Cocktailul pe bază politică/ sport poate exploda în 2024. Și nu numai.

0
0
Publicat:

La Riad trebuia să se joace finala Supercupei Turciei la fotbal între două echipe celebre, Galatasary și Fenerbahce.. În ultima secundă a fost „amânată” de organizatorii saudiți deoarece, așa cum relatează mai multe publicații din Turcia și Arabia Saudită au interzis jucătorilor să se prezinte pe teren cu tricouri pe care să fie inscripționate „sloganuri politice”. După discuții tensionate, a comunicat comentatorul canalului sportiv sudit SSC, s-a decis ca „meciul să nu mai aibă loc”, totul pornind de la dorința celor două cluburi ca, în acest an în care este aniversat centenarul Republicii Turcia moderne, jucătorii și suporterii să afișeze efigii în onoarea lui Kemal Ataturk precum și o banderolă pe care să figureze două citate celebre:  „Pace acasă, Pace în lume” și „Fericit cel ce-și spune turc”.. În plus, autoritățile saudite au interzis și ca, înainte de începerea meciului, să fie difuzat imnul național al Turciei.

Picture1 png

Situație considerată jignitoare și absolut intolerabilă de către conducătorii celor două echipe care au decis să boicoteze eventimentul, așa cum reiese și din acest comunicat comun.

Registrul în care a fost interpretată în Turcia decizia celor două cluburi este ușor de ghicit.

Picture3 png

Cei de la “Turquie News” laudă “decizia curajoasă ...care subliniază importanța pe care cluburile o acordă prezentării moștenirii culturale și politice a Turciei. În același timp, ridică și întrebări privind capacitatea de a concilia aspirațiile sportive și considerațiile politice în timpul marilor evenimente internaționale. Situația pune în lumină discuțiile preocupante care au loc în jurul Cupei Mondiale FIFA din 2024, prevăzute să se desfășoare tot în Arabia Saudită. Evenimentele recente ridică întrebări în ce privește capacitatea FIFA de a garanta un mediu sportiv care să respecte valorile fundamentale, precum libertatea de expresie și respectul față de identitățile culturale. În timpce Ferenbace și Galatasary dovedesc fermitate în pozițiile lor, comunitatea sportivă mondială așteaptă să vadă cum vor reacționa cei de la FIFA în această situație complexă. A venit oare momentul ca FIFA să-și prezinte alegerea pentru locul unde se va desfășura Cupa Mondială în 2024? Doar viitorul ne va spune cum aceste evenimente vor influența scena sportivă internațională și deciziile viitoare ale FIFA”

Semnalul este clar și arată intensitatea discuțiilor extrem de dure care poartă acum în perspectiva marilor evenimente sportive din 2024, toate puse sub amenințarea cocktailului exploziv în care se adaugă noi elemente care provind din distorsiunile provocate de conflictele politice și militare care ne domină actualitatea. Dacă la acest nivel au ajuns tensiunile în cazul unui meci de fotbal, desigur foarte important, atunci vă închipuiți care sunt discuțiile otrăvite de acum care preced Jocurile Olimpice și paraolimice din vara anului viitor de la Paris. Deajuns să spunem că s-a ajuns la situația bizară șiu primejdioasă în care, spre exemplu, Comitetul Internațional Olimpic a decis să admită participarea cu titlu individual și sub steag olimpic a celor din Federația Rusă și din Belarus, dar unele federații interanționale, iecare pe domeniul săpu, nu o admit...Încă este neclar care vor fi efectele războiului din Israel și dacă,m spre exemplu, țările care se asociază acum cu Africa de Sud în demersul de a reclama Israelul pentru genocid la Curtea Penală Internațională vor decide, așa cum deja se spune pe unele surse, să boicoteze competițiile în care sunt prezenți sportivi din această țară. Sau, chiar mai mult, se povestește de alte surse, va putea fi inițiată o cerere de reunire a Comitetului executiv al CIO pentru a discuta despre suspendarea Israelului din competiții dacă la Curtea Penală Internațională va începe procedura de anchetă.

Ce mai are asta de-aface cu sportul, cu spiritul olimpic, cu tradiția extraordinar de frumoasă a antichității care, pe timpul Jocurilor, obliga la instaurarea unui armistițiu? Simple povești din cărțile de istorie au rămas toate acestea, acum când Consiliul de Securitate al ONU nu poate adopta un document în care să figureze termenul de “armistițiu pe bază de criterii umanitare”.Dacă la acel nivel nu se poate, atunci cum vor exploda pe mai departe aceste intoleranțe și în domeniul sportului, pe stadioane unde, cum se preconizează deja la Paris, vor funcționa cele mai importante dispozitive de scuritate, civilă și militară, ca acum pentru sărbătorirea trecerii între ani în toate marile capitale occidentale?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite