Ce plan de pace are Trump pentru războiul Rusia-Ucraina?

0
Publicat:

Nimeni nu ştie exact, şi Trump evită să explice. Mai mult, în stilul caracteristic spune că va aduce pacea în Ucraina înainte de a intra în Casa Albă!

Posibilitatea ca Trump să ajungă preşedinte l-a făcut pe Zelenski să aibă o discuţie telefonică cu el, şi să vorbească mai des despre discuţii de pace.

Pacea pare departe de atins, având în vedere diferenţa uriaşă dintre obiectivele Ucrainei şi cele ale Rusiei. Pierderile imense, mai ales în oameni, ale celor două părţi în conflict, face şi mai grea  renunţarea la condiţiile anunţate pentru încetarea luptelor.

Cerinţele Rusiei

-Ucraina să renunţe la cele patru regiuni autodeclarate ale Rusiei, ocupate parţial de armata Rusă, precum şi la Crimeea.

-Demilitarizarea completă a Ucrainei.

-Denazificarea Ucrainei, însemnând instalarea la Kiev a  unei conduceri marionetă a Rusiei, după modelul Belarus.

-Renuntarea la aderarea la UE şi NATO şi oprirea oricăror legături cu aceste organizaţii.

-Ucraina să plătească pagubele aduse Rusiei în actualul război.

Condiţiile Ucrainei

-Sa revină la graniţele anterioare anului 2022, în plus realipirea Crimeei.

-Intrarea în UE şi NATO.

-Rusia să plătească daunele materiale aduse infrastructurii şi economiei Ucrainei.

Bineînţeles că nimeni nu vede cum pot fi împăcate astfel de condiţii exact opuse, doar Trump le vede dar păstrează secretul asupra împăcării lor.

Ce va face Trump ajuns preşedinte

Dacă Trump ajunge preşedinte, are o armă extrem de puternică împotriva Ucrainei: poate bloca toate ajutoarele militare şi financiare, fără de care nu este clar dacă Ucraina mai poate rezista în faţa resurselor umane şi militare ale Rusiei, de trei ori mai mari comparativ cu ale Ucrainei.

Nu este clar care va fi atitudinea UE şi a NATO, fără banii şi sprijinul militar al Americii. Posibil să renunţe la sprijinul acordat acum Ucrainei, dacă se dovedeşte că ar fi fără rezultat în blocarea Rusiei.

Se ştie că Trump are o relaţie de apreciere şi consideraţie faţă de Putin, ca şi faţă de Kim Jong Un. În plus America consumă resurse în Ucraina, nu câştiga banii pe care îi aşteaptă Trump, ca taxă pentru asigurarea securităţii altor state. Ori pentru Trump, care gândeşte doar în termeni de afaceri, acest fapt este esenţial: să câştige bani.

Fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, John Bolton, explică într-un interviu pentru CNN ce are în cap Trump referitor la Ucraina:

"Habar nu are cum va negocia încetarea acestui război, cu excepția, cum cred eu, a faptului că atașamentul său față de Vladimir Putin va duce la concesii făcute părții ruse, care vor fi devastatoare pentru Ucraina".

El a subliniat că Washingtonul acordă ajutor Kievului "nu din milă", ci din propriile interese, pe care, după părerea sa, Trump și candidatul la vicepreședinție J.D. Vance nu le înțeleg.

Nu le înţeleg sau nu le pasă. America first înseamnă inclusiv posibilitatea reconstituirii URSS, mai ales că economic pentru Rusia ar fi o salvare economică şi financiară, acum când este în colaps economic.

Ar însemna şi o nouă „ordine mondială”, mult visată de Putin, cu URSS un pol de putere de prim rang, într-o lume multipolară.

Ar putea rezista Europa, ea singură, în faţa unei astfel de agresiuni?

Greu de spus. Depinde şi de orientarea Chinei, care văzând Rusia în plină expansiune i se va alătura pentru a obţine şi pentru ea avantaje. Mai ales că Trump a ales şi în mandatul anterior retragerea investitorilor americani şi revenirea lor în ţara să facă MAGA.

Există agitaţie şi în cercurile conducătoare ale UE în legătură cu perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă. Dacă resursele Europei nu ar face faţă Rusiei aliată cu China, şi dacă Trump şi Putin vor iniţia o a doua „Yalta”, posibil ca UE să prefere să-şi conserve forţele şi resursele pentru propria securitate, renunţând la apărarea estului Europei, în cazul probabil ca şi NATO să devină ineficientă fără participaţia americană.

Toate aceste lucruri nu s-ar întâmpla, dacă Putin ar fi un om normal, şi ar vedea importanţa şi foloasele Rusiei din colaborarea cu restul lumii civilizate.

Din păcate, Putin nu este normal, trăieşte doar din vise imperiale inspirate de ţarul Petru Cel Mare, cu care se şi compară.

Ce spune Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii

Este mai optimist. În opoziţie John Bolton, Johnson spune că Trump ştie ce se va întâmpla dacă Rusia ocupă Ucraina. Johnson a publicat un articol în tabloidul  DailyMail din Marea Britanie.

„După ce am vorbit cu Donald Trump sunt mai convins că oricând că are puterea și curajul să salveze Ucraina, să aducă pacea și să oprească răspândirea catastrofală a conflictului”.

Adică ce să facă Trump, în faţă condiţiilor ireconciliabile pentru pace puse de  cele două părţi?  N-au reuşit americanii şi UE în doi ani şi jumătate,  experţii militari şi politici din ţările NATO,  să găsească această soluţie miracol, dacă ar fi existat?

Johnson are dreptate în ce spune. Unde nu are dreptate, când susţine că şi Trump înţelege aceste consecinţe.

„Este vorba despre consecințele pe termen lung ale victoriei lui Putin; impactul practic al acestui dezastru asupra Europei, Americii și lumii. Dacă Putin va câștiga în Ucraina, cu siguranță nu se va opri aici ”.

„În timp ce Putin destabilizează întreaga Europă de Est, distrugând realizările lui Ronald Reagan și distrugând reglementarea de după Războiul Rece, partenerii săi chinezi vor fi foarte fericiți să preia Taiwanul în timp ce Hezbollah atacă Israelul. Dintr-o dată, am putea fi în pragul unui conflict cu adevărat îngrozitor, în care americanii se vor confrunta cu o alegere: fie să renunțe la orice pretenție de lider global, fie să plătească trilioane de dolari pentru a restabili ordinea și să trimită din nou tineri americani în străinătate pentru a muri pe pământ străin”.

Să-i explica lui Trump toate aceste consecinţe, deşi mă îndoiesc că le va înţelege.

Trump va fi ocupat în primele luni de mandat să-şi asigure „dictatura” asupra instituţiilor, justiei şi presei americane, având, probabil,  şi majoritate în Congres.

America first înseamnă „noi” în primul rând, Rusia să facă „ce dracu doreşte” în ţările care nu ne plătesc taxa de protecţie. Exact ca în lumea interlopilor.

Apropo de apărarea Taiwanului, Trump a şi declarat: Ne plăteşte ceva Taiwanul ca să-l protejăm?

Situaţia în care se găseşte acum Joe Biden şi posibila să înlocuire  în cursa pentru Casa Albă încurca şi mai mult campania electorală americană, crescând şansele ca Donald Trump să ajungă preşedintele Americii.

În concluzie, dacă Trump ajunge la Casa Alba, este posibil să ne aştepte vremuri grele şi încurcate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite