Intrarea României în Programul U.S. Visa Waiver: Un moment istoric

0
0
Publicat:

Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite ale Americii Pe 10 ianuarie 2025, România a fost inclusă oficial în Visa Waiver Program (VWP).

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Aceasta înseamnă că românii vor putea călători în Statele Unite fără viză pentru scopuri turistice sau de afaceri, pentru sederi de până la 90 de zile/intrare. Anunțul a fost făcut de către Secretarul pentru Securitate Internă a Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat Antony J. Blinken. România devine astfel cea de-a 43-a țară participantă în programul american Visa Waiver.

România a parcurs un drum lung pentru a ajunge în acest punct, discuțiile despre includerea in program începând încă din anul 2005. Un pas esențial a fost atins în 2024, când rata de refuz al vizelor SUA a scăzut la 2,61%, sub pragul de 3% impus de cerintele programului.

Ce presupune Programul Visa Waiver?

Conform estimărilor CBP (Biroul pentru Vamă și Protecția Frontierelor SUA), programul va deveni operațional pentru România în jurul datei de 31 martie 2025, după actualizarea aplicației online și mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Cetățenii români care intenționează să călătorească în SUA vor trebui să se înregistreze în Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) înainte de plecare. Timpul mediu estimat pentru completarea formularului ESTA este de 23 de minute. CBP recomandă să solicitați ESTA cu cel puțin 72 de ore înainte de data călătoriei.

Taxa pentru înregistrare este de 21 de dolari americani, iar autorizația este valabilă pentru o perioadă de doi ani sau până la expirarea pașaportului, cu intrări multiple. Fiecare intrare nu poate depăși 90 de zile de ședere in Statele Unite.

Autorizația ESTA nu este echivalentă cu o viză și nu îndeplinește cerințele legale pentru a înlocui o viză SUA. Călătorii care dețin deja o viză valabilă pentru SUA o pot folosi pentru a intra în Statele Unite, conform scopului pentru care a fost eliberată, si nu trebuie să solicite o autorizație ESTA. Important de notat este ca, la fel cum o viză SUA nu garantează automat intrarea în Statele Unite, nici autorizația ESTA nu oferă garanție, decizia finală aparținând ofițerilor CBP de la punctul de frontieră.

Motive de respingere a autorizației ESTA

Aplicațiile pentru ESTA sunt procesate foarte repede, iar în majoritatea cazurilor, răspunsul este primit în termen de 72 de ore de la aplicare.

Exista si cazuri în care o cerere ESTA poate fi respinsă. Printre motivele principale se numără:

· Dețineți o a doua cetățenie din Coreea de Nord, Iran, Irak, Siria, Sudan, Yemen, Libia, Somalia sau Cuba.

· Ați depășit durata de ședere în timpul ultimei vizite în SUA.

· Ați călătorit în Cuba începând cu data de 12 ianuarie 2021.

· Ați călătorit în Coreea de Nord, Iran, Irak, Siria, Sudan, Yemen, Libia sau Somalia începând cu data de 11 martie 2011.

· Informațiile furnizate în formularul de aplicare nu corespund cu cele din pașaportul cu care se aplica.

· Nu sunteți cetățean al unei țări participante la programul VWP (Visa Waiver Program).

· Perioada planificată de ședere este mai mare de 90 de zile.

· Ați furnizat informații false în momentul completării formularului ESTA.

· Dețineți o Carte Verde (Green Card) pentru SUA.

· Ați fost arestat, chiar daca arestul nu s-a concretizat într-o condamnare penala, aveți antecedente penale, cazier.

· Vi s-a refuzat intrarea in Statele Unite sau ați fost deportat.

· Ați fost recent refuzat pentru o viză utilizând un pașaport de altă naționalitate.

· Ați aplicat deja pentru o viză de imigrare în SUA.

Ce puteți face dacă ESTA vă este refuzată?

Dacă aplicația dvs. ESTA este respinsă, veți primi răspunsul: „călătoria nu este autorizată” (“travel not authorized”). Autoritățile americane nu sunt obligate să furnizeze motivele oficiale pentru refuz, de aceea este important să analizați cu atenție formularul completat pentru a identifica eventualele cauze.

Printre opțiunile disponibile se numără corectarea eventualelor erori, reaplicarea cu informații revizuite sau, în cazul ineligibilității pentru programul ESTA, aplicarea pentru o viză la ambasada sau consulatul SUA.

De asemenea, consultarea unui specialist în imigrare SUA poate facilita înțelegerea situației și identificarea opțiunilor disponibile pentru continuarea planurilor de călătorie în Statele Unite.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite