Cum arată România pentru internaţionali?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii străini apreciază cultura diferită pe care o descoperă în România
Studenţii străini apreciază cultura diferită pe care o descoperă în România

În fiecare an, în AIESEC Bucureşti poposesc zeci sau sute de tineri din alte ţări, voluntari dornici să se implice în comunitate, atât pentru a învăţa, cât şi pentru a dărui ceva înapoi. Viaţa lor este schimbată din momentul în care au luat decizia de a pleca într-un internship într-o altă ţară, dar oare cum influenţează ţara noastră această schimbare şi experienţă?

Diego din Brazilia, care a venit în Bucureşti între octombrie − decembrie 2012, este încântat de faptul că aici a avut posibilitatea de a împărtăşi din cultura ţării sale unor români prietenoşi şi receptivi, dornici să dea o mână de ajutor de fiecare dată când acest lucru era posibil.

Şi canadianul Charles, care şi-a petrecut vara în România, a observat natura săritoare a românilor şi ne apreciază pentru căldură şi ospitalitate, fiind însă surprins de faptul că aici tinerii obişnuiesc să iasă în oraş aproape în fiecare zi, spre deosebire de Canada unde maximul era de vreo 3 ori pe săptămână.

Când vine vorba de o perspectivă de ansamblu asupra României, Charles ne avertizează că avem o ţară extraordinară (unde, evident, nu totul este perfect, căci nicăieri nu este aşa) de care ar trebui să fim mândri. Iar de obiective turistice interesante şi atractive pentru internaţionali, clar nu ducem lipsă, nici în Bucureşti, nici în alte oraşe.

Diego recomandă în general Bucureştiul pentru arhitectura deosebită şi, în special, Pavilion Unicredit (pentru expoziţii, lectură de poezii), parcul Herăstrău (pentru combinaţia extraordinară de culori naturale) şi librăria Cervantes, timp în care Charles este surprins de numărul ridicat al parcurilor şi festivalurilor cu intrare gratuită din Bucureşti.

Festivalul Medieval din Sighişoara este grozav pentru cei cărora le plac duelurile, costumele şi dansurile tradiţionale, muzica medievală, iar frumosul castel Peleş din Sinaia şi Braşovul trebuie neapărat vizitate, ne spune acesta.

România le-a oferit lui Charles şi Diego oportunitatea de a cunoaşte o altă cultură în chiar mijlocul acesteia, un fel de observaţie participativă într-un cadru internaţional.

Prin lucrul cu liceenii din cadrul proiectului Grow, Charles a avut ocazia de a-şi dezvolta aptitudini de leadership (i-a sfătuit pe aceştia în alcătuirea unui CV potrivit, iar workshop-urile Grow aveau ca teme principale organizarea eficientă a timpului, valorile importante, antreprenoriatul) şi nu numai), iar Diego este mândru că în România a putut face o diferenţă în ceea ce priveşte modul în care se raportează oamenii la cultura braziliană modernă, la ceea ce se întâmplă în prezent în Brazilia.   

Locuri frumoase şi interesante avem, calităţi generale ale românilor sunt, posibilităţi de dezvoltare a noastră şi a altora cu duiumul, iar aici, căile pentru noi drumuri sunt infinite.

În general, internship-urile din România şi, în special cele din AIESEC Bucureşti, creează precedentul unor experienţe semnificative de învăţare şi al unor perspective de ansamblu pozitive atât pentru noi, cât şi pentru vizitatorii internaţionali.

Ce ne rămâne de făcut este să continuăm acest demers şi să-l îmbunătăţim constant. Totul ţine de noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite