Derapajele politice din Turcia intră în vizorul experţilor români. De ce trebuie să ne temem

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul National de Statisitica: Masa Rotunda privind situatia interna a Turciei
Institutul National de Statisitica: Masa Rotunda privind situatia interna a Turciei

Arestările masive din Turcia, acolo unde mii de oameni au ajuns în spatele gratiilor, mulţi dintre ei funcţionari publici sau jurnalişti opozanţi ai actualului regim de la Ankara au început în sfârşit a fi discutate în spaţiul public de către experţi români, buni cunoscători ai regiunii Orientului Mijlociu.

Astfel, luni 12 octombrie, sub cupola Institutului Naţional de Statistică din Bucureşti, în cadrul unei discuţii moderate de către dna Cleopatra Lorintiu, corespondent pentru Europa de Est a think tank-ului Observatoire d’études Géopolitiques din Paris, s-au reunit experţi din cadrul  Global News Intelligence, Centrul de Strategii Avansate, Middle East Political and Economic Institute sau   Centrul de Analiză Strategică Aplicată.

Interesul României faţă de evenimentele petrecute pe scena politică internă din Turcia trebuie să fie unul maxim, întrucât vorbim de un stat partener alături de care împărţim ţărmul Mării Negre şi de care am avut, şi vom continua să avem nevoie, pentru a gestiona cu succes crizele regionale. Din păcate însă, preşedintele Erdogan este din ce în ce mai criticat pentru tendinţele sale de acaparare a puterii politice în propriile-i mâini. În acest sens, pentru a obţine un avantaj electoral cu ocazia alegerilor anticipate din noiembrie, a decis să rupă acordul de pace cu PKK, aducând ţara într-un punct în care insecuritate şi atentatele teroriste sunt iarăşi la ordinea zilei.

Protestele din weekendul trecut în care peste 10.000 de oameni au ieşit pe străzile din Istanbul, mărşăluind împotriva guvernului, sunt însă un efect de bumerang al politcii lui Erdogan, liderul turc fiind acuzat inclusiv  pentru înscenarea acestor atacuri în scopul obiectivelor electorale.

O asemenea situaţie poate arunca Turcia într-un haos intern, conducând către escaladarea tensiunilor sociale. Îndepărtarea faţă de valorile occidentale şi degradarea drepturilor  omului din statul turc sunt semnale trase şi de ultimul raport al experţilor britanici.

Pentru această situaţie, nu numai România, ci întregul Occident trebuie să urmărească cu atenţie evenimentele interne din Turcia, făcând tot posibilul pentru a stopa  derapajele acestei ţări de pe linia democraţiei.


Articol semnat de Matei CRIŞAN, masterand Relaţii Internaţionale, ASE

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite