Cum facem cu propunerile legislative antidrog? N-ar trebui mai întâi să ne uităm cu atenție la exemplul înaintemergătorilor noștri americani?
0Vedem un entuziasm electoral-legislativ care produse, chiar pe bandă rulantă, diverse propuneri pentru legislații anti-drog care de care mai severe, cu pedepse foarte dure pentru producători, distribuitori și consumatori.
Foarte bine, se spune, după ce se văd efectele dezastruoase ale unui fenomen, importat în anii noștri de libertate, și care devine deja relevant pentru tineretul din România, alimentat de rețele bine protejate și extrem de profesionist conduse după regulile nemiloase ale organizațiilor de crimă organizată. Dar este bine să avem asemenea legislație în România sau, dimpotrivă, așa cum o facem cu abnegație în atâtea domenii, n-ar fi mai prudent și mai înțelept să urmăm exemplul american care, în ultima perioadă, oferă câteva evoluții spectaculoase în ce privește mentalitatea socială, din ce în ce mai favorabilă legalizării a din ce în ce mai multe tipuri de droguri?
Iată cea mai recentă dintre aceste evoluții și ar fi bine, chiar util, ca tinerii noștri consumatori de droguri să afle că există mari speranțe pentru un viitor al libertății totale în domeniu, odată cu informația dată avocaților specializați în asemenea cazuri că vor putea invoca „legislații din țări cu democrație avansată” și în procesele intentate beizadelelor ucigașe de la noi. Concret, joi, Senatul din California a votat cu 21/14 în favoarea un or amendamente care permit legalizarea unor anumite categoriei de droguri psihedelice (categoria celebră a „ciupercilor magice”) care ar putea fi accesibile la liber pentru tinerii de peste 21 de ani, legislație care va putea intra în vigoare dacă va fi aprobată de guvernatorul democrat Gavin Newsom.
În textul propunerii legislative acum aprobate, așa cum puteți vedea aici, sunt incluse diferitele tipuri de substanțe care pot deveni legale, posibil de produs acasă și de combinat în amestecuri diverse, cunoscute de pe vremea „generației Vietnam” și care, timp de multe decenii, au alimentat un adevărat fenomen cultural și social, cel al „civilizației psihedelice”. Este limitată posesia celor mai dure dintre aceste substanțe, dar asta înseamnă că este vorba despre cantitatea maximă care poate fi găsită asupra unui individ în cazul unei razii. Dar e vorba despre o cantitate absolut suficientă pentru un „trip” puternic: 4 gr. Mescalină, un gram de DMT , un gram de psilocibină sau o uncie (aprox 30 gr. De plante sau ciuperci conținând această substanță. Foarte interesante și deschizând noi și aproape infinite șanse pentru comerț liber, sunt specificațiile conținute în lege privind nu numai posesia și cultivarea „ciupercilor magice” ci și precizarea expresă autorizând „centrele sociale de vindecare” în care se folosesc substanțele respective din categoria „etnobotanice”. Dacă și pentru cine este interesat de discuție (consumatori de droguri , parlamentari dar și avocați deopotrivă) recomand un site web de specialitate Marijuana Movement, tocmai pentru a vedea cum se organizează la scară națională o mișcare de acest gen. California poate deveni acum cel de-al treilea stat din SUA care legalizează consumul de psihedelice după ce, în 202, în Oregon a fost aprobat The Oregon Psilocybin Act pentru ca, mai apoi, în Statul Colorado a fost votată o legislație asemănătoare care a legalizat folosirea a cinci substanțe psihedelice.
Nu e simplu, deoarece, medical, există argumente pentru folosirea substanțelor respective pentru tratamentele în cazurile comp0licate ale veteranilor din armata americană suferind de depresii severe sau de forme acute ale sindromului post-traumatic .
Dar nu numai atât, căci folosirea substanțelor psihedelice a devenit parte a ritualurilor folosite în multitudinea de biserici psihedelice, spre exemplu cele din „renașterea psihedelică” prezentată aici https://maps.org.
Iată un sediu din Denver, cu tot cu cartea de cântece inspirate de substanțele respective și astfel decorată:
Este extrem de dificil de dat un verdict, mai ales că, pentru a ne documenta asupra experimentelor (mai ales cu LSD și mescalină) vă rog să deschideți, dacă doriți o lectură absolut senzațională, mai vechile dar fascinantele dosare ale Senatului american prezentând audierile asupra programului MKULTRA al CIA care urmărea efectele folosirii substanțelor psihotrope pentru modificarea comportamentelor.
Cât de departe suntem de o liberalizare a drogurilor de acest fel, recunoaștere că realitatea străzii ar putea impune noi legislații și noi raporturi sociale, departe sau chiar inversând regulile de până acum? Cine poate sau cine ar vrea să facă o mișcare decisivă în domeniu, acum când bat la ușă alegerile, la noi ca și la ei?