Dă-i bătaie!

0
0
Publicat:

Prilej de ironii pe scară largă când a fost pusă în dezbatere de minister, în luna aprilie, strategia naţională „Părinţi educaţi, copii fericiţi”, care prevede, între altele, instruirea părinților despre ce înseamnă să crești sănătos un copil pare că devine tot mai mult o necesitate. Asta rezultă nu doar din observațiile multor cadre didactice, ci și din înmulțirea incidentelor școlare care ajung să implice Poliția sau Jandarmeria.

Numai de la începutul lunii, presa centrală a consemnat 11 episoade de agresiune ori teribilisme periculoase având ca protagoniști adolescenți, unele de o cruzime greu de imaginat la asemenea vârstă: Teleorman –  O persoană a reclamat că nepoata sa în vârstă de 9 ani a fost violată în şcoală de un coleg (News), Fenomenul violenței în școlile românești: și-au legat un coleg de liceu de scaun și l-au fardat (Libertatea), Elevă din Giurgiu, condamnată de instanță pentru un trucaj video (Adevărul), Adolescenți reținuți, după ce au terorizat cu aparate cu electroșocuri oamenii dintr-o stație de autobuz din Târgoviște (Digi24), Un copil de 12 ani a fost fugărit în trafic de polițiști. Băiatul a furat mașina familiei și s-a urcat la volan (Știrile Pro TV), Arad: Poliţişti cercetaţi disciplinar după cazul elevei bătute de o colegă (Agerpres), Hunedoara: Anchetă a Poliţiei după ce o adolescentă de 14 ani a bătut, pe stradă, o fată de 12 ani (News), Îmbrânceli între o elevă și o profesoară, la un liceu din Mediaș (Libertatea), Două eleve minore s-au bătut în incinta unui colegiu. Una dintre fete a ajuns la spital (Digi24), Anchetă a Poliţiei Piteşti, după ce o adolescentă a bătut-o pe alta cu pumnii şi picioarele şi a pus-o să îi lingă încălţămintea (News), Un adolescent băut s-a urcat la volan și a produs un accident cu șase răniți, în Dej (Știrile Pro TV). O enumerare seacă, dar dezolantă, care dă măsura lipsei de educație și de supraveghere din partea părinților acestor copii deveniți „problemă”.

Mulți adulți lasă deprinderea regulilor de conviețuire și a valorilor etice sau morale de către odrasle în seama școlii, instituție care – cu program aglomerat și atâtea dificultăți întâmpinate – abia se poate achita de misiunea instruirii copiilor. Însă cei șapte ani de acasă, fie ei și comasați în 4-5, sunt de fapt o îndatorire parentală, fără de care copilul pornește în viață cu un mare minus. „Ce înseamnă într-adevăr să fii părinte? Nu înseamnă doar să îi dau unui copil să mănânce şi să îi dai haine. Asta nu-i asigură un viitor. Şi asta e valabil la orice familie, nu doar în familiile care nu au posibilităţi", spunea profesoara Daniela Semian, director de școală în Vaduri (județul Neamț), pledând pentru „o școală a părinților”, care să îi ajute să conștientizeze importanța educației pentru cei mici.

Sigur că părinții dedicați, implicați deja serios în viața copiilor lor, ar putea obiecta că n-au nevoie de cursuri instituționalizate și că se pot informa la fel de bine de la ateliere de parenting online sau offline sau citind cărți de profil. Doar că, după cum constatăm, numărul minorilor care se pun ei înșiși în pericol ori care își abuzează colegi ori cunoscuți este în creștere și el trădează, din păcate, existența unei consistente categorii de adulți care-și lasă copiii de izbeliște, fără o minimă supraveghere și îndrumare comportamentală. Sau, încă mai rău, care le insuflă progeniturilor niște valori deformate, cum ar fi, de pildă, prevalența agresivității, dreptatea pumnului și înjosirea altora pentru propria satisfacție.

E adevărat pe de altă parte că societatea însăși favorizează tot mai vizibil fenomenul violenței, care se manifestă deja pe multiple paliere. De la altercațiile în trafic, ajunse chiar la omoruri, și până la scandalurile cu îmbrânceli din Parlament, fără a mai pune la socoteală conflictele din spațiul domestic, asistăm la o viitură a agresivității căreia puține teritorii, persoane sau comunități îi mai scapă. Iar această cultură a violenței contaminează, evident, și mințile necoapte sau lipsite de pilonii civilizației, care sunt politețea, empatia, altruismul.

„Să ne uităm la evoluția umană”, i-a îndemnat celebrul psihoterapeut Gabor Maté pe românii prezenți la lansarea cărții sale la București, argumentându-și teoria solidarității umane. „Am evoluat de la grupuri mici care vânau împreună. Specia noastră nu ar fi putut supraviețui și nu ar fi putut evolua dacă toată lumea ar fi fost egoistă, agresivă, competitivă, lacomă. Umanitatea evoluează prin empatie și compasiune, nu prin competiție”. Firește că unii nu vor fi de acord cu spusele acestui medic și expert de renume, convinși fiind că tupeul, șmecheria și ferocitatea sunt căile reușitei în viață. Dar cine valorizează respectul reciproc în societate și responsabilitatea inclusiv față de propriul copil poate încerca să schimbe lucrurile în bine, prin propriul exemplu, prin implicare și prin colaborarea cu semeni împărtășind aceleași valori. O misiune pentru care ar funcționa neaoșul îndemn: Dă-i bătaie! Doar la figurat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite