Care sunt șansele unui Summit pentru Pace în Ucraina găzduit de Elveția?

0
0
Publicat:


Protocolar, totul merge bine și speranțele formale sunt oarecum optimiste în sensul că, poate, va exista vreodată un cadru pentru un proces logic și comprehensiv de pace. 

Picture1 png

În acest sens, mesajele schimbate între oficialii ucraineni și cei elvețieni, așa cum este acesta trimis de Iganzio Cassis, ministrul de externe din țara cantoanelor care-l întâmpina pe președintele Zelenski:

Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

Zelenski răspunde cu un mesaj mai elaborat pentru președinta Confederației elvețiene care a sprijinit acest angajament pe termen lung în sprijinirea complexă a Ucrainei, inclusiv prin demararea pregătirilor de acum pentru un SUMMIT GLOBAL pentru PACE organizat în paralel cu întâlnirea liderilor mondiali de la Davos.

Apar deja primele indicații asupra formatului viitoarei reuniuni internaționale, foarte lămuritoare fiind precizările făcute de Zelenski care spunea că țara sa este deschisă participării “tuturor țărilor lumii care-i respectă suveranitatea și integritatea teritorială...așa că trageți concluziile necesare văzând cine va fi invitat”. Așa să facem, caz în care termnul de “Globale Peace Summit” cum se spune, spre exemplu, în presa de la Kiev nu pare foarte potrivit deoarece, tehnic vorbind, convorbiri de pace sau o Conferință pentru pace, globalăp sau nu, se organizează de obicei după ce au fost cunoscuți câștigătorii și perdanții dintr-un conflict, fie că s-a încheiat sau un un armistițiu sau o predare necondiționată. Acest Summit va exclude din start Rusia care este deși este parte a conflictului nu va fi invitată. Drept urmare, poate fi vorba doar o reuniune care să arate, din nou și poate la o scară și mai extinsă, sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina. Pe cale de consecință, acest Summit poate produce o propunere de pace contrasemnată de toți participanții, expresie a unei voințe internaționale care, mai departe, ar putea fi înaintă Adunării Generale a ONU, către G7, către UE sau alte forumuri iunternaționale în ideea unei solidarizări oficiale ulterioare care să motiveze alte valuri de sancțiuni la care să se asocieze și alte națiuni sau alte organizații intrnaționale.

Asta este într-adevăr posibil dat fiind că documentul central de la care pornesc discuțiile pare a fi (cu toate că lipsesc detalii despre conferința pregătitoare la nivel de experți) Planul de Pace prezentat de Ucraina la reuniunea G7 din 11 octombrie 2022, puteți accesa aici documentul oficial, și de aici încep dilemele.

Asta pentru că este aproape imposibil să credem că Rusia va putea vreodată accepta condițiile de bază enumerate în documentul de poziție ucrainean și, mai ales, este imposibil de imaginat că, în actualele condiții, Ucraina ar putea fi determinată cumva, prin orice tip de presiune diplomatică, să revină asupra revendicărilor de bază, absolut și definitiv contradictorii cu poziția rusă, mai ales că reprezentanții Moscovei sunt excluși din start de la Summit.

Drum închis? Nu total, căci Zelenski, văzând cum se schimbă rapid echilibrul mondial de forțe, sublinia ieri “rolul semnificativ în lume” al Chinei, adăugând faptul că Kievul “și-ar dori foarte mult ca China să fie implicată în formula noastră de pace și să fie angajată în Summit-ul pentru pace...dar nu totul depinde de voința noastră...sperăm ca țările civilizate din lume vor fi implicate în acest Summit pentru pace”.

Intră astfel în scenă, oficial, Cina ca “peace broker” în cazul atât de complicar al Ucrainei reprezentând într-un fel, direct sau indirect, și poziția Rusiei? Foarte posibil că asta ar fi ideea, în paralel cu observare celuilalt fenomen, aproape similar, cu China care, alături de Egipt, ar fi gata să demareze un proces de pace sau cel puțin negocieri srioase în Orientul Apropiat. Dar nu e deloc simplu căci, pe de altă parte, vor veni bani din UE, 50 de miliarde esențiale pentru plata armelor și echipamentelor militare dstinate Ucrainei, fonduri vitale atâta timp cât americanii și-au oprit donațiil în domeniu.

Poate însă, în fundalul acestor discuții de acum să se afle convingrea unora dintre participanți că Trump ar putea fi reales în funcția de președinte al SUA, situație deosebit de delicată pentru Zelenski care a auzit, ca noi toți, asigurările date de Trump că, odată sosit la Casa Albă, războiul din Ucraina se va încheia în 24 de ore, convingându-l pe prietenul Putin cu care are “relații foarte bune”. Ș-i va spune lui Zelensky “gata, ajunge, trebuie să ajungi la un acord”.

În final, mai am o întrebare inutilă: pe lista de negociatori și pe cea oficială de reprezentanți la reuniunea pregătitoare care discută problemele invocate de Zelenski și viitorul Summit cu participare de șefi de state și guverne, au fost cumva și reprezentanți ai României? Dacă da, cu ce mandat? Dacă există mandat, a fost validat de care dintre acești actori oficiali: 1.Guvern 2.Preșdinte 3.Parlament?

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite