Demisia lui Vlad Voiculescu. Implicaţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Klaus Iohannis este un preşedinte cu mult ghinion. Noua „lebădă neagră”, apărută chiar în momentul în care criza din sănătate a atins cele mai înalte cote, a lovit năprasnic guvernarea de dreapta instalată sub conducerea şi coordonarea actualului preşedinte al României, stârnind furia populaţiei şi generând noi pierderi de imagine pentru o coaliţie extrem de şubredă din punct de vedere al legitimităţii electorale.

Pandemia de coronoavirus izbucnită în momentul în care Iohannis şi liberalii, aflaţi pe cai mari după câştigarea alegerilor prezidenţiale, pregăteau în culise declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, incediul izbucnit în luna noiembrie la secţia ATI de la spitalul din Piatra Neamţ, în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane, pierderea alegerilor parlamentare din luna decembrie de către PNL şi, nu în ultimul rând, tragedia de la Institutul Matei Balş, soldată până în acest moment cu 7 victime, sunt evenimentele apărute în ultimul an şi jumătate care, rând pe rând, au zădărnicit din temelii toate planurile elaborate în laboratoarele cotroceniste pentru „dezvoltarea României”. 

Incedinul izbucnit la sfârşitul săptămânii la Matei Balş, considerat a fi cel mai modern spital de boli infecţioase din România, o tragedie care a afectat peste o sută de persoane, a generat, pe lângă protestele de stradă asumate de membrii partidului AUR, şi o întreagă serie de dezbaterii atât în mass-media, cât şi pe reţelele de socializare în privinţa decidenţilor care ar trebui să-şi asume responsabilitatea politică pentru această criză, iar toate privirile se îndreaptă, aşa cum este şi firesc, spre ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. 

Care ar fi însă implicaţiile pe care această demisie, cerută în spaţiul public de tot mai multe voci, le-ar avea asupra coaliţiei de guvernare şi, implicit, asupra jocurilor de putere din interiorul celor două partide aflate în competiţie pentru imagine şi capital politic? 

  • Forţarea demisiei lui Voiculescu i-ar putea aduce premierului Florin Cîţu un avantaj imens în faţa membrilor PNL, în contextul luptei interne pentru şefia partidului. Demisia lui Voiculescu ar produce o supapă pentru refularea frustărilor imense acumulate în rândul liderilor liberali, ca urmare a pierderilor generate de negocierile dezavantajoase făcute de către Ludovic Orban, ceea ce i-ar aduce lui Cîţu un suport mai mare în partid, în defavoarea actualului preşedinte al PNL şi i-ar contura acestuia un profil de lider al guvernului, o percepţie care în acest moment îi lipseşte cu desăvârşire; 
  • Pentru Dan Barna, demisia lui Vlad Vocilescu ar lucra, de asemenea, în favoarea sa în jocurile de putere pentru stabilirea conducerii viitorului partid care va rezulta din fuziunea USR şi PLUS. Eliminarea unui pion extrem de important al partidului PLUS ar vulnerabiliza leadeshipul lui Dacian Cioloş şi ar mai tăia din avântul pe care partidul acestuia, care nu a trecut niciodată un test electoral, l-a luat în ultima vreme pe scena politică. Mai mult, nu este exclus ca Vlad Voiclescu, care este beneficiarul unui uriaş aparat de PR, un instrument pe care Barna, în calitate de vicepremier al guvernului României şi coordonator al activităţilor Ministerului Sănătăţii, nu îl deţine, să devină în scurt timp un personaj, care prin suportul mediatic de care se bucură, să-l pună într-o lumină nefavorabilă pe liderul USR; 
  • Demisia ministrului Sănătăţii l-ar lăsa în offside pe preşedintele Klaus Iohannis, cel care s-a lăsat fotografiat în curtea Institutului Matei Balş alături de ministrul Voiculescu, girând astfel toate acţiunile acestuia în calitate de şef al sănătăţii, inclusiv toate gafele ulterioare pe care le-a făcut în gestionarea acestei crize. Demisia lui Voiculescu i-ar oferi, în schimb, lui Iohannis instrumentul necesar pentru lansarea reformei în sănătate prin aducerea în fruntea Sănătăţii a unui ministru tehnocrat, cu o bună imagine publică şi cu autoritate în sistem.
  • Pentru Vlad Voiculescu o demisie din fruntea Ministerului Sănătăţii, după doar două luni de mandat, fie numai şi pentru gafele de imagine pe care le-a generat în timpul acestei crize – de la preocuparea pentru schimbarea fotografiilor de profil pe pagina sa de Facebook sau gafele în privinţa anunţurilor privind victimele tragediei – ar putea echivala cu sfârşitul carierei sale politice. Ieşit destul de şifonat din clinciul cu primarul Nicuşor Dan care, beneficiind de ajutorul liberalilor, a reuşit să-l anihilieze şi să-l ridiculizeze în calitate de viceprimar, Voiculescu ar dobândi astfel imaginea unui loser politic. În schimb, dacă Voiculescu va reuşi să supravieţuiască acestei crize, nu este exclus ca acesta să devină un veritabil prădător politic care, în final, să ameninţe leadershipul lui Dan Barna sau Dacian Cioloş.  
  • În ceea ce priveşte coaliţia de guvernare, liderii acesteia ar trebui să privească la efectele electorale pe care cazul de la Piatra Neamţ, o altă tragedie pentru care nu a exista nicio asumare de responsabilitate politică, le-a generat asupra scorului final al PNL în alegerile parlamentare. Chiar dacă criza de la Matei Balş a apărut într-un moment în care negocierile pentru stabilirea funcţiilor sunt în plină desfăşurare, fapt care nu a permis încă coaliţiei aflate la  guvernare să-şi tureze la maxim motoarele, lipsa unei demisii care să calmeze spiritele din societate ar trage definitiv frâna de mână acestei guvernări. Florin Cîţu şi Dan Barna au în faţa lor următoarea perspectivă: fie îi cer acum capul lui Voiculescu, fie la următoare criză vor fi nevoiţi să plătească chiar cu propriile capete. 

Vlad Voiculescu este un personaj extrem de capricios şi de controversat, cu ambiţii politice extrem de mari şi beneficiarul unui imens aparat de PR care, în viitor,  le-ar putea da mari bătăi de cap liderilor coaliţiei aflate la guvernare. Pe termen scurt, sacrificarea acestuia din fruntea ministerului Sănătăţii ar putea genera unele dificultăţi în interiorul coaliţiei. Pe termen lung, însă, eliminarea lui Vociulescu, s-ar putea dovedi o decizie extrem de utilă pentru atât sănătatea internă a coaliţiei PNL – USR, cât şi pentru impactul acesteia în rândul electoratului.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite