Culisele formării noului guvern. Misiune extrem de dificilă pentru Iohannis!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele recentelor alegeri parlamentare constituie o palmă teribilă pentru Iohannis şi PNL. Două treimi dintre alegători n-au venit la vot, iar din treimea prezentă doar 25% au votat PNL. Adică 8% din total alegători! 92% n-au ascultat mesajele preşedintelui. Mai mult, Pe-Se-De, care trebuia exclus din viaţa politică, devenit nelegitim, sinistru şi jalnic a obţinut mai multe voturi decât PNL: 10% din total alegători.

Dacă nici acesta nu este eşec total pentru Iohannis şi PNL, nu ştiu ce altceva ar putea fi.

Încă un eşec îl reprezintă ascensiunea AUR. Partid de care nimeni nu auzise până a intrat în parlament cu 9-10%. Că va reedita soarta PPDD e clar. Dar până atunci va trebui să asistăm la un circ continuu în parlament. Ca şi cum n-am avea alte treburi de făcut.

Iohannis încearcă să dreagă busuiocul

Responsabilităţile şi faptul că nu mai candidează îl fac pe preşedintele Iohannis mai precaut şi cu picioarele pe pământ. Nu este în situaţia lui Orban căruia puterile i-au luat minţile. După evaluarea rezultatelor alegerilor parlamentare, profitând de scorul mic luat de PNL, preşedintele l-a convocat pe Orban şi i-a transmis că nu-l desemnează premier în viitoarea guvernare. Discuţia a durat 10 minute.

Bineînţeles că Orban a luat foc şi a decis să demisioneze din funcţia de premier, nu şi din cea din funcţia de preşedinte al PNL. Deşi, pierderea alegerilor este, mai degrabă, rezultatul activităţii de preşedinte al PNL. Mai mult, Orban a anunţat că se va dedica negocierilor pentru formarea noului guvern. Sarcina, revenind de fapt, premierului desemnat, tot de la PNL, altul decât Orban.

Fără să fim foarte siguri pe poziţia lui Orban, cunoscând însă personajul, dacă îşi va convinge colegii din conducerea PNL să declare război lui Iohannis, este posibil ca delegaţia PNL să se prezinte la Cotroceni cu propunerea fermă pentru funcţia de premier Ludovic Orban. Fiind primul partid în viitoarea coaliţie de dreapta, Iohannis va fi pus într-o situaţie imposibilă, dacă va fi obligat să-şi ostilizeze conducerea PNL. Să sperăm că nu va fi aşa. Am avea o criză politică, suprapusă peste criza sanitară şi cea economică. Presupun că în conducerea PNL mai sunt oameni cu mintea întreagă.

Numele viitorului premier

Nicolae Ciucă va fi, probabil, desemnat ca viitor premier de către preşedintele Iohannis. Militar de carieră, obişnuit cu ierarhiile, a ascultat şi până acum de Iohannis, şeful armatei române. Asta îşi doreşte şi Iohannis, un premier care să nu-i iasă din „ordinele” date. Problema este că nu-l văd pe fostul general să cunoască culisele administraţiei centrale, ale finanţelor publice, secretele bugetului de stat, ale relaţiilor economice externe şi multe altele din sănătate, educaţie, transporturi, etc. Să speri că le învaţă pe toate foarte repede, este o utopie. Generalul Ciucă are reflexele militarului de carieră, funcţionează după reguamente precise, ordine date şi executate. Ori politica nu este aşa, este cu totul altceva. Este arta compromisurilor. Vedeţi un general de armată să facă compromisuri? Nici la comunicare nu excelează, este mai degrabă tern şi plicticos.

Alte variante nu prea are preşedintele Iohannis. Ilie Bolojan refuză o aşa misiune grea şi nici Iohannis nu-l agreează. Ministrul Cîţu este o catastrofă, a dus finanţele ţării şi deficitele până acolo încât România este pe buza prăpastiei. Riscă să nu se mai poată împrumuta. Ministrul economiei, Virgil Popescu, este iarăşi o figură ştearsă, nu s-a făcut remarcat cu nimic. La fel Iulian Dumitrescu. Pentru a fi premier trebuie să ai o statură publică, să te cunoască lumea, să te respecte viitorii miniştri şi şefi de instituţii. Să ai un CV de excepţie, şi împliniri în cariera anterioară ocupării funcţiei de premier. Foarte puţine persoane îndeplinesc, cumulativ, aceste condiţii.

Ar mai fi varianta Siegfried Mureşan, persoana din PNL cu o carte de vizită impresionantă la Bruxelles. Lucru foarte important dacă ne bazăm pe banii care ar trebui să ne vină de la UE.

Nu ştiu ce va decide până la urmă preşedintele. Prea mult timp nu are. Ţara se află într-o situaţie extrem de dificilă, în criză sanitară, economică şi fără buget pe anul viitor. Este necesară restructurarea aparatului bugetar, administrarea unui buget care în anul 2020 a trăit aproape exclusiv din împrumuturi. Dacă nu se iau măsuri drastice, riscăm să refacem filmul din 2009-2010, când ţara devenise nefinanţabilă şi ne-am dus cu mâna întinsă la FMI.

Totul depinde acum de înţelepciunea şefilor de partide din viitoarea coaliţie

Nu este acum momentul pentru orgolii şi cereri nerealiste. Este greşit ca Orban să conducă negocierile pentru formarea noului guvern, pentru că are o părere prea bună despre el şi performanţele guvernului său. Puterea i-a luat minţile.

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR trebuie să înţeleagă în ce situaţie dificilă ne aflăm, situaţie care nu se „tratează” cu orgolii nemăsurate. Să le amâne pentru altă ocazie.

Acum ţară are nevoie rapid de un guvern în deplină legitimitate, nu unul interimar. Nu se ştie ce decizii importante trebuie luate, care ar necesita OUG-uri, pe care guvernul interimar nu le poate emite.

Bătălia pe ministere nu-şi are locul. Liderii viitoarei coaliţii să facă bine să aducă miniştri profesionişti, stăpâni pe domeniul lor, chiar dacă nu fac parte din partid. Să nu mai facă greşeala pe care a făcut-o Orban. Să renunţe la răsplătirea clientelei de partid cu funcţii grase în administraţia centrală, să profesionalizeze managementul administraţiei centrale. Aceasta a fost greşeala fundamentală a lui Orban, pentru care acum plăteşte cu vârf şi îndesat.

Repet ce-am spus mai sus. Cea mai mare eroare a conducerii PNL ar fi să se solidarizeze cu Orban şi să pretindă preşedintului să-l desemneze pentru funcţia de viitor premier. Negocierile pentru formarea noului guvern ar intra în impas, iar noi nu suntem Belgia să stăm fără guvern 18 luni! Încă o criză, cea politică, pe lângă cea sanitară şi economică, ne-ar îngenunchea pentru mulţi ani de acum înainte!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite