De ce românii care se mândreau cu Simona Halep o acuză acum?

0
0
Publicat:

Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a picat un test antidoping la US Open 2022. Cel puțin în ultimii 5-7 ani era mândria țării, românii de pretutindeni se mândreau cu ea, când a ajuns pe locul I în lume cu toții ne-am schimbat poza de profil, i-am scris felicitări pe Facebook, ne-am uitat cu bucurie la meciurile ei.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

A sărit repede primarul Bucureștiului să o primească pe stadion, a sărit patriarhul Daniel să o premieze, rectorii unor universități și președintele Iohannis.

De când am aflat că a divorțat (deși a păstrat o anume discreție), deja mulți români au început să o critice, însă de vineri, de când tot poporul și toată lumea a aflat de suspendare, au sărit acuzatorii la gâtul Simonei, fiind convinși 100% că a luat medicamente interzise. Pentru mine, șocul a fost să citesc declarații lungi ale unor specialiști, fie că vorbim de medici sau biologi, care nu aveau nicio urmă de îndoială și care cu o anume răutate emiteau ipoteze prin care convingeau cititorul de cât de multă înșelăciune a fost capabilă Simona. Unul chiar a zis „uitați-vă la mușchii ei. E clar”. Alții au comentat „toții sportivii de performanță își administrează medicamente, doar că nu sunt prinși”.

Cert este că avem o doză de ură și răutate, un bagaj infinit de critică și nervozitate care, dacă nu se manifestă din primele zile, rămâne pasiv și la prima picătură iese la suprafață cu o agresivitate incredibilă. Românii încă nu au învățat buna cuviință sau măcar fidelitatea, simpatia și empatia față de un campion mondial de aceeași origine. Din toată lumea au fost trimise mesaje de susținere și solidaritate, inclusiv de la adversare din lumea tenisului, mai puțin de la români. Românii nu te iartă nici pentru o mică (posibilă) greșeală.

Rămân totuși cel puțin 10 idei de reținut!

1. În primul rând, nu e prima dată când Halep este testată. Pe parcursul anilor, Simona a avut sute de astfel de testări. Doar în ultimii trei ani a efectuat 56 de testări, conform ProSport.

2. Testarea propriu-zisă nu dă eroare (fals pozitiv) precum testarea Covid-19 din România, când îți introduci un bețișor în nas și la 2 teste ai 2 rezultate diferite. Este evidentă prezența acelei substanțe. Proba din urină a fost analizată de două ori, tocmai pentru că prima dată a ieșit pozitiv, a doua oară, la solicitarea Simonei Halep. Agenția a luat decizia suspendării menționând articolul 7.12.1 din programul anti-doping, un document cu 318 pagini, și, da, Roxadustat, este menționat. Nu e glumă!

3. În al treilea rând, nu cred că o Agenție Internațională la acest nivel, în cazul unei asemenea sportive de top, ar permite loc unor erori. Astfel că vocile subiective ale unor români rămân fără argumente. Când vorbim de Federația Internațională de Tenis care analizează acest caz, vorbim de experți mondiali, nu de lelea Flore care își dă cu părerea pe Facebook.

4. Substanța amintită nu este „iarbă”. Nu vorbim de o persoană care a stat la o terasă și a fumat un joint și a declarat pe un formular ce a consumat în urmă cu 7 zile. E vorba de o substanță din categoria celor nespecifice, care nu se poate administra accidental (fără să știi”).

5. Roxadustat este pe lista substanțelor interzise din 2011, deoarece stimulează artificial producția de hemoglobină și globule roșii, care este o tehnică pentru ca jucătorii să câștige mai multă rezistență. Medicamentul face acest lucru determinând organismul să producă mai mult hormonul eritropoietină, care joacă un rol important în producția de globule roșii. Celulele roșii transportă oxigen în tot corpul. Mai multe celule roșii din sânge pot duce la creșterea rezistenței.

6. S-a spus că Roxadustat este folosită în cazurile de anemie, că nu se găsește în Romania, că ar costa undeva la 400 de dolari o cutie. Cunoaștem însă cel puțin trei cazuri, când trei sportivi au fost suspendați pentru că au fost depistați cu această substanță. Fabio Taborre (ciclist), în iunie 2015, a fost suspendat 4 ani. Un an mai târziu, Carlos Oyarzun (tot ciclist) a fost depistat pozitiv pentru aceeași substanță și suspendat tot 4 ani. Iar francezul Bertrand Moulinet, alergător de curse, a recunoscut folosirea substanței în 23 aprilie 2015, după ce poliția a făcut o percheziție în casa sa și l-a supus la un interogatoriu. Tot 4 ani de suspendare. Omul și-a cerut scuze și nici măcar nu a solicitat încă o testare B.

7. În acest moment, vorbim de o suspendare care se poate întinde pe o perioadă lungă în funcție de rezultatul anchetei și de anumite circumstanțe atenuante (recunoașterea vinovăției, prima abatere, consum accidental etc.), dar și de un imens prejudiciu de imagine. Deja toată presa internațională a scris. Washington Post a semnalat că „Halep se confruntă cu o interdicție de patru ani conform Codului Mondial Antidoping, deși interdicția poate fi redusă dacă recunoaște că se dopează și acceptă sancționarea ei de către autoritățile tenisului. Orice contestație va fi examinată de Curtea de Arbitraj Sportiv”.

8. Cu siguranță, Halep va face recurs împotriva rezultatului testului de droguri. Sharapova a fost testată pozitiv pentru medicamentul pentru inimă meldonium la Australian Open din 2016 și a fost interzisă timp de doi ani, înainte ca suspendarea să fie redusă la 15 luni în apel la Curtea de Arbitraj Sportiv. Hotărârea a constatat că Sharapova nu a avut intenția de a încălca regulamentul. Într-un interviu acordat pentru The Guardian anul acesta, Halep a descris modul în care cariera ei i-a împins corpul la limită și a spus că luptă pentru a se întoarce de la o accidentare la începutul acestui an a făcut-o să se gândească la retragere.

9. Cu toții am vorbit în aceste zile de corectitudinea și onestitatea Simonei Halep. A dat declarații inclusiv fostul soț, au răspuns părinții, foștii antrenori și alți apropiați. Și, cu toate acestea, rămân întrebări deschise. A avea o performanță mondială nu este o scuză pentru a încălca legea.

10. În final, Simona Halep, marea campioană mondială, a declarat ceea ce merită a fi reținut. „De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a înșela nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte, deoarece este total împotriva tuturor valorilor cu care am fost educată”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite