Dacă nu ţin cont de avizul CSAT, Teodorovici şi Dăncilă pot fi acuzaţi de atentat la siguranţa naţională

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodorovici îşi arată „muşchii“ şi declară că poate să nu ţină cont de avizul CSAT la rectificarea bugetară care urmează. Greşeşte grav. Să citească Constituţia şi legile care reglementează asigurarea securităţii naţionale şi pe urmă să vorbească. Guvernul riscă, în cel mai bun caz, un conflict juridic de natură constituţională. Iar în cel mai rău caz, Teodorovici şi Dăncilă pot fi acuzaţi de atentat la siguranţa naţională.

Ce spune Teodorovici

„Avizul CSAT este consultativ, nu este o obligaţie, trebuie să fie consens în cadrul CSAT. Chiar dacă nu e consens după şedinţa de mâine nu înseamnă că e şi obligatoriu avizul. Ce am postat azi pe site-ul Ministerului de Finanţe asta este formă cu care mergem mâine în CSAT, pentru care aducem argumente pentru fiecare structură în parte. Vom vedea dacă mai sunt şi alte contraargumente sau prezentări în cadrul CSAT din partea celorlaltor structuri, dar noi pe această formă rămânem, nimic altceva.“

Teorovici fabulează. Se leagă strict de diferenţele între definiţia juridică a conceptelor „aviz conform, aviz, aviz consultativ“. Dar nu aici este esenţa opţiunii guvernului. Ci în rolul CSAT în asigurarea securităţii naţionale, singura instituţie care poate lua decizii în domeniul acesta sensibil.

Aşa spune şi legea de funcţionare a CSAT:

ART. 4

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are următoarele atribuţii:

d) avizează proiecţele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind:

5. propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;

Administraţia Prezidenţială a anunţat că secretariatul CSAT a transmis către membrii CSAT un document cu privire la rectificarea bugetară care vizează bugetele Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, SRI, SIE, SPP şi STS.

Ce spune preşedintele Iohannis

„Iată o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu-mi place să repet aceste lucruri. Guvernul îi minte pe români. Guvernul poată să facă rectificare bugetară cu excepţia zonei de securitate naţională. Citesc la gazetă că nu poate să dea pensii sau salarii, bani la şcoli - este o mare mare minciună. Guvernul poate să facă rectificare pe sănătate, educaţie, pensii, salarii, pe agricultură, aici se prefigurează o catastrofă naţională, însă văd că nu îi preocupă această chestiune.“

În varianta finală, SRI rămâne cu o tăiere de 113 milioane de lei, iar preşedinţia cu aceeaşi reducere de 11 milioane de lei.

Problemă gravă rezultă din faptul că doar CSAT poate aprecia resursele necesare instituţiilor care asigură siguranţa naţională. Doar în CSAT se aduc informaţiile secrete referitoare la ameninţările la adresa României, doar aici se pot decide resursele umane, materiale, financiare strict necesare pentru a face faţă acestor ameninţări. Nu la Guvern, nu la Ministerul Finanţelor, nu în altă parte.

Articole din Constituţie şi legi

Iată art 119 din Constituţie:

„ARTICOLUL 119

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii.

Ce spune Legea de organizare a CSAT, legea 415/2002

ART. 1

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.

ART. 3

În exercitarea atribuţiilor ce îi revin Consiliul Suprem deApărare a Ţării emite hotărâri, potrivit legii, care sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice la care se referă. Acestea răspund, în condiţiile legii, de măsurile luate pentru punerea lor în aplicare.

ART. 5

(1) Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

ART.6 (3) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens.“

Rezultă clar din ce spune Constituţia şi legea de organizare că doar CSAT decide politicile şi resursele pentru apărarea ţării şi securitatea naţională. Inclusiv poate emite hotărâri obligatorii pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru guvern. Şi faptul că deciziile în CSAT se iau prin consens.

Dacă guvernul decide să nu ţină cont de avizul CSAT, sunt posibile mai multe consecinţe.

  • Preşedintele Iohannis poate solicita CCR să analizeze un conflict juridic de natură constituţională între CSAT şi guvernul României.
  • CSAT poate emite o hotărâre prin care să decidă care sunt resursele necesare serviciilor ce asigură siguranţa naţională.
  • Membrii guvernului care semnează rectificarea bugetară fără să respecte avizul CSAT pot fi acuzaţi de atentat la siguranţa naţională.

Şedinţa CSAT de azi este un moment în care conducătorii României trebuia să dea dovadă de responsabilitate, fiind vorba de apărarea ţării şi de siguranţa naţională.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite