Decizia Papei Benedict XVI intră în istorie

0
0
Sursa: Franco Origlia, 24 aprilie 2005, Vatican
Sursa: Franco Origlia, 24 aprilie 2005, Vatican

În faţa Consistoriul reunit astăzi Papa Benedict XVI şi-a anunţat demisia începând cu 28 februarie. Comunicatul a luat prin surprindere, nu atât datorită vârstei înaintate a Suveranului Pontif, ci faptului că decizia nu este una frecventă. Pentru prima dată după 600 de ani, Benedict XVI este primul Papă care demisionează, înaintea sa aceeaşi hotărâre fiind luată de Papa Grigorie XII în 1415.

Papa Benedict XVI şi-a anunţat demisia conform Can. 332 §2 din Codul de Drept Canonic:

Dacă se întâmplă ca Pontiful Roman să renunţe la funcţia sa, pentru validitate este necesar ca renunţarea să fie făcută în mod liber şi manifestată în mod regulamentar, fără însă să fie acceptată de cineva.

Demisia Papei este un act demn şi curajos, care va deschide drumul spre alegerea unui nou Suveran Pontif în martie, printre favoriţi numărându-se Christoph Schönborn arhiepiscop de Viena,   Angelo Scola arhiepiscop de Milano sau Odilo Scherer arhiepiscop de Sao Paulo.

Declaraţia Papei Benedict XVI de astăzi:

Iubiţi fraţi, v-am convocat la acest Consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, dar şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am examinat în mod repetat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele fizice, din pricina vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a-mi exercita în mod adecvat ministerul petrin. Sunt foarte conştient că această slujire, datorită esenţei sale spirituale, trebuie să fie îndeplinită nu numai prin fapte şi cuvinte, dar şi suferind şi în rugăciune. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, supusă schimbărilor rapide şi agitată de chestiuni de mare importanţă pentru viaţa de credinţă, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi pentru a vesti Evanghelia este necesară şi vigoarea atât a trupului, cât şi a sufletului, vigoare care, în ultimele luni, a scăzut în mine aşa încât trebuie să-mi recunosc incapacitatea de a administra bine slujirea încredinţată mie. De aceea, conştient de gravitatea acestui lucru, în deplină libertate, declar că renunţ la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, încredinţat mie prin cardinali la 19 aprilie 2005, aşa încât, de la 28 februarie 2013, la ora 20,00, ora Romei, scaunul Sfântului Petru va fi vacant şi va trebui convocat Conclavul, de către cei care au competenţa, pentru alegerea noului Suveran Pontif.  (Sursa: Radio Vatican)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite