Cât de mult contează cine va câştiga alegerile în SUA?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri

Mai sunt doar 4 zile până la alegerea celui de-al 45-lea preşedinte al Americii, care o va reprezenta în următorii 4 ani.

Pe data de 8 noiembrie, cele 50 de state ale Americii vor ieşi la vot pentru a-şi alege noul preşedinte. La final de zi, unul dintre cei doi candidaţi, fie Donald Trump, fie Hilary Clinton, va fi declarat preşedinte al Americii, iar după zece săptămâni îşi va putea ocupa fotoliul prezidenţial de la Casa Albă.  Aşadar, Barack Obama va mai avea la dispoziţie încă 73 de zile pentru a rezolva aspecte nefinalizate de pe agenda lui prezidenţială. 

Indiferent de cine va fi ales preşedinte, America are deja un mecanism de funcţionare foarte bine pus la punct, care o va ajuta să să adapteze din mers la schimbările politice care se apropie şi vor tot veni. Mai mult, în guvernul american lucrează oameni care îşi vor lăsa de-o parte părerile personale şi propriile frustrări pentru a face lucrurile să meargă.  

Spiritul american nu este construit pe amărăciune, furie şi violentă. Naţiunea americană a devenit ceea ce este astăzi, pentru că a muncit mult, fără să se plângă, pentru că este inovativă, îşi tratează vecinii cu respect şi, în ciuda multor evenimente nu tocmai perfecte pe care le-a avut, spiritul american este acela care înţelege şi prioritizeaza egalitatea şi democraţia.

Din exterior, sistemul electoral american pare totuşi o totală dezordine acum. Chiar dacă câteodată politicienii nu reprezintă naţiunea la adevărata valoare şi bunătate, oamenii care vor vota vor face deciziile corecte. Un lucru subliniat chiar de actualul preşedinte, este acela că şi atunci când sunt făcute greşeli, americanii sunt capabili să îşi recunoască greşelile, şi vor încerca să le corecteze pe cât posibil. 

Lumea îngrijorată de cine va fi ales preşedinte pe 8 noiembrie ar trebui să înţeleagă şi faptul că America nu este condusă doar de preşedinte. Guvernul federal al Statelor Unite ale Americii, format la sfârşitul secolului al 18-lea, presupune trei ramuri principale: ramura legislativă (Legislative Branch) formată dintr-un parlament bicameral compus din Senat şi Camera Reprezentanţilor, ramura judiciară (Judicial Branch) formată din Curtea Supremă de Justiţie şi întregul sistem de tribunale, şi ramura administrativă sau executiv (Executive Branch) formată din preşedinte, vicepreşedinte şi consiliul de miniştri. 

Aşadar, indiferent de cine va fi ales preşedinte peste doar câteva zile, America se va adapta din mers la schimbările politice care vor avea loc şi va menţine vii principiile şi valorile democratice pe care s-a clădit.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite