Cine vor fi/sunt fericiții câștigători ai alegerilor. Ce aleși penali vor înjura românii de săptămâna viitoare, timp de patru ani?
0Credeți că dacă autoritățile abilitate ar fi verificat profesionist și temeinic semnăturile candidaților la alegeri am mai avea pe buletinele de vot o mulțime de ”dalmațieni” cu probleme penale și de altă natură?
Câți dintre noii aleși locali vor face treabă cu responsabilitate în slujba comunităților care i-au ales și câți vor ajunge să fie acuzați de corupție și hoție?
Sunt întrebări legitime ale căror răspunsuri le vor afla cetățenii români în următori patru ani de mandat pe care îl vor avea de îndeplinit candidații votați duminică de români.
E clar că interesul mare al partidelor politice cu obiective la alegeri, dar și a majorității alegătorilor se axează pe alegerile locale și mai puțin pe cele euoparlamentare, pentru că cetățenii care votează localele se spune că pot da și câștigătorii următoarei runde duble de alegeri parlamentare și prezidențiale.
Acum, cu doar câteva zile înainte de scrutinul din 9 iunie 2024, candidații încearcă să îngrașe cât pot de mult porcul din ajunul alegerilor, astfel încât de săptămâna viitoare să strige fericiți ”Am câștigat!”
În consecință se aruncă în bătălia electorală cele mai multe resurse, fie materiale, fie intelectuale, se fac cele mai mari eforturi de a convinge electoratul să pună ștampila pe un candidat sau altul.
În paralel cu încercarea de apropiere a votanților, majoritatea candidaților se atacă la sânge unii pe ceilalți, doar, doar vor lua caimacul voturilor!
Cu toții am observat că specificul general al acestei campanii electorale a fost axat pe atacuri la adresa adversarilor, pe dezinformări crase, pe manipulare și minciună fără margini, în detrimentul dezbaterilor de proiecte, de idei, care ar fi fost benefice în primul rând pentru oamenii chemați să voteze!
Nimic nou sub soarele alegerilor electorale post decembriste!
Emoții par să nu aibă deloc candidații unii din unele localități ale țării, edili în funcție, fără contracandidați! Și nici cetățenii cu drept de vot din aceste localități nu au dileme la alegerea primarului.
Coincidență, scrutinul din 9 iunie 2024, cade în Duminica orbului, la fel ca cel din 1990, când tovarășul Ilici Iiescu a fost ales președinte al României cu o majoritate covârșitoare de peste 90% dintre alegătorii prezenți la vot, atunci când românii l-au votat masiv în detrimentul celorlalți candidați Radu Câmpeanu și Ion Rațiu!
Atunci marele pierzător însă, a fost poporul român și România, dar câți români votanți știau atunci în 1990, cu ce se mănâncă democrația și cât de importantă este aceasta?
Evident că acum în 2024 lucrurile privind lecția democrației stau mult mai bine. Și structura electoratului este alta!
Vom afla cât de matur, cât de informat și cât de responsabil este electoratul din România la urne?
Un lucru însă, pare să fie destul de clar în comparație cu alegerile din Duminica orbului, din 1990, prezența la urne va fi cu multe procente mai mică în 2024!