Contraatac la acţiunile DNA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Văzând că DNA nu are de gând să se oprească, mai mult, anchetează demnitari din ce în ce mai sus în ierarhia statului, unii politicieni se revoltă şi declară război pe faţa justiţiei române. Arestarea lui Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, a generat un fior în minţile celor care nu se ştiu curaţi, la cuget şi, mai ales, la buzunare.

Mulţi politicieni  se întrec în declaraţii televizate împotriva DNA, că de ce n-a fost flagrant în cazul Oprescu, că dacă n-a fost, ce a fost, de ce nu explică DNA ce şi cum a procedat în cazul Oprescu.

Aceşti critici uită lucruri elementare.

Anchetele penale sunt secrete, DNA nu este obligată de nici o reglementare juridică să dea socoteală publicului despre ce procedee legale aplică într-un caz sau altul. Doar judecătorilor, atunci când merge în instanţe să solicite măsuri necesare pentru bunul mers al anchetei.

Judecătorii sunt, sau nu sunt de acord cu cererile DNA, conform conştiinţei lor şi legilor aplicabile în speţă respectivă.

Ceea ce s-a şi întâmplat în cazul Oprescu.

Şi totuşi, în ciuda acestor evidenţe, se găsesc politicienii care să sară pe DNA explicând că este o armă (în mâna cui?) care nu ne lasă să avem o clasă politică solidă.

Cine atacă DNA?

Alexandru Sassu

Alexandru Sassu, fostul preşedinte-director general al Televiziunii Române, a declarat la România TV că este bun prieten cu Sorin Oprescu şi că nu crede că acesta a luat mită. Acesta a spus că DNA este „o armă politică în mâna celor care au nevoie că România să nu aibă o clasă politică solidă”.

„Solidă”, adică hoaţă? Nu e clar sensul folosit de dl Sassu.

„În ultimii ani DNA a făcut câteva execuţii publice la cei care aveau poziţii mai înalte în politică. Năstase, Crin Antonescu într-un fel, Tăriceanu stă cu sabia deasupra capului, acum Oprescu. Sunt o grămada de personaje despre care s-au făcut denunţuri câte vreţi, publice, scrise înregistrate şi nu s-a făcut nimic. Deci este clar că DNA este o armă politică în mâna celor care au nevoie că România să nu aibă o clasă politică solidă şi pe picioare”, a menţionat fostul şef al TVR.

Documentarea unor fapte de corupţie nu este simplă şi nu se face după gustul dlui Sassu. Este nevoie, uneori, de ani, pentru a aduna suficiente probe, astfel încât judecătorii să accepte cererile DNA.

Şi corupţi au fost prinşi din toate zonele politice, nu ne poate arăta dl Sassu un partid, care a fost la putere, şi care să nu aibă arestaţii săi.

Călin Popescu Tariceanu

Un alt atac împotriva DNA vine de la Călin Popescu Tariceanu. Şi nu de ieri, de azi.

Când „bileţelul roz” n-a avut efect, preşedintele de atunci, Traian Băsescu refuzând să intre în jocul cerut, de protecţia a clasei politice în faţa justiţiei, Tariceanu a iniţiat suspendarea preşedintelui, neînţelegând cum poate clasa politică să dea socoteală în justiţie, mai ales aflată la guvernare.

Comentând arestarea lui Sorin Oprescu, Tariceanu declară: „flagrantul nu a fost flagrant, aparatul de bruiere a telefoanelor nu a fost găsit, dacă DNA a întocmit de doi ani dosare penale pe numele lui Oprescu pentru ce a aşteptat atât”?

Şi ce ar fi vrut Tariceanu, să-i raporteze DNA ce proceduri legale a folosit, ce probe conţine dosarul? Nu ştie că ancheta penală este secretă?

 Judecătorii au acceptat probele DNA. Sau, dl Tariceanu se consideră deasupra judecătorilor, să cenzureze deciziile pe care aceştia le iau?

Nici măcar nu este la prima ieşire de acest fel.

C.P. Tăriceanu are planuri mari cu încălecarea justiţiei de către politic.

“În opinia mea, partidele politice au obligaţia să soluţioneze urgent problemele Justiţiei pentru refacerea echilibrului dintre puterile statului, pentru controlul reciproc al acestora şi pentru stabilitatea democratică a ţării fiindcă este „inadmisibil” ca sistemul democratic parlamentar să fie înlocuit de „unele instituţii de forţă ale statului”.

Adică unde este înlocuit sistemul democratic parlamentar? Atunci când demnitarii fură din banii publici, cum e cazul lui Sorin Oprescu, ce ar trebuie să facă DNA, să închidă ochii şi să nu aplice legea?

Tariceanu nu acceptă ca legea să fie egală pentru toţi. Îi consideră pe demnitari, pe parlamentari, deasupra legii, ei nu pot fi deranjaţi de instituţiile statului nici măcar atunci când fură.

Tariceanu recidivează.

În luna mai 2015, Călin Popescu Tariceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere „să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura-Codruta Kovesi”.

Trecând peste faptul că al doilea om în stat habar nu are de prevederile constituţionale şi legale, conform cărora şi să fi vrut, preşedintele nu are cum să demită şefi de instituţii din justiţie, demersul dlui Tăriceanu este un atac nemascat al legislativului asupra justiţiei.

Victor Ponta

Un alt adversar al DNA, mai prudent, este Victor Ponta.

 „Mă uit şi eu uluit la televizor. Mă uit şi mă minunez. În rest vreau să vă spun doar un singur lucru. Nu vă aşteptaţi de la mine să mă adaug la corul de şacali şi hiene care vorbesc de rău despre Oprescu”.

Gura păcătosului se declară uluită de faptul că DNA îndrăzneşte să ancheteze înalţi demnitari ai statului, că adună probe si când le are îi înhaţă.

Uluiala premierului vine de la faptul că nu înţelege statul de drept, separaţia puterilor în stat. N-a spus cândva “atunci când vom prelua controlul politic la DNA?”

Ecaterina Andronescu

Şi dna Ecaterina Andronescu se declară şocată de tupeul DNA.

„Eu sunt mai optimistă. Nu cred că este totul pierdut. (…) Eu sper să înţeleagă toată lumea că o societate echilibrată este o societate în care fiecare instituţie are componentele date de legea supremă, de Constituţie. Şi dacă reuşim să intrăm acolo, poate ca ziua de mâine nu va mai fi atât de întunecată.”

Şi care ar fi “componenta” parlamentului invocată? Imunitate în faţa justiţiei?

Iata si declaratia halucinantă a lui Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD.

Ştefănescu s-a arătat dezamăgit de faptul că premierul nu şi-a rezolvat problemele cu justiţia prin mijloace politice şi guvernamentale. "Eu credeam, ca orice pesedist, că Victor Ponta va da o ordonanţă şi va pune lucrurile la punct", a declarat liderul PSD.

Concluzia ar fi că majoritatea politicienilor nu înţeleg statul de drept şi separaţia puterilor în stat.

Ar dori ca “în ţara mea şi cu partidul meu la putere” să nu-i întrebe nimeni de ce fură din banul public, justiţia să-i lase în pace, cum a făcut până în 2005.

Dar uite că nu se mai poate.

Din fericire justiţia nu mai ţine cont de ce pricep, sau nu, politicienii şi îşi duce mai departe misiunea  de a instaura statul de drept şi în România.

Istoria va consemna aceste succese şi le  va acorda locul cuvenit.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite