Cresc riscurile unui război nuclear Rusia-NATO. Propaganda rusă: Ce rost are o lume în care Rusia nu-şi găseşte locul pe care îl merită?

0
Publicat:

Eşecurile armatei Rusiei în războiul cu Ucraina sunt tot mai evidente. Şi-a epuizat în mare măsură echipamentele militare şi muniţiile, a pierdut 200.000 de militari şi de luni de zile nu mai inregistreza niciun progres militar pe frontul din Ucraina.

Din visele exotice ale lui Putin, privind o nouă ordine mondială, s-a ales praful. Şantajul cu exporturile de hidrocarburi n-a funcţionat, occidentul a înarmat Ucraina progresiv, cu armament din ce în ce mai modern, fără să se sperie de ameninţările nucleare ale Rusiei. Muniţii, tancuri, sisteme de apărare Patriot, mai nou sunt în discuţie avioane F-16.  În plus, Ucraina a beneficiat şi beneficiază de sistemele de informaţii sofisticate ale ţărilor NATO, de pregătirea propriilor militari în ţări NATO în vederea utilizării echipamentelor moderne furnizate Ucrainei.

Marea Britanie a declarat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă Storm Shadow. Rachetele Storm Shadow vor permite trupelor ucrainene să lovească soldații ruși și centrele de comandă adânc în teritoriul deținut de Moscova din estul Ucrainei.

Să nu fim naivi. Nu toate echipamentele militare furnizate Ucrainei au fost declarate public de şefii NATO. În plus, Rusia nu a fost în stare să  blocheze coridoarele pe care sosesc echipamentele militare occidentale, nici măcar pe segmentele din Ucraina.

Ultima armă aruncată în luptă de Putin, rachetele Kinjal, despre care spunea că sunt „de neoprit”, au fost doborâte de ucrainieni cu sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Pierderea acestui presupus atu al armatei Rusiei  a dus la demoralizarea armatei, poporului şi a elitelor Rusiei. De altfel, mai toate rachetele şi dronele cu care Rusia atacă Kievul nu trec de apărarea antiaeriană a capitalei Ucrainei.

Şi economic Ucraina beneficiază de bani şi sprijin din partea majorităţii ţărilor civilizate, ceea ce Putin n-a prevăzut nici în cele mai negre vise ale sale.

Putin se vede în faţa alternativei: pierde războiul cu Ucraina, sau foloseşte armele nucleare

Generalul în rezervă Kevin Ryan, fost șef de major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA, avertizează că  dacă Putin nu poate forța o victorie cu arme convenționale, despotul frustrat „ar putea recurge la la arme nucleare”.

Declaraţia lui Ryan:

„Putin rămâne fără modalități de a escalada războiul într-un mod care să forțeze Ucraina – și Occidentul – să dea înapoi. Invazia sa masivă și bombardamentele frecvente nu au reușit să-i ofere o victorie decisivă. Dacă nu poate forța o victorie cu arme convenționale, probabil că se va încerca arme nucleare”.

Moralul elitelor Moscovei este la pământ. O politiciană proeminentă, cu strânse legături cu Vladimir Putin, critică tot mai mult războiul din Ucraina. Senatorul Liudmila Narusova, al cărei  soț a fost mentorul lui Putin, s-a arătat  sceptică față de război încă de la început.

Iaata declaraţiile senatoarei Narusova:

Nimeni nu a explicat cum ar trebui să arate victoria”. „Dacă ne gândim la obiectivele declarate inițial, „ denazificare” și „demilitarizare ”, întreaga armată ucraineană trebuie să fi fost deja distrusă până acum”.

Narusova a adăugat că soldații ruși luptă acum împotriva trupelor ucrainene înarmate de NATO. "Înseamnă că demilitarizăm NATO?” a întrebat. "Acest obiectiv este de neatins." 

Ce va face conducerea armatei Rusiei dacă va primi ordin de la Putin să folosească arme nucleare?

Acesta este semnul întrebării în momentul de faţă. Sunt încă două persoane care trebuie să confirme iniţial ordinul lui Putin de folosire a armelor nucleare: ministrul apărării, Serghei Șoigu, şi şeful Marelui Stat Major, Gherasimov. Apoi, un întreg lanţ de decizie trebuie să conducă la lansarea unor arme nucleare. Au toţi aceşti oameni vocaţia sinuciderii colective? Pentru că odată pornit, nimeni nu ştie unde s-ar opri un război nuclear. Îşi vor condamna la moarte aceşti militari ruşi propriile familii, proprii copii? Greu de crezut că undeva, pe lanţul de decizie, un militar sau mai mulţi nu vor refuza executarea ordinului lui Putin privind lansarea unor arme nucleare.

Care este linia roşie şi cum va reacţiona NATO?

NATO şi-a stabilit planurile de răspuns pentru orice evoluţie a conflictului cu Rusia. Ele vor fi prezentate în luna iulie la întrunirea NATO de la Vilnius.

Cum va reacţiona NATO dacă Rusia foloseşte arme nucleare în Ucraina? Este posibil ca  aceasta să fie linia roşie care va declanşa reacţia NATO de anihilare a forţelor militare ale Rusiei, inclusiv a capacităţilor sale nucleare. Problema este dată de dispersia rachetelor nucleare ruseşti, inclusiv pe submarine dotate cu arme nucleare. Este capabilă NATO să le depisteze şi intercepteze, după ce au fost lansate? Doar specialiştii pot răspunde la aceste întrebări.

Există, încă,  şi calea dialogului. În care occidentul şi NATO să arate Rusiei că dacă renunţă la acte de agresiune împotriva unor ţări suverane şi independente, lumea nu are nimic împotrivă să respecte şi colaboreze cu o putere cu resurse naturale imense, cu o istorie şi cultură de admirat. Rusia nu are decât de câştigat economic, uman, cultural, dacă-şi reia relaţiile normale cu toate ţările civilizate. După experienţa tragică a unui război cu pierderi umane şi materiale colosale, nu cred imposibilă o restaurare a relaţiilor normale cu Rusia, alternativă la un război nuclear în urma căruia vă rămâne nimic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite