Cum au văzut experții chinezi vizita Secretarului de Stat al SUA la Beijing? China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm selecții din mai multe articole traduse din presa chineză sau de pe conturile oficiale ale unor instituții de cercetare din China cu privire la ultimele evoluții ale relațiilor sino-americane (vizitele oficialilor sau a oamenilor de afaceri americani) în scopul de a evidenția modul în care acestea se reflectă în viziunea chineză. Materialul pune accentul pe prezentarea opiniilor experților chinezi cu privire la vizita de două zile a lui Antony Blinken în China, efectuată în perioada 18-19 iunie 2023, după o amânare de aproximativ 4 luni de când fusese inițial programată.

Picture1 png

Foto: În după-amiaza zilei de 19 iunie 2023, președintele Xi Jinping s-a întâlnit la Beijing cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken

Potrivit declarațiilor oficiale ale MAE al Chinei, în timpul acestei vizite, Blinken s-a întâlnit cu ministrul de Externe chinez Qin Gang (18 iunie după-amiaza), șeful diplomației chineze Wang Yi (19 iunie) și cu președintele chinez Xi Jinping (19 iunie după-amiaza).

Conform unui articol Global Times publicat pe 18 iunie 2023, Blinken este primul secretar de stat american care se întâlnește cu liderul chinez din 2018. (Aceasta este prima vizită în China a Secretarului de Stat al SUA în ultimii cinci ani și este, de asemenea, prima vizită în China a unui oficial de cabinet al administrației Biden scria Global Times pe 18 iunie)

Referitor la evoluțiile recente ale relațiilor sino-americane, merită subliniate, de asemenea, următoarele aspecte:

1. Sincronizarea vizitelor oficialilor americani și chinezi (în perioada 18-19 iunie 2023, secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat o vizită în China, în timp ce premierul chinez Li Qiang a efectuat o vizită în Europa (în Germania și în Franța) în perioada 18-23 iunie, la invitația cancelarului german Olaf Scholz și a guvernului francez (potrivit Agenției de Știri Xinhua).

2. Alte vizite interesante și de mare importanță, efectuate de oameni de afaceri americani extrem de importanți înainte de vizita lui Blinken în China. Facem referire în primul rând la vizita lui Bill Gates, (acesta a sosit pe 14 iunie în China, având pe 16 iunie o întâlnire tête-à-tête cu președintele chinez Xi Jinping) și în al doilea rând la vizita lui Elon Musk, directorul executiv al Tesla, de două zile (31 mai – 1 iunie) în China, care a presupus întâlniri cu oficiali de rang înalt ai guvernului chinez, reprezentanți ai cercurilor de afaceri din China și o vizită a fabricii Tesla din Shanghai.

Picture2 png

Foto: Elon Musk, CEO-ul Tesla s-a întâlnit cu consilierul de stat și ministrul de externe Qin Gang la Beijing pe 30 mai 2023

În ceea ce privește vizita Secretarului de Stat american, opiniile nu sunt tocmai limpezi, iar bilanțul nu e foarte clar. În opinia influentului New York Times, „găzduindu-l pe domnul Blinken, China a încercat, de asemenea, să pună bazele pentru ca dl Xi să viziteze Statele Unite în noiembrie pentru summitul de cooperare economică Asia-Pacific – o călătorie care ar putea duce la o întâlnire individuală cu președintele Biden, genul de vizită care ar contribui la întărirea imaginii domnului Xi ca om de stat global”. Beijingul ar putea fi, de asemenea, „să preseze administrația Biden pentru mai multe asigurări că nu va aprinde sentimentul pro-independență în Taiwan, în special înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite și Taiwan de anul viitor. În ambele locuri, politicienii intensifică retorica critică la adresa Partidului Comunist Chinez, mai ales în perioada de campanie, deoarece cred că acest lucru ajută la câștigarea voturilor”. Să notăm că, deja, China este nemulțumită pentru sprijinul din ce în ce mai mare al administrației Biden pentru insula democratică, autoguvernată – inclusiv un nou acord comercial, mai multe vânzări de arme și schimburi sporite între oficiali. De aceea ziarul citat notează că „vizita lui Blinken a oferit Chinei ocazia de a semnala că a avertizat Statele Unite să nu provoace Beijingul pentru ceea ce liderii săi au numit nucleul intereselor fundamentale ale Chinei”.

Deși vizita domnului Blinken ar fi putut contribui la încetarea înghețului în diplomația bilaterală la nivel înalt, ea a subliniat, de asemenea, după presa americană, „faptul că un dialog important între cele două națiuni rămâne în pericol din cauza atitudinii Chinei față de Taiwan și de rivalitatea militară și economică tot mai mare”. După ce președintele Camerei Parlamentului, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august anul trecut – continuă New York Times – „Beijingul a înghețat interacțiunile formale cu Washingtonul pe probleme militare, schimbări climatice și narcotice. China a fost de acord doar să reia discuțiile privind schimbările climatice. Oficialii americani au participat la întâlnirile de la Beijing în speranța de a determina China să redeschidă canale directe de comunicații militare-militare, inclusiv cele dintre secretarul american al apărării, președintele șefilor de stat major și șeful Comandamentului Indo-Pacific și omologii lor chinezi. Oficialii chinezi care s-au întâlnit cu domnul Blinken au respins cererea”.

Prin urmare, nimic limpede până la capăt.

Cum se văd, însă, lucrurile din China?

Opiniile experților chinezi cu privire la vizita lui Blinken în China

Picture3 png

Foto: Shao Yuqun (邵育群), cercetător la Centrul de Studii despre America al Institutelor de Studii Internaționale din Shanghai (上海国际问题研究院, Shànghǎi guójì wèntí yánjiùyuàn, Shanghai Institutes for International Studies)

Pe 20 iunie 2023, pe contul oficial de Wechat al Institutelor de Studii Internaționale din Shanghai, a fost publicată opinia lui Shao Yuqun, cercetător la Centrul de Studii despre America al Institutelor de Studii Internaționale din Shanghai și director al Institutului de Studii despre Taiwan, Hong Kong și Macao din cadrul aceleiași instituții, cu privire la vizita lui Blinken în China. Redăm în continuare traducerea textului publicat pe contul oficial menționat mai sus:

„1. Cum ar trebui să înțelegem alegerea acestui moment în ceea ce privește vizita lui Blinken în China?

Vizita secretarului de stat american Blinken în China este unul dintre pașii de implementare a consensului la care au ajuns cei doi șefi de stat în urma întâlnirii de la Bali, la sfârșitul anului trecut. Inițial, această vizită fusese programată în luna februarie a acestui an, însă, din cauza incidentului dirijabilului fără pilot”, ea a fost amânată. Asta pentru că, pe de o parte, echipa Biden nu a putut opune rezistență intervențiilor politicii interne a SUA și, pe de altă parte, SUA au urmărit să-și folosească politica internă pentru a face presiuni asupra Chinei. Cu toate că, administrația Biden a fost supusă unei presiuni interne și externe foarte mari, de aceea, efectuarea cât mai curând posibil a acestei vizite în China de către Blinken a fost necesară. Pe plan intern, în 2024 vor avea loc alegerile prezidențiale în SUA. Administrația Biden dorește să le arate alegătorilor autohtoni că are capacitatea de a menține o relație stabilă cu China, în timp ce menține o politică dură față de aceasta, rezistând astfel criticilor acerbe, venite din partea Partidului Republican. Pe plan extern, administrația Biden vrea să-și calmeze aliații din Asia-Pacific și din Europa, de aceea strategia SUA de competiție cu China nu va declanșa conflicte între marile puteri și nici nu va implica aliații săi în acestea.

2. Cum ați evalua rezultatele acestei vizite?

Judecând după informațiile publicate de ambele părți pe această temă, rezultatele acestei vizite sunt mai mari decât preconizările restului lumii. Cele două părți au ajuns la patru „ acorduri”, dintre care cel mai important este „acela de a implementa în comun consensul important la care au ajuns cei doi șefi de stat în timpul întâlnirii de la Bali - de a gestiona și de a controla eficient diferențele, cât și de a promova dialogul, schimburile și cooperarea”. Desigur, oamenii de rând acordă o atenție deosebită celui de-al patrulea „acord”, și anume, acela de a încuraja extinderea schimburilor culturale și educaționale între cele două țări, de a discuta în mod activ cu privire la creșterea zborurilor de pasageri între China și Statele Unite și creșterea numărului de studenți, oameni de știință și de afaceri, și să ofere sprijin și comoditate în acest scop.” Prin urmare, cele două părți au convenit să revină la cel mai important consens - cel de la Bali, pentru că doar prin implementarea cu adevărat a acestuia, angajamentele verbale pot fi transformate în politici reale, iar China și Statele Unite pot profita cu adevărat de oportunitatea de timp, pot gestiona și controla diferențele și pot promova cooperarea pe probleme conexe. În același timp, „discuțiile active dintre cele două părți cu privire la creșterea zborurilor de pasageri între cele două țări” este răspunsul pozitiv al celor două guverne la opinia publică. Se știe că „Prietenia dintre cele două țări constă în prietenia dintre oameni.” Normalizarea schimburilor de oameni dintre cele două țări va juca un rol foarte important în promovarea stabilității relațiilor bilaterale.

3. Care credeți că va fi direcția de dezvoltare a relațiilor sino-americane după vizita lui Blinken în China?

Administrația Biden a implementat o strategie de competiție cu China, în timp ce guvernul chinez a propus un „nou tip de relație cu marile puteri”, bazat pe principiile „respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării de tip câștig-câștig” pentru a gestiona relațiile sino-americane. Cele două strategii sunt destul de diferite, iar competiția acerbă dintre ele va continua și în viitor. Deși rezultatele vizitei lui Blinken în China au fost mai bune decât se preconiza, în următoarea perioadă, din cauza mentalității de joc cu sumă zero a SUA, a obiectivelor strategice și a măsurilor politice SUA față de China, relațiile sino-americane vor fi în continuare supuse diverselor tulburări venite din partea SUA. În timpul acestei vizite, China și-a reiterat poziția solemnă cu privire la problema Taiwanului, subliniind că Taiwanul este interesul fundamental al Chinei, cea mai importantă problemă existentă în relațiile sino-americane și cel mai proeminent risc. Din perspectiva tendințelor de dezvoltare a politicilor lor, deși administrația SUA va fi reținută într-o anumită măsură în ceea ce privește problema Taiwanului pentru a stabiliza relațiile sino-americane, Congresul SUA, în special republicanii din Congres, va promova o serie de proiecte de lege „de apropiere cu Taiwanul”, unele dintre ele fiind extrem de provocatoare, ceea ce va aduce un mare prejudiciu relațiilor sino-americane. În plus, logica de securitate a Washingtonului copleșește logica economică, iar practica suprageneralizării conceptului de „securitate” nu se va schimba într-o perioadă scurtă de timp, de aceea atacul asupra tehnologiilor și industriilor cheie ale Chinei nu se va opri.”

Un articol publicat de Global Times pe aceeași dată cu cel de sus (20 iunie 2023) prezintă, de asemenea, opiniile unor experți chinezi intervievați pe data de 19 iunie pe aceeași temă. În opinia acestora „Rezultatele vizitei lui Blinken în China au fost în general pozitive, ambele părți exprimându-și disponibilitatea de a iniția construirea unor canale de dialog instituționalizate, de a consolida managementul și controlul relațiilor bilaterale și de a consolida cooperarea într-o lume în plină schimbare. Cu toate că este dificil ca o vizită să schimbe poziția Statelor Unite, este totuși un pas înainte pentru relațiile bilaterale. Deși dialogul dintre China și Statele Unite ar putea evolua după vizita lui Blinken, relațiile sino-americane putând să depășească nivelul la care se află în prezent, Washingtonul trebuie totuși să își ajusteze propria strategie față de China.”

Picture4 png

Foto : Zhu Feng, decanul Facultății de Relații Internaționale din cadrul Universității Nanjing

 Expertul Zhu Feng a declarat reporterilor Global Times că „În prezent există conflicte structurale între China și Statele Unite ale Americii. Statele Unite consideră China un adversar care ar trebui suprimat. Este puțin probabil ca vizita lui Blinken să aibă efecte substanțiale în îmbunătățirea relațiilor sino-americane. Statele Unite trebuie să realizeze cu adevărat că o relație de cooperare cu partea chineză care gestionează disputele este realmente în interesul comun al celor două popoare și al comunității internaționale.”

Picture5 png

Foto : Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, întâmpinat de directorul general al Departamentului de Afaceri privind zona Americii de Nord și Oceania al Ministerului de Externe Yang Tao, la sosirea în Beijing, pe data de 18 iunie 2023

„China a precizat clar că relațiile actuale dintre China și SUA sunt la cel mai scăzut nivel de la stabilirea relațiilor diplomatice, iar principalul motiv îl reprezintă percepția eronată a SUA asupra Chinei, ceea ce a dus la formularea de politici eronate față de China.

Este necesar ca SUA să reflecteze și să susțină o înțelegere obiectivă și rațională a Chinei, să colaboreze cu ea, să salveze fundamentul politic al relațiilor bilaterale, să gestioneze diferențele și eventualele incidente cu calm, profesionalism și rațiune, evitând greșelile strategice.

Deși există practica de a fi primit de președintele chinez, întâlnirea lui Blinken cu Xi Jinping a fost văzută, într-o mare măsură, ca un indiciu că discuțiile sale anterioare cu chinezi de rang înalt au decurs fără probleme sau chiar au depășit așteptările, mai ales că această întâlnirea (*întâlnirea cu Xi) a fost confirmată doar cu o oră înainte de a avea loc”, a declarat directorul General al Departamentului de Afaceri privind zona Americii de Nord și Oceania al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei Yang Tao, reporterilor Global Times.  

„Este necesar ca SUA să reflecteze și să susțină o înțelegere obiectivă și rațională a Chinei, să colaboreze cu China, să salveze fundamentul politic al relațiilor dintre China și SUA, să gestioneze incidentele neașteptate cu calm, profesionalism și rațiune, gestionând în același timp diferențele și evitând greșelile de calcul strategice.”

Deși, conform protocolului, într-o astfel de vizită, liderul chinez trebuie să se întâlnească cu secretarul de stat al SUA, întâlnirea lui Blinken cu Xi a fost văzută pe scară largă ca un indiciu că discuțiile sale anterioare cu oficiali chinezi de rang înalt au decurs fără probleme sau chiar au depășit așteptările, întrucât întâlnirea dintre Xi și Blinken a fost confirmată chiar cu o oră înainte de a avea loc.”

Picture6 png

Foto: În septembrie 2013, Wu Xinbo a primit vizita lui Kissinger la Centrul de Studii Americane al Universității Fudan

„Întâlnirea lui Xi cu Blinken a reiterat importanța relațiilor dintre China și SUA, deoarece dacă cele două țări se pot înțelege între ele sau nu va afecta viitorul omenirii. Partea chineză a subliniat în mod clar erorile SUA în relația cu China, și de asemenea, așteptările ei față de acestea, în speranța gestionării de către SUA de o manieră rațională și pragmatică a relației cu  noi și a transformării declarațiile pozitive ale președintelui american Joe Biden în acțiuni de stabilizare a relațiilor bilaterale.

La ceea ce ne putem aștepta este că de acum înainte, cele două țări vor avea interacțiuni frecvente la nivel înalt, inclusiv vizite ale oficialilor la nivel ministerial. De asemenea, reluarea unor mecanisme de dialog va contribui la creșterea încrederii reciproce și la realizarea unor progrese în sectoare precum comerțul, schimburile interumane și cooperarea în domeniul schimbărilor climatice. ” a declarat Wu Xinbo, directorul Centrului de Studii Americane din cadrul Universității Fudan pe data de 19 reporterilor Global Times.

Referitor la problema Taiwanului menționată mai sus, acesta a subliniat următoarele: „Dacă SUA vor continua să vândă arme sau să crească interacțiunile la nivel înalt cu autoritățile Partidului Democrat Progresist (DPP) din insulă, unde vor avea loc alegeri anul viitor, vom lua cu siguranță contramăsuri, care nu numai că vor face situația din strâmtoarea Taiwan instabilă, ci vor afecta puternic relațiile China-SUA.”

Picture7 png

O altă remarcă interesantă a altor analiști chinezi, intervievați de Global Times, a vizat florile de lotus așezate în mijlocul mesei întâlnirii dintre Xi și Biden. Pronunția în limba chineză a cuvântului „lotus” „荷hé” este asemănătoare cu cea a cuvântului „pace, armonie”  „和hé”, care, în opinia analiștilor, semnalează nădejdea pentru coexistență pașnică și pentru cooperarea de tip câștig-câștig între cele două țări.

Material realizat de Paula Toma , cercetătoare la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion C.Brătianu”, Academia Română și coordonator al proiectului „China la zi”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite