Chiar lângă noi începe să se activeze procesul de rupere sistemică între lumi

0
0
Publicat:

Nu mai este vorba despre o metaforă și nici măcar despre un avertisment despre ceea ce urmează să se întâmple. Profitând de succesul mișcării savant calculate de a focaliza atenția opiniei publice occidentale asupra celor două conflicte în mod egal dezastruoase pentru civilizația noastră, Ucraina și Israel, este dată cale liberă celor care gândesc o nouă arhitectură antinomică cu cea actuală.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Mai întâi, s-a spus că demersul celor din BRICS este imposibil și, din start, falimentar. Apoi a fost pusă în mișcare propaganda ostilă, mai ales în spațiul virtual, care a difuzat în buclă aprecieri virulente (golani, păduchioși, lepre, etc) care au vorbit și vorbesc despre țările respective ca de o glumă proastă, sărace și fără resurse, fără acces la tehnologie, în concluzie fără șanse într-o competiție globală. Acum a venit o altă  etapă, cea a prezentării grupului BRICS+ ca o amenințare ideologică la adresa lumii democrațiilor occidentale și, în consecință, periculoase și ținte legitime pentru viitoare acțiuni de retaliere pe toate coordonatele.

Dar, în definitiv (se spunea întru liniștire liderilor țărilor europene din zona de contact cu BRICS+) chiar dacă, în mod real, demersul avea o relevanță planetară și reprezenta, teoretic, o sursă de concurență viitoare de mare amploare, nu venise încă timpul marilor îngrijorări atâta timp cât granița respectivă devenea în sine o graniță de apărare și se fortifica împotriva Rusiei și, în paralel, a avansării proiectului chinez al Noului Drum al Mătăsii.

Acum însă situația se schimbă și este posibil să se debalanseze. În timp ce Europa își concentrează resursele financiare pentru a programa aprovizionarea sub contract, cu zeci și sute de miliarde de Euro a Ucrainei pe timp nelimitat, SUA așteaptă rezultatele alegerilor și, posibil, pe Trump care să-și onoreze promisiunea generoasă de a pubne capăt războiului din Ucraina în 24 de ore datorită prieteniei și influenței pe care o are asupra lui Putin.

Caz în care, așa ar fi firesc, să ne uităm cu mare atenție la posibila schimbare a condițiilor de securitate în zona Mării Negre și a sud-estul Alianței Atlanticului de Nord pe care o implică perspectiva din ce în ce mai clară a aderării Turciei la formula BRICS +. Vă vorbeam despre asta săptămâna trecută, acum lucrurile merg mai departe în direcția asta, odată cu vizita la Moscova a ministrul turc de externe (foto în timpul întâlnirii cu Putin) în perioada în care se desfășura o ministerială BRICS. Cu această ocazie, Putin a declarat că „salutăm interesul Turciei pentru activitatea BRICS ...și, evident, vom sprijini pe deplin aceste aspirații și dorința de a fi împreună cu țările din această Uniune, de a fin apropiați”. Turcia, adăuga el, „se concentrează pe obținere de împrumuturi, pe a face investiții și pe primirea de lii de creditare din partea instituțiilor financiare internaționale. Ceea ce, probabil, nu este un lucru rău...dar dacă asta se leagă de restricții în zona comercială și relațiilor economice cu Rusia, atunci economia Turciei va pierde cu mult mai mult decât aceste câștiguri. Cred că există o asemeni amenințare”.

Interesant mesaj deoarece este dublat de cel al miniștrilor din BRICS care s-au concentrat pe ceea ce se spune că ar fi faza finală de negocieri pentru ajungere la un sistem care să le permită ca 80% din schimburile comerciale reciproce să se facă în monedele naționale, scoțând din ecuație USD. Cine li s-ar putea alătura – și aici discuția depășește cu mult dimensiunea strict econo9mică – ar fi cei cu care BRICS anunță demarare de discuții exploratorii: Tailanda, Laos, Vietnam, Bangladesh, Sri Lanka, Belarus, Kazahstan, Namibia, Cuba, Venezuela, Bahrein și, cum anunțam, Turcia.

Consecințele pot fi enorme și ruperile de sistem s-ar putea să nască situații extreme, odată cu parazitarea vechilor linii de cooperare și schimburi internaționale. Ne pregătim cumva pentru această perspectivă, o ia cineva în considerare, oricât ar fi ea, sperăm, de îndepărtată și teoretică?

Pe fond, adică, avem vreo intenție să discutăm un scenariu cu Turcia, țara europeană cu cele mai importante și moderne forțe armate, să meargă (oare în ce proporție) pe drumul BRICS+ , poate anticipând marile schimbări din viitorul regiunii noastre?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite