
Cu cine vor vota adevăraţii liberali, acum, când „PSD+PNL=love”!
0Viitorul electoral este mai incert ca niciodată. PSD şi PNL vor să constituie Blocul Democrat şi să participe împreună la viitoarele alegeri. Cu 2-3 excepţii de lideri PNL, ceilalţi, în frunte cu Ciucă, sunt de acord cu acest scenariu. Eventual cu liste comune la viitoarele alegeri, care să le asigure un parlament şi un guvern PSD-PNL după 2024.
Contextul politic
Victor Ponta, având o bogată experienţă în spate, consilier onorific al premierului Ciolacu, spune în clar: e vremea de luat, nu de dat.
Guvernul pregăteşte asumarea răspunderii pe o lege cu măsuri fiscale, reducerea cheltuielilor bugetare şi diminuarea evaziunii. Ştie că dacă nu acoperă gaura bugetară, adio banii europeni.
Diminuarea evaziunii se încearcă de 30 de ani, fără succes. E treaba specialiştilor să explice de ce la noi gradul de colectare la buget este de 27%, în timp ce în ţările importante din Europa este de 40-45%. Nici acum nu întrevăd vreun succes în direcţia aceasta. Mai ales că marii datornici la buget sunt companii de stat, sau firme conduse de oameni din clientela politică, care nu pot fi „executaţi”, pentru că au contribuit şi contribuie cu sume mari de bani la bugetele de campanie ale partidelor.
Reducerea cheltuielilor bugetare va fi nesemnificativă, dacă se face prin desfiinţarea unor posturi de șefuleți, şi consilieri ai acestora. Ce înseamnă salariile a câtorva sute de persoane la gaura de 37 de miliarde de lei din bugetul de stat?
Mai sunt măsuri printre care regionalizarea deconcentratelor, dar care trebuie să reducă cu doar 15% cheltuielile şi numărul angajaţilor. Iarăşi o picătură într-un ocean, şi nu se ştie ce va conţine în final legea pe care îşi va asuma răspunderea guvernul.
Secretarul de stat Sorin Ion, de la ministerul Educaţiei spune că elevii au 32-34 de ore pe săptămână ca să aibă cadrele didactice norme! Asta este concepţia statului român!
Măsurile fiscale, prin care nu se va da, ci „se va lua”, se referă la creşterea de impozite şi taxe pe spinarea mediului privat. Exact în opoziţie cu filosofia de guvernare a PNL.
Contextul bugetar
La un PIB de 1600 miliarde de lei, la buget se colectează 27%, adică 432 de miliarde de lei.
Ministrul Finanţelor, Marcel Bolos, ne dă nişte cifre:
120 miliarde cheltuieli cu salarii bugetare
180 miliarde lei asistenţă socială
110 miliarde lei pensiile.
Total, 410 miliarde lei.
Se adaugă sume imense cu returnarea ratelor şi dobânzilor la credite făcute în trecut.
Cum diferenţa de 22 de miliarde lei nu ajunge pentru investiţii, întreţinerea şi funcţionarea şcolilor, spitalelor, instituţiilor, plata ratelor la credite şi dobânzi, statul mai împrumută încă sume imense, rezultând o gaură bugetară care ne-a dus în procedura de deficit excesiv la CE.
Ca să plătească ratele şi dobânzile, statul face alte împrumuturi, şi tot aşa, principiul bulgărelui de zăpadă.
Ce gândesc liberalii adevăraţi?
Statul să nu ia bani de la firmele mici, IMM-uri, PFA-uri şi altele, mici dar foarte multe, care constituie coloana vertebrală a economiei. Până în prezent statul a avut o politică de protecţie a acestor firme, şi chiar de ajutorare prin facilităţi fiscale. Rezultatul s-a văzut. PIB-ul României s-a triplat în ultimii 25 de ani.
Acum, PSD-PNL conduşi de Ciolacu şi Ciucă, vor să crească impozitele şi taxele pe firmele mici, ca alternativă la reducerea cheltuielilor bugetare, care ar afecta masa de votanţi a PSD, aparatul bugetar.
PNL a fost „încălecat” de două ori. Odată de către preşedintele Iohannis, care se consideră geniul din Carpaţi, cu România Educată. A doua oară de către PSD, care cu ajutoare sociale imense, de 180 de miliarde, vrea să câştige alegerile. Unde se duc aceşti bani de ajutoare sociale, când am văzut azilele groazei, ba am citit că există persoane cu handicap, oarbe, care conduc maşina! Nimeni nu se întreabă unde se duc cei 180 de miliarde.
Adevăraţii liberali, vor păstrarea cotei unice de impozitare şi protejarea firmelor mici, care ar intra în faliment dacă statul le va creşte gradul de impozitare.
Firmele mici din turism, comerţ, prestări servicii, altele mai mari din construcţii, agricultură, IT se dezvoltă doar dacă le rămân bani de investiţii în utilaje, clădiri şi modernizarea capacităţilor de realizare a contractelor.
Cu cine vor vota adevăraţii liberali la viitoarele alegeri?
Cu AUR în orice caz nu, pentru că este pro rus, anti UE şi anti democraţie. Scorul din sondaje obţinut de AUR reaminteşte de scorurile PRM, condus de Vadim Tudor, al PPDD, condus de Dan Diaconescu, partide care după un ciclu electoral au dispărut în istoria partidelor. PRM a rezistat mai mult, dar tot în debaraua istoriei a ajuns. Nu mai ştie nimeni de el.
Programul electoral al AUR este catastrofal pentru viitorul României.
Repet spusele lui George Simion:
”Comisia Europeană este condusă de minți bolnave. Ei ne-au adus inflație, sărăcie, o pandemie inventată și pregătesc tot felul de nebunii, în timp ce noi, în România, avem nevoie de spitale, de drumuri, în timp ce jumătate din Românie este îngropată în sărăcie. De la Comisia Europeană se vorbește despre identitate de gen, despre schimbări climatice, despre cum să inventeze noi pandemii și noi restricții care să ne afecteze drepturile și libertățile fundamentale”.
Pentru adevăraţii liberali, dacă nu mai apar şi alte partide, singura alternativă este acum USR. Care este singurul partid cu idei liberale autentice, necoafate si nemascate, cum sunt ale PNL.
Dacă în perioada rămasă până la alegeri, PSD şi PNL nu reuşesc să reducă deficitul bugetar şi să aducă banii din PNRR, situaţia bugetară a României devine acută, riscând să nu mai poată lua împrumuturi. Asta ne spun specialiştii, Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu şi alţii.
În aceste condiţii, este posibil ca PSD şi PNL să capoteze lamentabil, iar adevăraţii liberali să se îndrepte către USR.
La momentul actual acestea sunt perspectivele, dar vom urmări evoluţia scenei politice.
LE
Declaratii ale ministrului Finanțelor, Marcel Boloș
„Acolo nu se discută povești, când negociem cu Comisia Europeană, ci se discută raportat la angajamentul asumat, până la nivel de virgulă. De aceea, noi trebuie să ne respectăm aceste angajamente, iar pe fiscalitate ne-am luat niște angajamente destul de serioase.
(Daca nu se rezolva problema pensiilor speciale) „ Comisia are posibilitatea ca să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro, ceea ce este foarte mult pentru nevoile de finanțare pe care le avem și pentru proiectele de investiții pe care le-am pornit. Avem acum peste 3.991 de contracte de finanțare, cu angajamente de plată, cu perioadele de execuție, și avem valori ale contractelor de 28 de miliarde. Deci, pentru noi este foarte greu să avem jaloane de acest fel și să nu primim banii de la Comisie.
Simulările pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru noi, nu arată deloc bine. Deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, situație în care noi intrăm într-o zonă în care măsurile care sunt la dispoziția Comisiei, ne-au spus și când am fost în iulie, la fața locului, ne-au spus ce ne așteaptă de pe urma acestei situații pe care o avem – suspendarea fondurilor europene. Ar fi dramatic. Toate fondurile. Și din politica de coeziune, și din PNRR. Dar nu-i o noutate. Ticăie ceasul. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Ar fi nedrept pentru generațiile viitoare