mult decât bine pentru Cetate: conducătorii acesteia află - în sfârşit - că poporenii sunt inteligenţi (nu „proşti, dar mulţi"), iar poporenii află - în sfârşit! - că şi ei pot fi egali conducătorilor.

Din păcate, există şi momente întunecate, în care lucrurile se petrec exact pe dos: politicianul, conducător vremelnic al Cetăţii, dă dovadă nu numai de o lipsă momentană de inspiraţie, ci chiar de lipsa unui minim respect pentru cei pe care îi reprezintă în acele „sfere înalte" ale politicii. De un astfel de moment, întunecat, am avut parte în cadrul unei emisiuni la Giga TV la care, printr-un spectaculos concurs de împrejurări, am nimerit în calitate de invitat. Acolo, reprezentantul Puterii a lăsat să-i scape o expresie care mă va urmări multă vreme: „Dincolo de drama sutelor de familii (...)"

Tema emisiunii era dacă şi cum vom plăti imensa datorie de peste 13 miliarde (atenţie, 13 miliarde, adică 13 mii de milioane) de euro către FMI în următorii patru ani.

Asigurându-ne că Cetatea are banii necesari, „dincolo de drama sutelor de familii" (!?), domnul Costică Canacheu - căci despre el este vorba - a explicat că nu vom avea probleme cu rambursarea acestui credit.

Or fi, în acest caz, plătitori - ca într-un fel de precogniţie providenţială a domnului deputat PDL Canacheu - capii „sutelor de familii" ale conducătorilor Cetăţii, adică ale politicienilor care au contractat împrumutul FMI pe spezele poporenilor de azi şi, mai ales, pe ale celor de mâine? Acele familii de politicieni, privilegiate din toate punctele de vedere, vor da înapoi banii? Sau, ca de obicei, vor fi plătitoare „sutele" (aici aş preciza: „miile") de familii de poporeni, pentru care rambursarea împrumutului FMI va fi o dramă reală? O dramă dincolo de care nu se poate trece!

Dan Străuţ este editor Financiar ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite