Ce se întâmplă dacă Putin închide gazul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajat al Gazprom verifică instalaţiile
Angajat al Gazprom verifică instalaţiile

Preşedintele Rusiei refuză să garanteze că după lucrările de întreţinere a conductei Nord Stream, gazul va mai ajunge în Germania. Agenţia Federală pentru Reţele avertizează cetăţenii Germaniei că urmează vremuri grele.

Situaţia devine riscantă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaz a Germaniei: miercuri (13.07.2022), compania rusă Gazprom a anunţat că nu este sigură că aprovizionarea cu gaz rusesc va continua spre Germania, după încheierea lucrărilor de întreţinere la conducta Nord Stream, care trece prin Marea Baltică. Lucrările de întreţinere vor dura până pe 21 iulie.

Oficial, Gazprom justifică anunţul prin faptul că o turbină importantă, la care s-au făcut recent lucrări de întreţinere în Canada, nu ar fi fost încă returnată concernului. Guvernul german spune, la rândul său, că odată cu livrarea turbinei din Canada, n-ar mai exista niciun motiv pentru a reduce livrările de gaze. În ultimul timp, s-au mai livrat numai 40 de procente din cantitatea obişnuită de gaz rusesc. 

Gazul din Rusia este extrem de important pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei, în special pentru industrie şi gospodăriile private. Circa jumătate din casele din Germania se încălzesc cu gaz.

image

Conducta Nord Stream, Lubmin, Germania

Cu alte cuvinte, preşedintele Rusiei, Putin, foloseşte aprovizionarea cu gaz a Germaniei ca armă politică. Cel puţin asta au subliniat în mai multe rânduri ministrul federal al Economiei Robert Habeck şi cancelarul Olaf Scholz. Habeck a declarat pentru postul TV RTL: ”Aş minţi, dacă aş spune că nu mi-e teamă de această situaţie”. Dependenţa Germaniei de gazul rusesc este mare, deşi guvernul a luat deja diverse măsuri, pentru a o minimiza.

Responsabilă pentru decizia referitoare la cine şi cât gaz primeşte în Germania este Agenţia Federală pentru Reţele, o autoritate de stat. Şeful acesteia, politicianul ecologist Klaus Müller, subliniază mereu că gospodăriile private sunt cele care primesc în primul rând gaz. Acesta a declarat pentru ”Redaktionsnetzwerk Deutschland”: ”Legea germană şi europeană prevede protecţia gospodăriilor private, până în ultimul moment”. Chiar dacă ministrul Economiei, Robert Habeck, nu mai e sigur că acest lucru va fi posibil. Habeck a pus la îndoială prioritizarea de până acum a consumatorilor privaţi faţă de clienţii din zona industrială, dacă se ajunge la sistarea livrării de gaze. 

Creşteri uriaşe de preţuri

Clar este că nervii sunt întinşi la maximum - conform sondajelor, scade şi sprijinul pentru sancţiunile împotriva Rusiei. Şeful Agenţiei Federale pentru Reţele, Klaus Müller, a declarat că persoanele private din Germania ar trebui să se pregătească de pe acum pentru o triplare, anul viitor, a costurilor la gaze: ”Pentru cei care îşi primesc acum factura la încălzire, costurile sunt deja duble. Iar consecinţele războiului din Ucraina nu au fost încă luate în calcul." Clienţii care plăteau până acum în jur de 1.500 de euro pe an pentru gaz, trebuie să se aştepte la facturi viitoare de 4.500 de euro.

Ideea lui Habeck de a nu mai pune consumatorii privaţi pe primul plan, dacă se opresc livrările de gaz, este văzută critic, mai ales de către organizaţiile sociale. Preşedinta celei mai mari asociaţii sociale din Germania, VDK, Verena Bentele, a declarat pentru grupul media ”Funke”, că mai ales familiile cu copii mici, persoanele cu dizabilităţi şi cele în vârstă, bolnavii cronici şi cei care au nevoie de îngrijire sunt dependenţi de o aprovizionare sigură cu gaze. Iar CEO-ul Fundaţiei Germane pentru Protecţia Pacienţilor, Eugen Brysch, e de părere că un ministru, precum Habeck, nu e în măsură să decidă cine primeşte gaz şi în ce cantităţi. ”Bundestagul trebuie să ia o decizie finală cu privire la chestiunea prioritizării”, a spus Brysch, într-un interviu acordat publicaţiei ”Osnabrücker Zeitung”.

image

Ministrul german al Economiei, împreună cu cancelarul Olaf Scholz, caută soluţii pentru aprovizionarea cu gaze

Rezervele de gaz nu ajung

Rezervele de gaz sunt la limită în Germania. Iar preţul e foarte mare. Conform legislaţiei, în Germania rezervele trebuie să ajungă la 80% până la 1 octombrie şi la 90% până la 1 noiembrie. În acest an, este foarte puţin probabil să se ajungă acolo. În prezent, rezervele se află la 65% - insuficient pentru a asigura aprovizionarea pe timpul iernii. De fapt, e posibil ca Bundestagul să decidă din nou cine va primi gaze în mod prioritar.

Momentan, Comisia Europeană de la Bruxelles se aşteaptă ca Rusia să sisteze complet livrările de gaz către Europa încă în acest an. Există un proiect pentru un plan de urgenţă care prevede ca instituţiile publice şi comerciale, de exemplu, să fie încălzite până la maximum 19 grade Celsius, începând din toamnă. Cert este că toamna şi iarna vor fi grele pentru clienţii din Europa dependenţi de gaz.

Jens Thurau - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite