Ciolacu: „Dacă voi ajunge preşedinte, nu voi numi un premier de la PSD”. Cred şi eu. Viitorul premier trebuie să repare bugetul lăsat praf de el
0În periplul său pe la televiziuni, Ciolacu vinde multe gogoşi, dar nu explică cum de a ajuns bugetul ţării în halul în care este acum. Mai nou, PSD vinde minciuna că banii din deficitul bugetar s-au dus în investiţii. Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 12%, iar cheltuielile cu salarii, bunuri şi servicii cu 24%. Cum s-au dus banii iin investiţii?
Ciolacu declară senin că are profesor de engleză şi economie. Adică face meditaţii la economie, prim ministru fiind. Şi când va stăpâni domeniul? Aici se vede cultura precară a premierului, care nu i-ar fi permis accesul în functia de premier. „Trăiască naşul”, adică preşedintele Iohannis!
Imaginea economiei româneşti în cifre
Deficitul bugetar. La jumătatea anului am înregistrat un deficit bugetar de 4,02%, 71 miliarde lei, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ţinta anuală de deficit de 5% pare acum o poveste. CE vorbeşte de un deficit anual de 7%, iar alţii analişti merg spre 8% sau chiar mai mult.
Datoria publică. 52,5% din PIB, aproape 180 miliarde de euro, dublă faţă de acum 10 ani. Dobânda plătită este de 5,8%, printre cele mai mari din Europa. Mai rău ca noi stau doar Ungaria, Italia şu Grecia. In ritmul anual vom trece cu datoria externă de 60% din PIB.
Inflaţia. În luna iulie a fost de 5,8%, din nou cea mai mare din Europa, unde media este de 2,6%. Ţările membre UE, cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei, au fost România (5,8%), Belgia (5,4%) şi Ungaria (4,1%).
Creşterea economică. Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul al II-lea din 2024 a fost, în termeni reali, mai mare cu doar 0,1% față de primul trimestru, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Mult sub aşteptările guvernanţilor, care prognozaseră o creştere economică de 3,4%.
Evaziunea fiscală. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, afirmă că evaziunea fiscală în România se ridică la 10% din PIB, adică 32-33 de miliarde de euro „pe care le pierzi în fiecare an”. Aşa se întâmplă când populaţia nu are încredere în guvernanţi, şi nu funcţionează conformarea voluntară în materie fiscală. Toate OUG-urile date de guvern, începând de la OUG „trenuleţ”, n-au avut efectul scontat. Statul nu are banii necesari să întreţină un aparat bugetar imens, care funcţionează fără criterii de performanţă.
România are 1,3 milioane de angajați, dintre care doar jumătate lucrează în Educație, Sănătate și Apărare. Restul, birocraţi care ar putea fi înlocuiţi de computere prin digitalizarea administraţiei.
România riscă să ajungă în situaţia Greciei din 2009
Nu spun eu, o spune profesorul de economie Cristian Păun.
-In ritmul actual, datoria publică riscă să ajungă la 60% din PIB.
-Vedem că tranșele din PNRR vin tot mai tăiate din cauza noastră, nici măcar din cauza deficitului.
-Da, deficitul și trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna, este esența unui dezechilibru major. Este de fapt o existență economică pe caiet, pe datorie și presează pe datoria publică în PIB.
-E doar o problemă de viteză ce poate accelera intrarea noastră foarte rapid într-o situație ca a Greciei. Este ceea ce s-a întâmplat și cu Grecia. Un trigger, un eveniment din acesta puternic, care poate veni, din păcate, chiar și din exterior. Adică poate veni din Uniunea Europeană.”
E clar de ce Ciolacu nu va numi premier de la PSD
Ciolacu vrea să arunce în spinarea altora problema reglării echilibrelor bugetare, pe care el le-a făcut praf. Un premier de la un alt partid nu poate fi decât de la PNL, cu scorul de la parlamentare suficient de mare. Adică să-şi frângă gâtul PNL, să-i înjure pe ei populaţia pentru creşterile de taxe şi impozite ce vor urma după alegeri. Probabil şi reduceri de cheltuieli bugetare, chiar şi reduceri de personal din domeniul bugetar.
În PSD s-a discutat acest scenariu, de aceea nimeni nu face scandal şi nu protestează la ideea lui Ciolacu că PSD va pierde conducerea guvernului, deci banii care nu mai sunt.
Ciolacu va spune că următorul guvern va fi de vină dacă nu vor mai fi bani de pensii şi salarii bugetare, dacă capacitatea României de a se împrumuta va scădea, dacă vom apela la FMI să ne salveze. Astfel încât la viitoarele alegeri PSD să apară că fecioara neprihănită, iar de vină va fi PNL.
Problema este dacă PNL va înghiţi o astfel de otravă, să scoată din foc castanele aruncate de Ciolacu. Cu Ciolacu preşedinte, care va perora zilnic ce incapabil este guvernul condus de PNL, ar fi o sinucidere politică pentru PNL, dacă va accepta.
Normal şi corect ar fi ca tot PSD să repare ce a stricat Ciolacu, şi probabil aceasta va fi poziţia PNL. Grindeanu sau alt PSD-ist de frunte ar trebui să preia conducerea guvernului, şi să explice populaţiei de ce le taie din puterea de cumpărare prin noi taxe şi impozite.
Este şi un bun subiect de campanie, de ce Ciolacu nu mai vrea funcţia de premier pentru PSD? Greşeala lui Ciolacu este că ne ia de proşti, şi nu-i înţelegem toate manevrele de copil de grădiniţă.