Ştirea zilei: România a urcat 11 locuri în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doing Business 2016 - Banca Mondiala

Vestea bună a zilei este, cu siguranţă, faptul că România a urcat 11 locuri în topul "Doing Business" publicat de Banca Mondială. Stăm mai bine la...

Raportul „Doing Business 2016”, publicat de Banca Mondială şi ajuns anul acesta a a 13-a ediţie, măsoară calitatea şi eficienţa reglementărilor care vizează mediul de afaceri din 189 de state. România este pe locul 37, iar pe fiecare indicator în parte stăm mai bine la:

·         comerţul exterior  – locul 1, comparativ cu locul 65 în Doing Business 2015 (s-a schimbat metodologia la această componentă);

·         obţinerea unui credit – locul 7;

·         siguranţa contractelor – locul 34, în creştere cu 17 locuri faţă de raportul de anul trecut;

·         în privinţa uşurinţei de a începe o afacere ocupăm poziţia 45;

·         soluţionarea insolvenţei – locul 46;

·         licenţele de construcţii – locul 105, în creştere cu 35 de locuri faţă de Doing Business 2015;

·         conectarea la electricitate – o îmbunătăţire de 38 de poziţii;

Oricum, în clasamentul general stăm mai bine decât state precum Italia, Rusia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Grecia. Întrând în detalii, experţii Băncii Mondiale au observat îmbunătăţiri semnificative, datorate măsurilor de reformă aplicate de Guvern, în trei domenii cheie:

·         Plata impozitelor a devenit în România mai puţin costisitoare pentru companii datorită reducerii ratei contribuţiilor la asigurările sociale şi a ratei contribuţiilor la fondul de risc de accidente plătită de angajatori (România se află alături de Franţa şi China printre ţările care au redus nivelul impozitării muncii şi al contribuţiilor obligatorii).

·         Siguranţa contractelor a crescut datoriră transferului unor responsabilităţi de la instanţa de judecată la executorul judecătoresc, ceea ce uşurează activitatea de obţinere a informaţiilor de la terţi, şi prin impunerea obligativităţii utilizarea registrului electronic licitaţie.

·         Simplificarea procedurii insolvenţelor. România şi-a îmbunătăţit sistem de gestiune a insolvenţelor prin introducerea unor constrângeri de timp pentru implementarea planului de reorganizare şi pentru  perioada de observaţie (în timpul căreia planul de reorganizare trebuie confirmat sau trebuie completată declaraţia de faliment). Totodată, un progres este reprezentat de introducerea cerinţelor minime de votare pentru aprobarea planului de reorganizare şi clarificarea regulilor privind tranzacţiile şi plăţile de la / către creditori.

După cum se poate observa, topul se construieşte ajutorul unor indicatori care privind uşurinţa desfăşurării afacerilor, viteaza de pornire a unei afaceri, obţinerea permiselor de construcţie şi a alimentării cu energie electrică, înregistrarea proprietăţii, obţinerea de credite, protejarea investitorilor minoritari, plata taxelor, comerţul interstatal, siguranţa contractelor şi viteza de rezolvare a insolvenţelor.

Ne putem aştepta ca acest rezultat să susţină ritmul de creştere economică pentru 2015. Dacă ne luăm după prognoze, economia României va înregistra un avans de 3,4% din PIB în 2015 şi de 3,9% în 2016, potrivit ediţiei de toamnă a raportului World Economic Outlook al FMI. Totodată, Banca Mondială consideră că economia ţării noastre va creşte cu peste 3%, iar INS a anunţat deja că Produsul Intern Brut a avansat cu 3,8% în primul semestru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite