Decizia privind Grecia este politica

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
grexit

Situatia Greciei inseamna si altceva in afara de: imprumuturi, lichiditati sau memorandumuri. In continuare, poporul grec tine responsabile marile partide istorice - PASOK si Noua Democratie - pentru umilinta nationala generata de adoptarea masurilor de austeritate.

De la schimbarea de regim din 1974, cele doua partide au reusit sa “alunge”, in ultimii cinci ani, un numar mare de votanti fie catre Syriza, fie catre "Grecii Independenti". 

Transmiterea puterii politice, din "tata in fiu", acceptarea controlului din partea marilor armatori, convingerea ca deciziile luate de politicienii de la guvernare (de altfel singurele perioade cand acestia se si aflau in tara) erau destinate sa favorizeze creditorii internationali si mai putin natiunea elena, au generat efecte devastatoare asupra increderii populare. 

Syriza si Golden Dawn, grupari extremiste marginale, in urma cu cativa ani ireconciliabile cu orice fel de sistem de valori europene, si-au triplat sprijinul electoral, repetand pana la saturatie, opozitia fata de impunerea masurilor de austeritate si fata de continuarea politicilor bazate pe memorandumuri agreate cu institutiile financiare internationale. 

Mecanismul politic grec se afla intr-un cerc vicios. Pe de-o parte, partidele de stanga si conservatoare adoptau decizii guvernamentale, aparent in primul rand in numele poporului elen, dar care in mod surprinzator de convenabil, in acelasi timp aduceau si beneficii enorme pentru grupurile de afaceri transnationale. Pe de alta parte, dl. Alexis Tsipras conducea miscari studentesti, protestand vehement - la umbra steagurilor rosu-negru anarhiste, imbracat cu tricouri cu Che Guevara - impotriva reformelor guvernamentale "fasciste", cum ar fi obligarea studentilor din anul cinci sa-si dea totusi examenele restante din anul intai. 

Este foarte usor sa fi cinic in ceea ce priveste rezultatele Summitului UE de duminica. Si eu cred ca "Grexit-ul" este foarte probabil si se poate intampla in orice moment. Cei 28 de lideri ai UE vor discuta, duminica, o serie de planuri de contingenta privind iesirea Greciei din Zona Euro, dar nu din Uniunea Europeana. Daca va exista o intelegere cu Grecia, pana duminica, Summitul se va anula fiind eventual inlocuit cu o intalnire a Grupului Euro pentru a aproba noul acord cu Grecia. BCE a semnalat ca, in situatia in care nu va exista un acord pana duminica, institutia financiara va fi obligata sa opreasca ajutorul de urgenta pentru Grecia ceea ce va grabi prabusirea imediata si totala a sistemului bancar elen. In acest moment, propunerile guvernului grec sunt analizate intr-un grup de lucru. 

Duminica expira termenul limita stabilit Greciei si mai ales lui Tsipras, termen care trebuie tratat cu toata seriozitatea deoarece: 

 1. Situatia economica din Grecia se deterioreaza rapid. ATM-urile sunt pe cale sa ramana fara euro, generand probleme enorme mai ales pentru pensionari si alte persoane dependente de lichiditati. Mai mult, lipsa finantarii importurilor blocheaza activitatea firmelor private prin intreruperea surselor de aprovizionare. 

2. Criza va pune presiune pe guvernul grec pentru emiterea de obligatiuni in scopul cresterii, de urgenta, a puterii de cumparare a celor aflati in nevoie. Aceasta inseamna in fapt chiar daca nu in drept, punerea in circulatie a unei noi monede. 

3. Dinspre partea creditorilor nu trebuie subestimata opozitia tot mai accentuata a opiniei publice si a parlamentelor din Zona Euro, in ceea ce priveste un nou "bail out" pentru Grecia. Se limiteaza astfel vointa si abilitatea liderilor UE de a ajunge la un compromis. 

4. In proportie majoritara, statele UE sunt si membre NATO, astfel sefii de stat sau de guvern vor avea in discutie, nu numai consecintele financiare ale unui Grexit, dar si perspectivele de securitate pentru zona euroatlantica in conditiile caderii Greciei de pe "orbita occidentala". 

5. Baza pentru Flota a 6-a americana se afla la Souda, in Creta, in vecinatatea Siriei, Iordaniei, Libanului si a Israelui. 

6. Vecinatatea Greciei cunoaste evolutii preocupante. Rusia avanseaza in Serbia si in Bosnia Herzegovina, iar evolutiile tensionate in Balcani sunt la inceput. 

7. Grecia primeste astazi sprijin financiar si logistic european prin intermediul Agentie Frontex inclusiv din partea Romaniei pentru supravegherea frontierei exterioare a UE, avand drept responsabilitate verificarea fluxurilor migratoare din zona siriana in scopul identificarii luptatorilor jihadisti apartinand Statului Islamic. 

 Concluzia mi se pare evidenta. Cea mai dificila problema care va trebui sa fie depasita pana duminica pentru incheierea unui acord cu Grecia nu este de natura financiara, ci politica si mai ales geopolitica. Presiunile, in crestere, pe guvernul grec au o singura semnificatie. Pentru a supravietui in Zona Euro, Grecia trebuie sa adopte reforme dramatice, iar creditorii accepta o marja foarte redusa de compromis. Intre populism si supravietuire economica nu exista armonie in cazul Greciei, iar Europa este aproape unanima in acest sens. Guvernul Tsipras va trebui sa se angajeze intr-un proces de reforme dure si sa depaseasca multe dintre liniile rosii pe care si le-a impus privind pensiile, taxele si piata muncii.

In acest moment, Grecia este statul UE care trebuie sa decida ce cale va urma.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite