BREXIT: efectul de domino

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
brexit ue

Situaţia s-a tensionat în aşa grad încât politicienii europeni (nu ai noştri, desigur, trăitori parcă pe o altă planetă) au ieşit la rampă, debarasaţi acum de rigorile corectitudinii politice uzuale.

Poate cea mai interesantă luare de poziţie aparţine ministrului Afacerilor Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, care a avertizat - într-un interviu pentru publicaţia germană Tagespiegel am Sonntag - asupra pericolului că un eventual BREXIT va putea determina mişcări similare din partea altor State Membre.

„Nu poate fi exclus faptul că un BREXIT ar putea produce un efect de domino în estul Europei” .

Foarte interesant... după ce spune că David Cameron a făcut „o greşeală istorică” prin convocarea referendumului, Jean Asselborn spune că şi în cazul în care Marea Britanie ar decide să rămână în UE, „aceasta nu ar rezolva problema care rezultă acum în mod evident în urma atitudinii negative a britanicilor faţă de Uniunea Europeană”.

Dar lucrurile devin cu adevărat explozive atunci când ajungem la acuzaţiile directe pe care ministrul de Externe luxemburghez le aduce Poloniei şi partidului politic aflat la conducere în această ţară, spunând că, uneori, i se pare că atât Cameron, cât şi Jaroslaw Kaczynski ar fi încheiat o înţelegere secretă în a se opune procesului de integrare europeană: „Amândoi par să aibă aceeaşi agendă privind o atitudine critică la adresa UE”.

Există o bază pentru o asemenea discuţie? De ce este atât de important avertismentul acesta? Să aducem aminte de o tradiţie nescrisă, dar extrem de puternică la Bruxelles: atunci când instituţiile nu vor să intre direct pe un subiect extrem de delicat, unul dintre liderii politici din grupul BENELUX iese cu o declaraţie care, de regulă, este considerată un semnal pentru dezbaterile subterane şi „anunţă culoarea” pentru ceea ce va să urmeze.

În acest sens, observatorii de la Bruxelles reamintesc o declaraţie care, în februarie, a provocat o îngrijorare reală: Bohuslav Sobotka, prim-ministrul ceh, a spus pentru agenţia de presă CTK, pe 23 februarie, că „dacă Marea Britanie părăseşte UE, ne putem aştepta în următorii ani să avem şi noi dezbateri asupra ieşirii ţării din Uniune... impactul poate fi enorm”. Comenta atunci rezultatele unui sondaj de opinie din octombrie 2015, care arăta că 3 din 5 cehi nu sunt mulţumiţi de apartenenţa ţării lor la UE şi că, în cazul unui referendum, 62% ar vota pentru un EXIT.

„Efectul de domino va fi, din păcate, unul vizibil, foarte vizibil. Aceasta ar putea influenţa alte ţări membre UE care-şi vor spune: OK, dacă ei pot să iasă, poate şi noi ar trebui să organizăm un referendum”, afirma, pentru BBC, Margot Wallstrom, fost comisar european, ministrul suedez al Afacerilor Externe. Şi în acest caz este vorba despre un sondaj, acesta realizat de SIFO, Centrul suedez pentru cercetări sociale, care arăta că 44% dintre suedezi sunt în favoarea ieşirii ţării din UE în cazul producerii BREXIT şi 32% împotrivă. Asta chiar dacă, în termenii aceluiaşi sondaj, 44% sunt favorabili ideii europene (cu Suedia ca membru) şi 32% sunt defavorabili.

Situaţie similară în Danemarca, unde Kenneth Kristenssen Berth, purtătorul de cuvânt pe probleme europene al Partidului popular danez, avertiza că un eventual BREXIT ar conduce în mod firesc la o situaţie în care ţara sa ar putea reconsidera aderarea sa la UE: „Nu cred că trebuie să spunem „Ok, britanicii au ieşit şi noi vom rămâne membri fără probleme..Cred că realmente trebuie să studiem modul în care Marea Britanie ar putea să se dezvolte în cazul în care părăseşte Uniunea.

La rândul său, Christophe Bouillaud, profesor de Ştiinţe Politice la Institutul de studii politice din Grenoble, vorbea despre cum, în caz de BREXIT, se va deschide o Cutie a Pandorei:

În caz de BREXIT, toate ţările care nu vor să se alăture zonei euro întărite vor veni cu cereri noi. Suedia va cere, cel puţin, oficializarea opţiunii sale de a rămâne în afara zonei euro. Ţările din fosta Europă de est vor trebui să se decidă acum dacă vor adera sau nu la zona euro. Pe de altă parte, chiar dacă BREXIT-ul nu se va produce, ceea îmi pare ipoteza cea mai probabilă, în mod sigur că statutul special care va fi conferit Marii Britanii va avea consecinţe asupra celorlalte ţări. Într-adevăr, conform acordului semnat de Cameron pentru menţinerea Marii Britanii în UE, viitoarea modificare a tratatelor europene va trebui să includă elementele negociate şi obţinute de primul ministru britanic. Şi mi se pare evident că, în acel moment, toate statele care se simt jenate de vreo prerogativă europeană vor cere ceva: de ce britanicii să fie scutiţi de anume lucruri şi ceilalţi nu? Din această cauză, vom ajunge la o Uniune Europeană divizată între un „centru” şi mai multe cazuri particulare: zona euro va deveni o federaţie, iar toate cazurile particulare vor fi State Membre ale Uniunii Europene în sens larg...”

brexit 1 si 2

Este de remarcat însă faptul că, în toate ţările anunţate ca posibil a resimţi un efect de domino în caz de BREXIT, absolut toate partidele mari care domină scena politică au anunţat că susţin rămânerea în UE, în primul rând datorită consecinţelor economice dezastruoase ale unei ieşiri din sistem. Teama de aceste consecinţe economice negative explică şi rezultatele unui alt sondaj, de data aceasta realizat de Fundaţia Bertelsmann şi compania Data Research din Germania pe un eşantion de 10.992 persoane.

Datele centralizate arată că sprijinul în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE rămâne deosebit de puternic mai ales în Spania (64%) şi Polonia (61%), Italia (55%) şi Germania (54%). Cea mai puţin entuziastă în a se opune ideii de BREXIT este Franţa, unde doar 41% dintre respondenţi sunt împotriva BREXIT, iar 25% îl susţin.

Interesante sunt şi datele privind răspunsul la întrebarea legată de viitoarele probleme economice generate de o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE: 51% dintre polonezi şi 48% dintre polonezi s-au declarat „foarte preocupaţi” de acest aspect. Dintre ţările care par să nu fie preocupate de impactul Brexitului avem Spania (71%), Italia (68%) şi Franţa (68%).

Să vedem acum ce vor decide britanicii. Este cert că decizia lor va afecta profund structurile europene, fie că EXIT va fi sau nu. Iar toată lumea îşi pregăteşte variantele de negociere, unele dintre ele deja transmise de negociatorii afllaţi deja la Bruxelles. Sper ca şi ai noştri să fi realizat un asemenea studiu de impact, mai ales în ce priveşte subiectul foarte delicat al românilor care muncesc în Marea Britanie.

avertizare cu bomba bruxelles

Între timp, în momentul în care scriu acest articol, la principalul centru comercial din Bruxelles, City 2, a fost declanşată o alertă teroristă majoră, fiind interpelată o persoană care afirma că poartă o centură de explozibili. Arestat, s-a descoperit că purta într-adevăr ceva care semăna cu o asemenea centură, dar ultimele informaţii par să nu confirme că erau şi explozibili, fiind vorba poate de actul unei persoane cu dezechilibru mental.

Oricum, tensiunea este în creştere, aţi văzut cum a fost asasinată deputata britanică Jo Cox... şi toate semnele sunt că lucrurile nu se vor opri aici. Iar Europa se pregăteşte să intre, poate, în cea mai puternică zonă de dezechilibru din istoria sa recentă, iar urmele a ceea ce se petrece acum nu se vor şterge nici repede, nici uşor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite