De ce trimit Statele Unite rachete Patriot în Iordania

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă duminică guvernul de la Amman anunţa că poartă discuţii cu statele vecine şi SUA privind înarmarea cu rachete Patriot, replica Washingtonului nu a întârziat să apară, afirmând în decursul zilei de ieri că vor trimite o baterie de rachete Patriot împreună cu mai multe avioane F-16, pentru efectuarea unui exerciţiu militar, dar care pot staţiona în Iordania dacă aceasta va considera acest fapt o prioritate privind securitatea naţională.

În ciuda discursurilor diplomatice, nu există nici un dubiu că acest lucru nu se va realiza, întrebarea care se ridică fiind legată de scopul înţelegerii, putând-o explica prin trei argumente fundamentale.

În primul rând, ca şi în cazul Turciei, rachetele Patriot protejează graniţa statului cu Siria, putând oferi un răspuns în faţa unui posibil atac cu rachete, care poate fi atât iniţiat de către actualul guvern de la Damasc, cât şi de către grupări jihadiste care,  în cazul unui sumbru şcenariu, pot intra în posesia armelor deţinute de armata siriană, ocupând totodată regiuni sau oraşe siriene, de unde vor încerca dezvoltarea unei ofensive islamiste. Cazul Mali este un bun exemplu, în timp ce prezenţa jihadistă în Siria este demult confirmată. Trebuie menţionat faptul că Al Qaeda deţine momentan controlul zonei de nord-est a oraşului Rakka, acolo unde a deschis un birou de relaţii cu publicul, anunţând că va pedepsi toate fărădelegile comise. "Oricine vrea să depună o plângere împotriva oricărui element al statului islamic, indiferent că este îndreptată împotriva unui conducător sau a unui simplu soldat, se poate adresa nouă printr-un document scris care să ofere probe. Vă promitem că vinovaţii vor fi pedepsiţi după ce vor fi judecaţi la Curtea Sharia din Irak şi Al-Sham" se menţionează într-un anunţ afişat de Al Qaeda în mai multe zone ale oraşului.

Pe lângă consolidarea defensiv-militară şi protejarea împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune, se urmăreşte totodată securizarea spaţiului aerian al Iordaniei, acţiune vitală atât pentru diminuarea sprijinului oferit regimului Assad, cât şi pentru susţinerea unei posibile intervenţii militare în Siria.

 În cele din urmă, Statele Unite confirmă sprijinul oferit Regelui Abdullah al II lea, al cărui regim se confruntă cu tensiuni sociale alimentate de către grupuri de opoziţie precum Frontul Islamic sau Fraţii Musulmani. Mai mult, deşi Ammanul încearcă să implementeze o politică bazată pe valorile occidentale, multe dintre deciziile luate, precum interzicerea a peste 300 de site-uri de ştiri sau condamnarea celor care critică în public Regele, reprezintă vulnerabilităţi pe care opoziţia încearcă să le fructifice. Tocmai în acest sens, consolidarea economiei interne, combaterea corupţiei şi alimentarea cu resurse de apă devin obiective majore pentru Statele Unite privind asigurarea securităţii Iordaniei, un important pivot geopolitic prin care se poate asigura stabilitatea regională.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite