De ce se va prăbuşi (electoral) PSD în 2019. Primul semn, rezultatele de la recentul referendum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto INQUAM PHOTOS
Foto INQUAM PHOTOS

Există semne tot mai clare din care rezultă că 2019 va marca prăbuşirea electorală a alianţei PSD-ALDE. Dincolo de sondaje, care diferă foarte mult între ele, avem rezultatele de la recentul referendum, referitor la familia tradiţională. Aceste rezultate demonstrează clar o prăbuşire a încrederii populaţiei în acţiunile şi îndemnurile PSD, deşi tema aleasă ar fi trebuit să atragă la vot majoritatea populaţiei.

Rezultatele de le referendum

Liviu Dragnea şi principalii lideri PSD şi-au pus toată energia în joc pentru a mobiliza cetăţenii la referendum. S-au prezentat 21,10% alegători, adică 3.857.000. Mulţi dintre cei prezenţi au venit din convingerea necesităţii introducerii în Constituţie a noii reglementări privind familia tradiţională, în urma îndemnurilor a numeroşi lideri de opinie cu convingeri de dreapta, Adrian Papahagi, Mihail Neamţu, şi alţii, precum şi a îndemnurilor venite din partea BOR. Salariaţii BOR, familiilor lor precum şi prietenii apropiaţi n-au lipsit de la referendum. În opinia mea, alegători care au urmat strict directiva PSD au fost jumătate din cei prezenţi, adică 10%.  Invers, nu e de presupus că susţinătorii PSD au stat acasă pentru că nu le-a plăcut tema referendumului. În concluzie, doar 10% dintre alegători mai dă girul PSD, din cei 18% care l-au votat la alegerile parlamentare din 2016.

Din promisiunile programului de guvernare s-a cam ales praful

  • Scandalul pe justiţie nu prinde la marea masă a electoratului, care nu este formată din hoţi şi corupţi. Toate eforturile dlor Dragnea, Tariceanu, Toader şi alţii, sunt percepute în electorat ca menite să le salveze pielea de puşcărie, fără legătură cu interesele populaţiei. Rezultatul este chiar pe dos. Populaţia percepe lupta antijustiţie dusă de PSD-ALDE având drept scop continuarea furturilor din averea statului.
  • Legea salarizării a adus venituri nete mai mari doar pentru medici, pentru ceilalţi bugetari creşterea veniturilor nete a fost înghiţită de inflaţie.
  • Legea pensiilor s-ar aplica din 2022, când PSD nu va mai fi la guvernare. Dacă vor exista resursele financiare necesare.
  • În 2019 pensiile vor creşte doar de la 1 septembrie, în situaţia în care bugetul va permite această creştere. Nu exista resurse pentru creşterea pensiilor d ela 1 ianuarie, aşa cum prevede legea.
  • Guvernul nu este în stare să realizeze bugetul pe 2019. Cheltuielile cu pensii şi salarii, alte cheltuieli de funcţionare a statului, depăşesc cu mult cele mai optimiste venituri. În luna decembrie ar fi fost necesare 35 miliarde lei colectate la venituri, dar situaţia reală este departe de această cifră.
  • Deficitul bugetar a crescut constant, ajungând la 30 noiembrie de 26 miliarde de lei, aproape trei ori mai mare, comparativ cu 2017.
  • Executivul a aprobat în ultima şedinţă de guvern a anului, o ordonanţă de urgenţă care prevede îngheţarea indemnizatiilor, sporurilor, compensaţiilor şi a altor facilităţi băneşti acordate bugetarilor.
  • Ordonanţa „lăcomiei” afectează deja şi va afecta mediul de afaceri. Bursa de la Bucureşti a pierdut doar într-o zi 3 miliarde de euro.
  • În ciuda informaţiilor prezentate, absorbţia fondurilor europene este cu mult sub nivelul la care ar putea aspira România.
  • Garnitura de miniştri, începând cu premierul, este sub orice critică, dacă avem un minstru, al Sportului, Constantin Bogdan Matei, care a luat nota 2,75 la examenul de titularizare! Nu mai vorbim de premierul Dăncilă care comite gafe gramaticale până şi în interviuri înregistrate.
  • Marile proiecte de infrastructură, spitale regionale, şcoli şi grădiniţe, sunt ca în poezie: erau pe când nu s-au zărit,  azi le vedem, dar nu sunt.
  • Creşterile economice se datorează exclusiv sectorului privat, bugetarii doar consumă. Mai mult, creşterea economică nu se regăseşte şi în buget, la care gradul de colectare este de doar 25-27% din PIB, în timp ce media europeană este de 40%.
  • După ce a distrus educaţia timp de 20 de ani, Ecaterina Andronescu a venit să-şi desăvârşească opera, declarând că plagiatul este o problemă minoră a României.
  • Organizaţiile PSD din trei judeţe, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Olt au anunţat că nu mai ascultă de conducerea centrală a PSD, după ce şefii lor au fost excluşi din PSD sau marginalizaţi.
  • Oficialii europeni, preşedintele CE, Juncker, afirma ca guvernul României nu ştie ce înseamnă să prezidezi ţările UE.
  • Scandalul din Coaliţie referitor la cine va reprezenta Coaliţia la alegerile prezidenţiale ar putea destrăma guvernarea PSD-ALDE, dupa modelul spargerii USL.
  • PSD a bătut, gazat, alergat, zeci de mii de români care manifestau paşnic pe 10 august. Inclusiv ziarişti români şi străini, turişti israelieni.

Toate aceste adevăruri au ajuns şi la înţelegerea electoratului, într-o măsură mai mare sau mai mică. Preşedintele Iohannis joacă la rupere împotriva guvernului incompetent PSD-ALDE, ştiind că în actuala conjunctură dată de preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE nu poate fi suspendat.

Liviu Dragnea tocmai şi-a luat o lună de zile concediu, delegându-şi atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor, intenţionând probabil să plece în Brazilia, şi să nu mai dea ochii cu procurorii pe 3 ianuarie,  când se pare va fi chemat la DNA în dosarul Tel Drum.

Circa 20 de „pucişti”, membri de vază ai PSD, au atacat conducerea PSD limitată la Liviu Dragnea, dar au fost excluşi din PSD.

În această atmosferă tulbure, ultimul sondaj IMAS acorda PSD 25,5 % încredere din partea populaţiei, sub scorul PNL.

Cu alegerile europarlamentare bătând la uşă, nu văd ce minuni mai poate face PSD pentru a-şi mări cota de încredere în electorat. Făcând o medie între 10% la referendum şi 25% la recentul sondaj, estimez un scor de 15-17% pe care-l va obţine PSD la europarlamentare. După care urmează dezintegrarea partidului, fără nicio şansă la alegerile prezidenţiale sau parlamentare. Dacă activul PSD înţelege toate aceste realităţi, ar trebui să ia măsurile care se impun. Dacă nu, va plăti alături de Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite